Новият македонизъм не е съветското разбиране

Македонизмът може да придобие блясък, да открие своята истина, своята същност само чрез процес на дълбока демократизация на македонското общество и обективизиране на историята!

Петър Богойески

Петър Богойески

Петър Богойески*, tatkovina.info

Никога не са преставали опитите бъдещето на Македония и на македонците да бъде предопределено по чужд вкус. Няма да престанат и през идващите години. Със сигурност има определени разлики. България иска да е господар на миналото, а Сърбия и Гърция искат да овладеят бъдещето. Настоящето така или иначе е тяхно. В тази насока вече почти изградения Коридор 10 (от Белград към Солун) работи с пълна пара за популяризиране на нов тип македонизъм!

Гърция е най-мъдрата. Тя е

 господарка на мислите

 Тя е императрица от незапомнени времена. „Севернячеството“ ( идентичността свързвана със Северна Македония) е гръцки проект. Неговата  единствената цел да произведе точно това. Ние „северните македонци“ да станем „северняци“. Каква мъдрост. Какъв византийски подход. Асимилацията на македонците да се осъществява от „патриотите“, които без да го осъзнават популяризират „севернячеството“ и с това работят за гръцките интереси. Свалям им шапка на гърците.
На север от нас е Сърбия. Тя и нейните партньори са ни оформяли от десетилетия. Те си я карат старата песен на нов глас. Те създали македонците, по-точно голямата им сестра Русия, през Коминтерна и за това трябва да сме им вечно благодарни. Днес правят само една модификация, много, много опасна за нас македонците. Тезата им е, че ако ВМРО е българска организация, а Гоце Делчев е българин, тогава няма защо да мислим за тях като част от историята на Македония. Те трябва да се предадат на България и по този начин да откъснат Македония от влиянието идващо по Коридор 8.
 Много, много умно.
А България, както винаги, ще се полакоми, ще помисли, че е спечелила нещо и ще влезе в „сръбския сценарий“ и накрая 

ще остане с „пръст в уста“

 С други думи, тя ще загуби и последното си влияние в Македония.
Защо пиша всичко това? Не че се притеснявам за България, Сърбия или Гърция. Притеснявам се за Македония. Нашият македонски стратегически интерес е да установим баланс на въздействието на Коридорите 8 и 10. Така ще гарантираме своята сигурност. Ще гарантираме бъдещето на македонските деца в Македония. Притеснявам се и за това пиша.
Новият македонизъм по същество ще бъде микс между двата интереса свързани с Коридор 10, тоест интересите на Сърбия и Гърция. Той ще запази старите „македонски позиции“, установени по време на социалистическа Югославия, но ще бъде надграден и разширен от „северняческата лудост“ на всеотдайните патриоти. Кой в Македония може да обслужи тези чужди интереси? Търсеха се опции. Заев или Мичковски? Някой трети?
Решението вече е взето. Сръбско-гръцкият  интерес ще бъде реализиран най-добре от г-н Мицкоски. По няколко причини, които се откриват в неговия характер.
Първо, човекът е гладен за власт, а братската Сърбия и хазяйката Гърция могат да помогнат и то много.
Второ, Християн е израснал в „социалистическо семейство“, което означава, че неговата същност е съвместима с интересите на Коридор 10.
Трето, човекът няма достатъчно познания по темата „македонизъм“ и може да бъде адаптиран към ежедневните нужди на „съюзниците“. Има още много причини, но да не говорим за тях. Решението вече е взето. Християн е най-добрият в изпълнението на „Северния проект“ в Македония. За асимилацията на нас македонци, платена с нашите македонски пари. Без съмнение се подготвя продължение под нова форма на „антикивизацията“ на Груевски. Също асимилационен проект на Гърция, платен с нашите македонски пари, поради което загубихме името Македония. Но ако заради „антиквариата“ изгубихме името на държавата, сега 

заради „севернячеството“ще загубим нашата македонска идентичност

 Това само Гърция го може! За втори път, свалям им шапка на гърците.
Започна ли акцията? Християн започна ли да действа?
Със сигурност да! Отдавна. Още преди президентските избори. Още преди референдума. Проектът за бойкот на референдума беше част от плана. Дали Християн съзнава напълно какво прави? Не съм сигурен! Но затова и пиша. Все още политиката му може да се коригира. Ако продължи в същата посока, това ще  означава, че съзнателно е приел да организира асимилация на македонците в замяна на една гола власт.
Какво ме кара да мисля, че акцията е задвижена?
На няколко пъти г-н Мицковски говори за „завръщане към македонизма“, особено след преориентирането на г-жа Силяновска във ВМРО-ДПМНЕ. От над 50 години професорката е идолопоклонник на интересите на Коридор 10. Няма спор, че е така!
С изявленията си, направени по време на митингите преди президентските избори, и особено с наскорошното си изявление по телевизия Сител, г-н Мицкоски ясно показва, че не разбира същността на македонизма. Изложи се тотално. Показа, че не владее материята и се наложи  да му се окаже спешна помощ. За да го спасят г-н Геровски и г-н Неделковски направиха поредица от анализи по темата „македонизъм“, като същевременно въведоха „севернячеството“, което било същото като „антиквизацията“ на г-н Груевски!
Добро утро!

Хвърлихме „димна бомба“ и покрихме срама

 Но това не остава незабелязано, скъпи мои. Правим си сметка без кръчмар!
Бранителят на сръбските интереси , г-н Павлович-Латас, също забеляза какво става. И хвърли добре изпитаната бомба, за замайване на народа – обвиниха в „българофилилство“ всички онези, които не искат да ядат от тази манджа. Не бях пощаден нито аз, нито приятелите ми.
Добре. Приемам политиката му за легитимна. Цял живот Латас е бил пазител на севера, така че е нормално да се бори докрай за своето, за „севернячеството“. Но аз съм бранител на „македонството“, борил съм се за него през целия си живот и ще остана ангажиран докрай.
Жалкото е, че македонските „патриоти“ в „севернячестовто“ на Латас виждат патриотизъм, а в моето „македонство“ виждат измяна.
Но така е, на война като на война!
Дами и господа, Мичковски, Геровски, Силяновска, Неделковски, Латас и др. 

Македонизмът е дълбока вода!

 Ако продължите да го интерпретирате по този начин, застрашавате бъдещето на Македония и македонските деца! Македонизмът може да придобие блясък, да открие своята истина, своята същност само чрез процес на дълбока демократизация на македонското общество и обективизиране на историята! Всичко останало, всичко което правите и разпространявате, е пряка заплаха за държавността на Македония!
Не Ви отричам, че имате право идеологически на самоопределение и да сте близки до съветското разбиране за македонизма. Знам, че идвате от съветското минало. Но това не ми отнема правото да алармирам, че 

връщането към съветското схващане за нациите и „истината“ за Македония ще съсипе нашата Македония!

Г-н Мицкоски, нашият проект „Македонска концепция“ (МК) е платформа за популяризиране на иновативни идеи, а не за плагиатстване! МК е за по-добра република на всички граждани и е отворена дори за вас, и като председател на партия, и като университетски професор. Тук можете да предложите много идеи от Вашата сфера на интереси и Вашата професия. Но моля ви, не перифразирайте написаното от МК за „македонизма“. Това не е Ваша тема, просто препечатвайте това, което е публикувано тук от нас. И моля, без допълнения! Особено във връзка с вече публикуваните възгледи на МК по въпроса за нацията.
И накрая, една предупреждение до всички вас от лидерския екип на опозиционната сцена в Македония (Мицкоски, Геровски, Силяновска, Неделковски и Латас). Можете да говорите от свое име или от името на съветския блок във ВМРО ДПМНЕ, но изобщо не и от името на ВМРО, или на тези наши членове, които са идеологически последователи на ВМРО! Това, което правите, е оскверняване на Организацията, на идеалите на ВМРО!
С това обкръжение, опитът на Мицкоски да ребрандира партията (след падането на Груевски) се провали! За пореден път той застана на грешната страна на историята. Тръгнал е по съветския път, по пътя към чужди бели дворове, по пътя, който никъде не води!
Ние от ВМРО се отправяме към Европа!

*Авторът е докторант в УКИМ – Скопие и активист на ВМРО-ДПМНЕ.