Назарбаев е политически труп! Нов сатрап гради нов култ към себе си

Токаев ще продължи старателно да прочиства държавния апарат от васалите на победения съперник, а после ще започне да гради каменната статуя на собствения си култ към личността

Двамата диктатори

Двамата диктатори

По всичко личи, че дворцовият преврат в Казахстан завърши с категорична победа на Токаев.
През покорената от руски въздушнодесантни войски страна се понесе серия от "загадъчни" смъртни случаи на високопоставени армейски и полицейски началници. Доскоро верни на Назърбаев генерали и полицейски шефове или си пускат куршум в слепоочието, или спешно са уволнявани, а местата им се заемат от „хранени“ хора на сегашния президент.

Nazarbaev_orden.jpg

Токаев открито озвучи тезата си, че "в този сложен за страната ни исторически период далеч не всички останаха верни на националните интереси на Казахстан", с което потвърди 

непримиримата война между клановете в управляващия елит

За бившия „национален лидер“ Назърбаев вече никой не говори, както и никой не смее да пита ще бъдат ли възстановени паметниците му, съборени по време на масовите протести.
Епохата на Елбасъ (национален лидер на казахски) завърши безславно. Дали е жив или вече е покойник няма историческо значение. Важното е, че е политически труп.
Култът към личността на повечето сатрапи обикновено се гради и укрепва в течение на десетилетия, но рухва за броени дни, като оставя след себе си развалини, мръсотия и зловоние.
Дали сега обикновените казахстански граждани ще заживеят по-добре?

По-скоро не. На редовите граждани в подобни държави е отредена ролята на 

безименни пешки 

в сложната дворцова игра на султаните и везирите. 
Токаев ще продължи старателно да прочиства държавния апарат от васалите на победения съперник, после ще организира публично бичуване на повярвалите в свободата си крепостни селяни и ще започне усърдно да гради каменната статуя на собствения си култ към личността.
Не бива да пропускаме факта, че пред казахите възниква и скромната възможност да пъхнат пръчка в колелата на каретата на новия вожд. Започна изтеглянето на чуждестранните войски, оказали „братска“ помощ на застрашения президент.
След което Токаев остава очи в очи с народа си.  
„Каспаров.ру“
Превод: Faktor.bg