Искаме да сме нормална европейска държава, а не руска "врата" на Балканите

Кремъл претърпя много загуби до момента на невидимия фронт, ще се опита да обърне мача на вътрешнополитическата сцена у нас

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

България разби шпионска резидентурна група, работила в полза на Русия и гони още двама руски разузнавачи на дипломатическо прикритие. Така за близо година и половина обявените за персона нон грата "дипломати" стават осем. Засега само толкова.
Добре е да имаш съюзна подкрепа в такъв труден момент. И тя не закъсня. Дойде точно навреме.
Основната тежест обаче трябва да се поеме от нас самите. Ако ние не си свършим работата сами, никой няма да го направи вместо нас. Именно нашите служби трябва да са способни да се борят ефективно с чуждата подривна дейност против държавата ни. Съдебната ни система е тази, която трябва да осъди разкритите предатели и да наложи справедливи наказания. Това е работа, която трябва да бъде свършена в България от нашите институции.

България е мишена на руската хибридна агресия 

и няма как да бъде по друг начин - ако Сърбия е "плацдармът" на Русия на Балканите, ние, по плановете на Кремъл, трябва да станем нейната "врата". Генерал Решетников го заяви в прав текст, че България се разглежда в Москва като руската "врата" към региона. Това е "статут", който налага превземане на държавата отвътре. И инвестиране на значителни средства, включително и шпионски резидентури. Затова в този смисъл Русия няма да спре да ни атакува.
В случая не с войници и танкове, както ни окупира през есента на 1944 г., а с хибридни инструменти, като целта е овладяване на процеса на вземане на национални решения. С други думи, Москва иска да има у нас такова правителство, което ще изпълнява нейната воля. Това може да бъде постигнато с намеса във вътрешнополитическия процес и в частност - изборите за парламент на 4 април, където целта е приятелите на Русия да получат мнозинство за сформиране на кабинет. А ако не успеят, следващата стъпка е предизвикване на нови, предсрочни избори, като междувременно 

целта на Москва е служебното правителство да бъде съставено от приятели на Русия

След като претърпя толкова загуби до момента, Кремъл ще се опита да обърне мача именно на вътрешнополитическата сцена у нас.
Очакват ни трудни месеци.
Това за нас е възможност да покажем, че можем да бъдем устойчив, силен и уважаван съюзник в НАТО и член на ЕС.
Нормална европейска държава, а не руска "врата" на Балканите.