И в ада вече не искат комунисти. Саботират!

Край българския казан няма дяволи, защото са внедрени вътре

Авторът

Авторът

Иван Ибришимов

Поздравявам репортерката на БНТ Мария Чернева за чудесния изобличителен репортаж, в който разкрива как бяха блокирани усилията на десетки учени от БАН да допринесат заедно с външните си партньори за създаването на ваксини срещу Ковид 19 и на животоспасяващи лекарства срещу смъртоносната т. нар. „цикотинова буря“. Не знам дали при нормални условия те биха постигнали успех, но от репортажа стана ясно, че на тях директно им е била отнета възможността да работят.

Накратко за историята

В началото на май 2020 г., когато вече сериозно се заговори за пандемията, екипите на проф. Леандър Литов, проф. Мария Николова и на други изтъкнати учени в БАН, печелят финансиране по специална програма на правителството в размер на три милиона лева, за постигане на горните цели. Парите трябва да минат през фонд „Научни изследвания“ . По същото време проф. Борислав Градинаров от Института по философия и социология на БАН е кандидатствал със свой проект за 60 хиляди лева, който вероятно не е бил одобрен, защото той атакува целия конкурс пред Административния съд. На въпроса „защо“ той или не отговаря, или използва общи приказки за корупция и порочни практики.
В резултат на намесата на различни научни институции и авторитети все пак през октомври м.г. Административният съд допуска „предварително изпълнение на проектите“, но проф. Градинаров обжалва и спорът е отнесен към Върховния административен съд, който след още два месеца образува дело по случая. Годината е вече 2021! На 26 феврурари, след настоятелно търсене на отговори от страна на БНТ, ВАС постановява, че частната жалба на проф. Градинаров е неоснователна и допуска предварителното изпълнение. В критична за страната ни и за света ситуация са изгубени 9 месеца безценно време! Това стана ясно от репортажа на Мария Чернева, която имаше смелостта и доблестта да посочи реалните причини и конкретната личност, довели до случилото се. 

Направих елементарна проверка

Просто исках да проверя що за птица е въпросният професор и какъв е ареалът, който обитава, за да предприеме точно такива действия в точно такава ситуация. Не всеки би поел подобен риск, предвид обстоятелствата.
Той се оказа реален авторитет, с няколко книги в реномирани издателства, многобройни научни публикации и защитена докторска дисертация. Въпросната дисертация е под заглавие „Социалният системен фактор“ /“Системният генезис на неопределеността в обществото“/, и е била защитена на 08. 07. 2019 г. в салона на „Институт за изследване на обществото и знанието“ към БАН. Този институт е поредната метаморфоза на „Института по философия и социология“ но това е друга интересна тема.
И сега внимавайте: на първо място между рецензентите изплува член кореспондент, професор, дфн Васил Проданов. Да, същият Васил Проданов, който от 1988 г. е несменяем шеф във въпросния институт при многобройните смени на името му, а освен това е бил директор на „Тракийския научен институт“, а сега е колумнист на комунистическия сайт „Поглед инфо“, където громи де що пърха нещо демократично по света, величае Русия на Путин, а САЩ и НАТО са традиционните гадни врагове. Рекох си, че крушката сигурно си има опашка и се запитах как въпросният червен пропагандист е станал шеф на института в БАН през далечната вече 1988 г., след като цялото му научно развитие е преминало в АОНСУ към ЦК на БКП? Отговорът не ме изненада – по това време той е личен съветник на небезизвестния член на Политбюро на ЦК на БКП Милко Балев, който също така лично препоръчва младия тогава Проданов, да заеме мястото на стария академик Сава Гановски. Извън АОНСУ Проданов е работил и към ЦК на БКП, в частност като личен съветник на др. Балев.
Ето, с такъв тил, под маскировката на борба с корупцията, напористият Градинаров може да си позволи да саботира първостепенен, критично важен за държавата и обществото проект, без да се бои от търсене на отговорност и омаскаряване на името си.

Още нещо за размисъл

През 1992 г. народният представител от СДС Георги Панев, тогава доцент по атомна физика в Софийския университет, депутат в четири парламентарни състава, предложи първия проект на Закон за лустрацията в науката и висшето образование. Направиха го на маймуна. Някакъв осакатен вариант на проекта все пак мина, но беше отменен светкавично след като властта премина в ръцете на БСП и Жан Виденов. Тогава доц. Панев заяви от трибуната на Народното събрание, че в парламента липсват характери. Хората забравят, затова и до днес си теглим последствията. Защото ако забравата е липса на памет за едни – за други е оръжие.
Данните за новозаболелите от Ковид 19 и починалите се публикуват 30 минути след полунощ. Голямата част са жертви на цитокиновата буря, срещу която учените от БАН бяха сериозно напреднали. Дано сега успеят!