НСО с нова премяна, но край държавните гардове говорете само за секс

Приятел или враг са здравеняците на охраняваното лице?

Полк. Емил Тонев до държавния глава

Полк. Емил Тонев до държавния глава

Светослав Пинтев

С указ президентът Румен Радев  определи преди ден заместник-началника на Националната служба за охрана полковник Емил Тонев, да изпълнява правомощията на началник на НСО, считано от 31 юли 2020 г., съобщиха  от прессекретариата на държавния глава.

Малката държава в държавата НСО,

 която се ръководи основно от  вътрешните си правилници, има нов вожд, но това никак не я променя. 
Приятел ли е или враг Националната служба за охрана на охраняваното лице? Този нелеп на пръв поглед въпрос ме накара да си задам един бивш украински президент.  Ще стигнем и до него.
НСО по своя генезис е соц отроче, свидна рожба на отминалите времена, фиданка, избуяла от съветската система и това  се усеща  дори във въздуха около нея. 
Служителите там попаднаха отново във фокуса на общественото внимание след 

снимките от спалнята на премиера,

 Увериха ни, че нямат нищо общо с това, те техните си задължения били изпълнили перфектно. Преди това  ни разнообразяваха живота с множество инциденти, сред които този с Десислава Радева,  онзи с „покушението“ срещу Ахмед Доган, помня и една драма с царя-премиер, когато си изкараха гнева върху собственик на заведение но проблемите на службата  очевидно са с много дълбоки корени, почти исторически. Това за Сокола, ДПС и охраната пък е цяла отделна тема, която е пряко свързана с настоящата.
Споменатите корени са в едни уж отишли си времена, които някои на всяка цена искат да върнат. С всички средства…
 От НСО не са единствени, разбира се,
 
сталинската парадигма

е все така крепка в много наши институции като дори деполитизираната армия не прави изключение, напротив. Болшинството от кадрите там са с манталитета и мирозрението на съветски офицери, доколкото имам наблюдения. Плод на едно негласно, но систематично „каляване на стоманата“ и идеологическа работа с младите кадри още от зората на демокрацията. Не в нейна полза…  Та сега си имаме ново поколение лампазлии, на стария акъл. Генерали и полковници с навици на слънчогледи, които чакат слънцето да изгрее от Изток. 
А това е много страшно, предвид какъв голям брой офицери са поразени от този синдром. За какво изобщо ни е армия при това положение? Министърът също е на подобен акъл.
 За проявата на въпросния феномен в полицията дори не ми се говори…засега.    А го има и в преподавателското тяло на университетите дори… 

Сякаш е „1984“ 

И в буквален, и в Оруелов смисъл. 
Бившият шеф на ВВС Румен Радев, че и този, който го наследи там, също носят „следи по челото“, както е очевидно. Държавният глава е кристален пример за манталитета на т.нар. ни офицерство..
 Но да се върнем към държавните охранители, на които президентът Радев е началник.
 Почти всеки журналист се е сблъсквал с нахъсаните и изживяващи се не само като преторианска гвардия, но и като някакъв 

особен спартански елит сред морето от илоти,

подобните на трикрили гардероби мъже от НСО. Те се носят като някаква ангелска армия над мъглите и облачетата на закона, стъпвайки чат-пат на вътрешните си разпоредби. А и много редови граждани са имали „нещастието“ да застанат на пътя им, като са си патили жестоко, апропо. Обикновено виновни са тези, които са се изпречили пред преторианците и са били пометени, изхвърлени избутани от пътя или нещо подобно. Няма да забравя как респектираха един баща, който им се развика, че са щели да убият детето му, което трепереше в колата…
  Службата, чиито служители често дава нареждания на полицията, без да имат основание за това, не беше ограничена по никакъв начин, а законово правомощията им неотдавна дори се увеличиха. 
Служител на Националната служба за охрана пък, между другото, беше задържан и обвинен за организатор на поръчково убийство ...  Дело съвсем естествено, ако се чувстваш недосегаем, тогава това за теб е просто

мъжки бизнес

А  за колко ли неща не подозираме? Докъде може да са стигнали е страховит въпрос. 
Наскоро първият президент на Украйна Леонид Кравчук  призна в интервю за журналиста Дмитрий Гордон, че като държавен глава най-много се страхувал от службите за сигурност и…охраната си. Че е изпитвал истински ужас от хората, отговарящи пряко за сигурността му признал пред него и Леонид Кучма, който го наследи като държавен глава.
„Те донасят всичко. Питаш се: 

 „Вербован ли е той или не?

Приятел ли е или враг? Служи ли на Украйна?    А може да е агент на Москва? И сега никой не знае точно…“, казва Кравчук за охраната по времето на президентството си.
Гордон го попита дали и Борис Елцин се е боял от охраната си. Кравчук отговори така:
 „Всички се бояха. Всеки, които знае как се строеше тази система, той знае, че трябва да се бои и да бъде много внимателен.   Аз се боях по-малко от Кучма, но аз по природа съм много „осторожен“. 
Спомня си за едни изтекли записи от дома на Кучма.
Тогава му казал: „Слушай, Льоня, дори в постелята не говори с жена си за нещо, което може да ги интересува. Най-добре е да говорите за секс“. 
Просто няма какво да се добави.       
А нашите системи са близнецы-братья, както се изразяваше Маяковски. И това води до много-много страховити въпроси. Дано има поне един овластен, който търси отговорите им.