Доносниците на комунистическите служби в Македония „си отиват” с финансово обезщетение

Владимир Перев

Владимир Перев

Владимир Перев, tribuna.mk

Премиерът Зоран Заев обяви приемането на закон, който ще обяви Закона за лустрацията за недействителен,  „осветените“ ще бъдат освободени от всяка вина и освен това, ще получат подходяща финансова компенсация за "болката която са преживели и заради нарушената си  репутация". 
Той каза с усмивка, че 

лустрацията е несправедлива и неподходяща, 

добавяйки че лустрационната комисия (Комисия за проверка на фактите, както е нейното юридическо име) не е свършила добре своята работа, защото хората били несправедливо лустрирани и би било най-добре чрез закон, те да бъдат обезщетени финансово.
Самата новина е шокираща. Тя е отражение на македонския провинциален дух, на махленската философия, че „всичко може да мине гладко“ и премиерът се оказа носител на този провинциализъм, всъщност това е потвърждение на старата истина, че „можете да излезете от селото, но селото не може да излезе от вас“. В крайна сметка, с многобройните си корупционни афери, с медиите и личностите които са в неговия близък кръг, той само потвърди тезата, че е истинският

 наследник на репресираната комунистическа номенклатура, 

която се стреми да възроди.
Какво ще отмени премиерът, ще „отмени“ ли невинните жертви на доносниците и милиционерите, които заради материален интерес или заради напредък в службата влязоха в домовете, телефоните и живота ни и изнесоха интимните ни животи до вниманието на обществеността? Ще анулира ли информациите на доносниците, за нашите „различни“ политически и национални мисли за НАШИЯТ ЖИВОТ в НАШАТА родина? Как това може да бъде отменено? Нещата са записани, те съществуват във всички файлове, правилно класифицирани, с името, фамилията и кодираното име на доносника, а често дори и с пълното му име. Македония не е неговото Муртино, където всички познават всички, всички се карат и спорят помежду си, и на края когато дойде празникът Прошки, да се помирят на едно общо селско надпиване.Муртинецът е министър-председател и така трябва да се държи, защото тук има повече от 1,5 милиона души.
Вярно е, че процесът на лустрация бе неподходящ и несправедлив. Тъкмо заради това мнозина не бяха лустрирани. Инициаторите и извършителите на най-голямата трагедия в Струмица - убийството, без съд и присъда, на петимата струмишки студенти не бяха лустрирани. Ето нещо, от което самият премиер трябва да се интересува.

Трагичните новини във и за Македония винаги идват някъде около Коледа

 На Коледа през 1945 г. десетки хиляди македонци бяха убити без съд и присъда, по преценка на тогавашното комунистическо правителство, ръководено от Лазар Колисевски, Михайло Апостолски, Светозар Вукманович-Темпо и техните македонски сътрудници. Никой не е лустриран, няма акт на Комисията за проверка на фактите.
 
Инициаторите за убийството без присъда и присъда на 53-та граждани на Велес, престъпление, на Стара Нова година, само няколко дни след Коледа, също не бяха лустрирани. Това бяха кървавите чествания на коледните и новогодишните празници, организирани и изпълнени от антимакедонската болшевишка клика.
Днес пред Коледа премиерът Заев излиза с нов апел за 

погром на всички македонци,

 криейки се зад синтаксиса за „неподходящата работа“, извършена от Комисията по лустрация.

Да, работата беше извършена неправилно и най-важното - половинчато. Това е така, защото на комисията не са предоставени актовете от съдебните дела и съдебните преписки, както и партийните преписки на СРМ / СКМ и някои активисти на СДСМ. Всичко това беше прикрито от изявления, че такива досиета липсват, че някъде са се изгубили, че са изчезнали безвъзвратно и подобни оплаквания, които, най-малкото не са сериозни. 
Някой трябва да каже на премиера, когато той вече не чете и не се интересува, че лустрацията косвено е неразделна част от Споразумението от Преспа, както и от Споразумението с България. Чрез процесите на лустрация някои от несправедливо преследваните от македонските комунистически власти ще трябва да заемат своето място в най-новата (обща) история, нашата и на нашите съседи. Например как Заев ще обясни на българския си колега Борисов, че в Архива на Република Македония и службата за сигурност УБК  го няма досието на Венко Марковски. Никой не може да го намери, без да знае точната "вина" на Венко, но не се знае кои са и какво са казали неговите доносници. Нали  

ще дойде и неговият ред, 

за да разберем, кой е той, какъв е бил по народност и така да се каже за какво е виновен. И не само Венко, няма никакви документи за процесите на Ченто, Панко Брашнаров и редица други политически фигури от Македония.
Комисията за лустрация не си свърши работата с нашите свещеници и епископи. Те останаха недокоснати от процеса, но всяко македонско семейство, което има поне един мъж извън Европа или по света, знае за тяхната роля, както там, така и тук. Само епископ Агатангел се съгласи да "провери фактите" за себе си и своята епархия. Това е единственият ярък пример. Ходжите от ИВЗ не се оказаха по-добри, затова сега се намират в конфликтна ситуация с  мюфтийството и духовенството от Кондово. Те правят своя собствена "мини национална и религиозна" лустрация.
Македонската комунистическа клика, инсталирана от „групата Водно“, грешно поучава премиера, че 

ако изтрие лустрацията, престъпленията ще бъдат забравени

 Невъзможно е. Жертвите на колишевизма и комунизма са все още живи, нещата са казани и отбелязани на много места и са задействани механизми за тяхното възраждане, за които нашият нещастен премиер никога не е чувал. Ние сме на път към Европа и никой няма да позволи престъпленията да бъдат забравени. Ако иска да научи повече, нека попита президента Пендаровски, как един привидно наивен случай с национален дисидент (т.е. български) Владо Панков от Охрид се превърна в тема за разговор на летището в Скопие между тогавашния млад член на ДБК Пендаровски и евродепутатката Дорис Пак…
Колко са важни доносниците на УБК и колко пари са необходими, за да бъдат удовлетворени. Когато са правили своите доноси, те са били възнаградени с пари или позиции, а сега тяхната нечестност отново се материализира. Всичко това под прикритието на "нарушено достойнство и чест". Какво достойнство и чест могат да имат, милиционерски доносници , които са разбили на пух и прах всички морални норми ... става въпрос за безскрупулност и алчност с безпрецедентни размери и всичко това трябва да се плаща отново от жертвите! Извращението на това прокомунистическо правителство е, че то не е приело нито един акт за признаване на жертвите на предишната система. По времето на Бранко Цървенковски, само македонската делегация в Асамблеята на ПАСЕ не подписа Декларацията, осъждаща комунизма като политическа система. Продължава ли и до днес същият персонал да налага антиевропейски позиции на Заев.
Нещастните съдби на македонци и албанци, най-честите жертви на това държавно насилие, призовават към бдителност, откритост и честност. Следователно най-често би било жертвите на комунизма, затворниците и преследваните да бъдат материално обезщетени, а доносниците да получат обществено порицание. Наследниците на жертвите трябва да получат обществено признание като удовлетворение за злодеянията на миналия режим.
 
Следователно създаването на 

нова лустрационна комисия е необходимост, 

която ще преразгледа всички случаи на злоупотреби и ще приеме подходящи мерки, каквито има във всички източноевропейски страни. Така ще се „поправи“ несправедливоста, ако има такава, към онези, които твърдят, че са несправедливо лустирани. Не са необходими наказания, нужно е само обществено осъждане на онова грозно и зло време. И накрая, време е македонските (квази) комунисти и техните наследници от СДСМ да се срещнат със собственото си минало. Премиерът Заев трябва да бъде предводителя на срещата с историята на своята партия.