Колко се сближиха БСП и Демократична България?

Градската десница не бива да забравя, че освен осем районни кмета успехите им на регионално ниво не са зашеметяващи

Асен Генов

Асен Генов

Асен Генов*

Понеже обичам да съм коректен, отразявайки и интерпретирайки фактите, ще се наложи да вляза в ролята на MythBuster.
Пропагандната политическа машина се задейства отново, независимо от края на изборния цикъл. Сега тезата е 

колко са се сближили БСП и Демократична България

 Резултатите от изборите безспорно го показват – според екзит половете на някои агенции повечето от избирателите на ДБ (и Борис Бонев) са гласували за имагинерната "промяна" на Манолова. Това вече е опасна близост, но думата ми е за районните кметове – безспорен успех на модерното градско, за което заслужават похвала.
В таблицата по-долу ви предлагам резултатите от втори тур на всички избрани районни кметове на ДБ, сравнено със сбора на резултатите на тези кандидати от първи, заедно с гласовете, на БСП. С червено съм маркирал само един сходен резултат, в който хилядите са еднакъв брой, а различията са само в стотиците. Зелени са всички резултати с около 1000 и повече от 1000 гласа разлика. Възможни са различни интерпретации. Спор няма, проверил съм с най-малко два източника, че БСП са гласували 

по команда от "централата" срещу кандидатите на ГЕРБ,

 но е очевиден и положителният тренд (ръст на гласове над механичния сбор на ДБ и БСП от първи тур.
Съмнителна е и възможността да се активират 100% от избирателите на дадена политическа сила и да бъдат задължени да гласуват по един-единствен начин. ГЕРБ трябва да признаят, че претърпяха значителна загуба на ниво районни кметове в София, но Демократична България не бива да забравя, че освен осем районни кмета успехите им на регионално ниво не са зашеметяващи, меко казано... Изводите ги оставям на вас.
П.П. ако забележите неточност, пишете.

izbori_statistika.jpg

*Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.