Не популизъм, а капка солидарност - ама имат ли я депутатите?

Христо Христов

Христо Христов

Христо Христов, desebg.com

Народните представители могат да усетят „народната любов” в социалните мрежи, която ги обсипва от вчера, когато се разбра, че основната им заплата с тази на министър-председателя, министрите и президента се индексират, тоест увеличават от 1 април. И то не първоаприлско, а съвсем сериозно.

Според изчисленията основното месечно възнаграждение на депутатите ще се увеличи с 375 лв. и ще стане 4248 лв. Това става по силата на приетия от парламента Правилник за дейността и работата на Народното събрание.

В тази сума не влизат процентите, които депутатите прибавят към основното си месечно възнаграждение за стаж, участие в комисии и научни степени.

С увеличението на месечните възнаграждения на народните представители е обвързано и увеличението на министър-председателя, министрите и президента.

Най-високата заплата е на държавния глава и тя се равнява на две депутатски заплати – 8496 лв. Премиерът взима 55% над депутатското възнаграждение – 6584 лв. С 30% ще се увеличат и заплата на министрите.

Някои медии изчислиха, че новата заплата на президента ще се оформи около 12 000 лв., а тази на премиера около 10 000 лв.

Въпросът обаче изобщо не опира до сметките и процентите с колко. А до това, че

индексирането на тези заплати става в условията на вихрещата се криза с пандемията от коронавирус,

спрял бизнес, при започнало съкращаване на работни места и вече няколко хиляди безработни.

И когато обществото очаква солидарност, а вниманието му е привлича мигновено от случаи на героизъм, висок морал и жертвоготовност.

Или го отблъсква и отвращават постъпки на егоизъм, наглост или неадекватност.

Затова и след новината за увеличението на депутатските възнаграждения социалните мрежи се изпълниха с гневни коментари, възмущение и погнуса дори.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева побърза да коментира, обяснявайки, че „не е редно да замразяваме заплатите, това е популизъм”. И допълни, че възнагражденията се увеличавали, защото „една трета от заплатите си даряваме”.

Когато си далеч от истинското положение на обществото, дори и на 20-я ден от една такава световна криза, и нямаш усещане за съпричастност,

лесно може да направиш гаф

Тази сутрин министър-председателя Бойко Борисов тръгна да спасява положението. Стана ясно, че той е разпоредил заплатите на народните представители да бъдат замразени.

До решението се стига след спешно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Сега от партията му ще предложат в парламента законопроект, с който да се приеме възнагражденията да останат на нивото от декември 2019 г.

Предстои да видим дали циркът ще продължи, защото знаем, че когато се бръкне в джоба на народния избраник той реагира като ужилен.

След премиерската реакция Караянчева пък поиска извинение за грешната си преценка от вчера, като профила си във Фейсбук написа:

„В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често „сгреших, извинете“... Говоря за себе си. Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам.”

Да, г-жо Караянчева, за капчица солидарност става въпрос, не за популизъм.