Изявленията на Емил Кошлуков пред СЕМ придобиха характер на съдебен процес от средновековната инквизиция

Генералният директор на БНТ говори лъжи, които лесно могат да бъдат опровергани

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков

До Съвета за електронни медии

Уважаеми членове на СЕМ,
Във връзка с безпрецедентното телевизионно излъчване на изслушването на генералния директор на БНТ по казуса с предаването „Вяра и общество“ с автор и водещ Горан Благоев и самото изказване на г-н Емил Кошлуков, се чувствам длъжен да направя няколко уточнения във връзка с лъжливи и манипулативни твърдения на г-н Кошлуков:

1. Г-н Кошлуков твърди, че предаването не е свалено от ефир. Истината е друга – на 20 юни по  БНТ 1 не беше излъчено предаването, анонсирано предварително в програмата за деня и въпреки решение на Управителния съвет от 04.06, в което е посочено, че предаването участва в лятната програмна схема. В програмата за 27 юни в обичайното за предаването време е анонсирана друга продукция. На практика предаването е свалено от ефир след 13.06. (повторение на 15.06), когато са последните излъчвания.

2. Г-н Кошлуков многократно изпадна в теологични разсъждения, които той коментира, без да има необходимата компетентност. Чрез тях многократно повтори разсъждения и тези, познати на широката общественост от официални становища на Св. Синод по други теми. Създава се впечатление, че неговото изложение е умело координирано с юридическите съветници на Синода. Освен това г-н Кошлуков пропуска един много важен момент – чл. 13 от Конституцията на Република България гласи, че религиозните институции са отделени от държавата. Коментарите и квалификациите за богохулство и всички подобни са религиозни и са от компетенцията на представители на религиозни институции, като същите могат да бъдат оспорвани от други представители на същите религиозни институции и това е често явление, но не е релевантно за светската държава. Не е редно ръководителят на светска медия в светска държава, регулирана от светски закони, да използва спорни религиозни квалификации и определения за своята аргументираност. Г-н Кошлуков говори, че тези въпроси се решават в религиозните институции. Доколкото знаем все още няма църковен съд, който да е осъдил Горан Благоев за богохулство. Но дори и такъв да бъде организиран, неговите решения не са съотносими в светската държава. Изложението на Емил Кошлуков пред СЕМ придоби характер на съдебен процес от средновековната инквизиция. 

3. Г-н Кошлуков заяви, че само представители на Българската православна църква могат да се възприемат като православни и само православни могат да коментират православна тематика (по повод коментарите на Христо Писаров). Това изказване е грубо нарушение на чл.  9 ал. 1. от Европейската конвенция за правата на човека, който гласи „Βсеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва свободата на всеки да променя своята религия или убеждения и свободата да изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или в частен кръг, чрез богослужение, преподаване, практикуване и спазване на ритуали.“ В България има православни религиозни общности, които не се причисляват към Българската православна църква и не ползват нейни имоти, но определянето на тези лица от г-н Кошлуков като неправославни, понеже не са част от БПЦ-БП, нарушава тяхното право на самоопределяне. Обръщам внимание, че в България по смисъла на Закона за вероизповеданията е регистрирана Апостолска съборна истинно православна църква. Освен това Българска старостилна православна църква има свои местни поделения в цяла България. Генералният директор на телевизията не е оторизиран или компетентен орган, който да определя кой е православен и кой не е, и кой има право да коментира православна тематика, и кой няма. Това може да се случва в религиозна институция, но не и в обществена медия. 

4. Генералният директор многократно заявява, че Българската православна църква и вярващите не са представени по никакъв начин в предаването. Според Емил Кошлуков представяне е присъствието на митрополит в студиото. Този начин на разсъждаване в богословските и църковни среди се нарича клерикализъм, т.е. отъждествяване на Православната църква само с нейното ръководство или само с висшето духовенство. Член на Българската православна църква и неин представител е всеки, който е кръстен. БПЦ-БП може да бъде институционално представяна от Синода в комуникацията си с другите обществени институции, но това не означава, че не може да бъде представлявана от православните християни, от богослови, от прицърковните организации. Представители на Богословските факултети, дипломирани богослови и миряни са многократни гости на предаването именно като представители и членове на Православната църква. Много от тях, в това число и свещеници подкрепиха с подписки предаването „Вяра и общество“ с Горан Благоев

5. Г-н Кошлуков твърди, че има забрана за участие на духовници във „Вяра и общество“ от страна на Синода. В текста на това решение не присъства думата забрана. То гласи следното: „Св. Синод в заседанието си на 0б.02.2016 г., прот. No 4 - пълен състав, препотвърди решението си архиереи и клирици на БПЦ-БП да не участват в предаването „Вяра и общество" на Горан Благоев по БНТ 1.“ Дефиниция за неучастие липсва, т.е. неучастие в студиото, чрез интервю, чрез телефонна или скайп връзка не е изяснена. В същото време с действията си много духовници на практика даваха интервюта за „Вяра и общество“ и не както генералният директор твърди – за „журналисти на улицата“, а лично за Горан Благоев. През декември 2018 г. Горан Благоев беше поканен с екипа на „Вяра и общество“ в Русенска митрополия, където митрополит Наум даде пространно интервю за предаването.  Интервюто беше излъчено в 2 последователни предавания (https://www.bnt.bg/bg/a/mitropolit-naum-km-mladite-sme-dlzhnitsi-vsichki-i-tsrkvata-i-obshchestvoto). Това ли е непредставянето на православните християни, за което говори Емил Кошлуков?  
По-долу ви предлагам списък на всички предавания от 2020 г., където можете да проследите кои са участниците, представляващи Българска православна църква. Към всяко предаване прилагам линк, където можете да видите и самото предаване. През 2020 година, за 5 месеца в предаването са взели участие: Старозагорски митрополит Киприан, Тивериополски епископ Тихон, Белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Никанор, архимандрит Вартоломей (от Вселенската патриаршия, игумен на манастира Есфигмен на Атон), архимандрит Дионисий (под запрещение), свещ. Ангел Ангелов, свещ. Добромир Димитров, свещ. Людмил Петров, свещ. Илиан Алексиев, свещ. Марио Михов, доц дякон Иван Иванов, дякон Андрей Кураев (от Руската православна църква), преподавателите от богословските факултети – доц. д-р Ивайло Найденов (декан на БФ на СУ), доц д-р Иво Янев (СУ), д-р Венцислав Каравълчев (СУ), доц. Павел Павлов (СУ), философът проф. Калин Янакиев (СУ), богослови, православни християни, писатели, лекари и др. 

Оставам в недоумение как генералният директор е пропуснал участието на всички тези православни духовници от каноничната Българска православна църква и православни богослови и всички репортажи, касаещи Православната църква, нейната догматика, агиология, история и съвременни практики и си позволява да твърди, че православната тематика не е засегната и православните християни нямат достъп или не са представени в обществената медия. Надявам се, че ще проследите много внимателно тези предавания и няма да допуснете изказаните манипулативни и лъжливи твърдения на генералният директор. За мен лично е изключително неприятно да видя как генералният директор на БНТ говори лъжи, които лесно могат да бъдат опровергани, и как е допуснато това говорене на лъжи да бъде излъчвано в национален ефир без възможност набеденият и наклеветен водещ Горан Благоев да може да се защити. 

Уважаеми членове на СЕМ, свидетели сме на безпрецедентно непрофесионално, едностранчиво и лично отношение на генералния директор на БНТ г-н Кошлуков към негов подчинен. След тези пледоарии на Емил Кошлуков, открити нападения и оклеветяване, поднасяне на некоректни и неверни твърдения, както и словно артикулиране на противни на европейското и българското законодателство тези, за всички е ясно, какво ще бъде в бъдеще отношението на г-н Емил Кошлуков към Горан Благоев и каква ще е неговата съдба в телевизията. При такова отношение от ръководството на телевизията ще последва или уволнението на Горан Благоев, или откритата принуда сам да напусне телевизията. Настоявам отново да се намесите в този казус, защото той явно надхвърля законовите правомощия на генералния директор, недвусмислено показва натиск за отстраняване и е симптоматичен за свободата на словото в България.

С уважение,
Пламен Иванов
православен богослов
Списък на предаванията и участниците в тях за 2020 г.:

Предаване от 6 юни 2020 г., https://www.bnt.bg/bg/a/shchedrostta-na-drzhavata-km-bpts-sled-pandemiyata участници - дякон Андрей Кураев (Руска православна църква), доц. д-р Атанас Славов – православен христианин, специалист по канонично право.

Предаване от 30 май 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/sreshchu-zilotizma-vv-vyarata-ili-za-kraynite-formi-na-pravoslavieto участници - архимандрит Вартоломей от манастира „Есфигмен”, Света гора, Атон (Вселенска патриаршия), Никола Антонов – богослов и църковен певец.

Предаване от 23 май 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/272322-praznik-na-nebeto-otvoreno-za-khorata участници – проф. дфн Калин Янакиев, философ, иподякон към храм „Св. Николай“ (старинен храм), Диан Костов – православен иконописец.

Предаване от 16 май 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/pravoslavna-psikhologiya-po-vreme-na-kriza участници - презвитера Зоя Димитрова и Мария Иванова (православни психолози), интервю с отец Николай Нешков. Репортаж за св. Николай Софийски.

Предаване от 09 май 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/mozhe-li-vyarata-da-opazi-psikhicheskoto-ni-zdrave участници доц. д-р Иво Янев, (Богословски факултет, СУ), репортаж за Новоселските мъченици.

Предаване от 02 май 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/vyarata-e-sila-koyato-dava-sposobnost-da-nadskochish-sebe-si участници - художникът и православен богослов Юлия Станкова, представяне на книга на богослова и псалт Ивайло Борисов, репортаж за св. Цар Борис Михаил Покръстител. 

Предаване от 25 април 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/vyara-koyato-se-dokazva-chrez-smnenie участие – архим. Дионисий (Българска православна църква), Възкресни песнопения, репортаж 160 г. от Българския Великден.

Предаване от 18 април 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/blagodatniyat-ogn-po-bnt-i-na-tazi-velika-sbota участници - свещеник Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. Репортаж от слизането на благодатния огън в Йерусалим (Йерусалимска патриаршия).

Предаване от 11 април 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/praznitsi-po-vreme-na-pandemiya участници – прот. Д-р Добромир Димитров (Западноевропейска епархия, БПЦ-БП).

Предаване от 04 април 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/vodachi-na-traditsionnite-veroizpovedaniya-v-edinomislie-pred-krizata репортаж по повод пандемията с проповеди на Вселенския патриарх Вартоломей и Московския патриарх Кирил, репортаж за преподобна Мария Египетска.

Предаване 28 март 2020  https://www.bnt.bg/bg/a/vyarata-ni-spasyava-ot-unizitelniya-strakh-ot-smrtta участници гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ, писателят и православен християнин Теодора Димова, свещеник Марио Михов – репортаж за храма в с. Студена (Пернишко).

Предаване от 21 март 2020 https://www.bnt.bg/bg/a/kak-reagira-bpts-na-tova-predizvikatelstvo участници - Старозагорския митрополит Киприан (по телефона) и д-р Камен Данов православен християнин.

Предаване от 14 март 2020 https://www.bnt.bg/bg/a/zashcho-bog-dopusna-kholokosta участници – архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, доц. дякон Иван Иванов. Репортаж за архимандрит Стефан (Николов).

Предаване от 7 март 2020 https://www.bnt.bg/bg/a/kogato-blagotvoritelnostta-predizvika-vrazhdebnost участници  проф. Христо Матанов и гл. ас. свещеник Людмил Петров.

Предаване от 29 февруари 2020 - https://www.bnt.bg/bg/a/tsrkvata-e-predi-drzhavata-150-g-ot-szdavaneto-na-blgarskata-ekzarkhiya участници – архим. Никанор, доц. Павел Павлов – Богословски факултет СУ, репортаж 150 години Българска екзархия, репортаж и интервю – 7 години от интронизацията на патриарх Неофит.

Предаване от 22 февруари 2020 г. - https://www.bnt.bg/bg/a/unikalen-dokument-za-blgarskata-ekzarkhiya участници (в студиото) епископ Тихон, спомен за дядо Добри от Байлово, репортаж 75 г. От вдигането на схизмата над БПЦ.

Предаване от 15 февруари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/persiyski-poeti-myusyulmani-pishat-za-iisus-khristos участници Пламен Иванов - богослов, свещеник Илиян Алексиев.

Предаване от 8 февруари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/ima-li-retsepta-za-shchastliv-brak православно семейство Надежда и Стефан Григорови, репортаж - обковът на чудотворната икона на св. Богородица от манастира Косиница.

Предаване от 1 февруари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/nekanoniziranite-mchenitsi-01022020 участници – Белоградчишки епископ Поликарп, викариен епископ на Софийския митрополит. Репортаж – мъченикът лечител – за Св. Трифон, дискусия – за преследваните след 1944 г. свещеници – участници - д-р Даниела Калканджиева, Д-р Момчил Методиев, Ралица Райчева. 

Предаване от 25 януари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/bpts-i-priznanieto-makedonskata-tsrkva-pod-imeto-okhridska-arkhiepiskopiya представяне книга за Търновския митрополит Стефан – участници - авторът Борис Цацов, църковен историк, както и проф. Иван Желев, и Тивериополския епископ Тихон, репортаж за св. Григорий Богослов. 

Предаване от 18 януари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/ptuvane-v-rannoto-khristiyanstvo-18012020 – участници – свещ. Ангел Ангелов, доц. д-р Веселина Вачкова и гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев, репортаж за св. Атанасий Александрийски.

Предаване от 11 януари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/svremenniyat-khristiyanski-praznik-vyara-atraktsiya-zrelishche-11012020 – участници - Проф. Калин Янакиев (философ) и доц. Ивайло Найденов (декан на богословския факултет на СУ), репортаж за старинната църква «Св. Петка» в Брезник и за св. Паисий Светогорец.

Предаване от 4 януари 2020 г. https://www.bnt.bg/bg/a/krshchenie-predi-krsta – участник – свещ. Людмил Петров, архивно интервю в памет на Стефан Данаилов и ролята му във филма за св. княз Борис Покръстител.