Лавров подмина София в балканската си обиколка – лош знак за Анатолий Макаров

Москва е недоволна от България, но това не е драма

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Данаил Пърнаров

„Братушките” са недоволни от България, май ще сменят и посланика си в София! Този ясен и недвусмислен знак даде руският външен министър Сергей Лавров по време на 5-дневната си балканска обиколка - той избегна да посети София.

Първият дипломат на Русия ще посети Гърция, Босна и Херцеговина и Сърбия. Особено внимание е отделено на Милорад Додик, лидер на босненските сърби.
Но София съвсем неслучайно не влиза в плановете на Сергей Лавров. Това е знак за оценка на състоянието на сегашните двустранни българо-руски отношения. Пренебрегването на София по време на визита на Сергей Лавров на Балканите може да се тълкува и като даване на

слаба оценка

на работата на руския посланик  у нас Анатолий Макаров, който приключва своя мандат.
В дипломатическите среди вече се говори, че през ноември Кремъл ще изпрати за посланик в София Елеонора Митрофанова, дъщеря на генерал от КГБ, дългогодишен представител на Русия в ЮНЕСКО и ръководител на Федералната Агенция Россътрудничество.

  Макаров  събра през последните години доста черни точки пред шефовете си. Българското контраразузнаване проведе няколко успешни акции срещу руски шпиони, под дипломатическо прикритие. Забрана за влизане в България за 10 години получиха генералът от КГБ Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев, води се разследване на прокуратурата срещу русофили, вършили шпионска дейност в полза на Кремъл. Боксуват и някои от големите руски енергийни проекти.

 Но този фон поведението на Лавров е очаквано, но за София няма драма, защото Русия отдавна не е пътеводна звезда за България.