От днес истината за разбилия се МиГ-29 България предава в ръцете на ГРУ

По бъдещите военни сделки с Русия ще гадаем как е спазарено разчитането на черната кутия

Майр Терзием ли ще бъде изкупителната жертва за разбилия се самолет?

Майр Терзием ли ще бъде изкупителната жертва за разбилия се самолет?

Димитър Иванов

След месеци протакане и суетене най-после черната кутия от падналия в Черно море МиГ-29 заминава за Русия, за да бъде разчетена. Сам по себе си фактът е изключително скандален и безпрецедентен, но не и ако се има в предвид, че днес в България управлява служебно правителство, назначено от проруски ориентиран президент, а дипломати от руското посолство вместо да са сгушени в ъгъла след серия разкрития на руски шпиони, днес демонстрират, че са незаобиколим фактор и обикалят по концерти и седенки с първите мъже в държавата.

Часове след инцидента военният министър Панайотов обяви, че черната кутия ще бъде разчетена в Украйна, където е произведена. Логично решение, още повече че страната е партньор на НАТО и лоялен приятел на България. Само часове обаче след министъра, шефът на авиобазата в Граф Игнатиево ген. Русев редактира началника си и заяви, че данните от черната кутия ще бъдат свалени и разчетени в Русия. Русев е

изключително близък и верен другар на президента Радев

и просто няма как да не изпълнил неговата воля. Проблемът е, че независимо от решението, отговорните институции не дадоха смислено обяснение на обществото – защо избираме категорично Русия, а не използваме експерти от Полша или подкрепа от НАТО.
Всъщност обяснението е просто – този, който поръчва музиката просто не иска истината за трагичния инцидент със загиналия майор Терзиев да бъде осветена или още по-просто – истината да бъде такава, каквато е удобна на управляващата в армията и президентството клика.

За никой сериозен военен експерт няма съмнение, че поемайки към Русия черната кутия на разбилия се изтребител попада право в ръцете на ГРУ. С две думи България поверява ключа за разкриването на истината за трагичния инцидент на Москва. Ако има виновни от българска страна, техните имена ще станат известни именно благодарение на прочитането на данните от черната кутия в Русия. Ако виновните са по цялата командна верига на ВВС, ако вината стига и до най-горните етажи, това може да бъде разкрито благодарение на черната кутия, която ще бъде 

разчетена с "братската", "безкористна" и "честна" помощ на Кремъл

 Ако трябва да бъде сменено цялото ръководство на ВВС заради допусната грешка, това отново ще стане благодарение на разчитането на данните от черната кутия. При това в Русия.
Ако виновните са наистина нагоре по командната верига, руснаците ще разкрият ли истината? Имат ли интерес да го правят, след като благодарение на настояванията на тези офицери(спящи руски клетки в армията ни) продължава използването на старите съветски самолети и заради това държавата харчи стотици милиони и с тях пълни всяка година касичката на РСК МиГ.

Любопитен въпрос - ако случайно вината се окаже, че е в командната верига, а в Москва решат да не създават проблеми на тези хора като ги покрият, какво ли ще поискат от тях руснаците в замяна?

Но възможно е да има и друга версия за падналия самолет - не е изключено също така самолетът, който последно е бил ремонтиран в Русия, да е паднал и заради некачествен ремонт. Има ли наивници, които смята, че ако е така, 

руснаците ще кажат истината и ще поемат отговорността

Ами ако самолетът е бил свален, по погрешка или умишлено, от руски стелт изтребител, намиращ се в района на инцидента или от сърби, които са провеждали учение в района?

Не на последно място, изпращането на черната кутия в Русия е и сериозен пропаганден актив за Кремъл, който търси по всеки един повод да уязви НАТО и да демонстрира, че държави като България остават завинаги зависими от Москва. Сигналът, който сега се изпраща е, че където и да ходят, каквото и да правят, българите винаги ще опрат до услугите на руската мечка.

Топката е в ГРУ,

 а то има задачата да извлече максимална полза за Кремъл от казуса с черната кутия на разбилия се МиГ-29. Скандалното е, че подаването се прави не от някой друг, а българското служебно правителство. Мотивите може да или от безгранична наивност, или заради някакви дълбоки скрити зависимости на президента и ключовите фигури от служебния кабинет - министър-председателя и министъра на отбраната. Тези хора би трябвало отлично да си дават сметка какво вършат. По този начин те дават възможност на ГРУ да 

стартира нова многопластова и дългосрочна операция против България

Всъщност да не забравяме, че цялото злополучно учение край Шабла, когато загина пилота майор Терзиев имаше задкулисната задача да се превърне в прелюдия към подготвянето на нови договори с руснаците - на първо време за модернизация на авиониката на МиГ-29, с което да се направи безалтернативно тяхното използване до 2030 г. Защото очевидно се пробутва и лъжата, че руснаците могат да направят МиГ-29 оперативно съвместим с НАТО и така да лети заедно с новите Ф-16. А оттам идват и новите договори за ремонт и поддръжка за още стотици милиони. И най-важното - "бетонирането" на лобито на МиГ-29 на позициите им и гарантиране на още 10 години на допълнителни към заплатите им летателни ежемесечни четирицифрени суми, за неизвестен на брой хора по щабовете нагоре и по командната верига. Същите щабни летци летят по няколко часа на година, но се водят на летателни длъжности. Ако го няма МиГ-29, техните допълнителни суми спират, което е лична причина да се борят със зъби и нокти за запазването на съветските трошки поне още 10 години. Защото те не могат да летят на друго.

В последните си часове служебното правителство на Стефан Янев може спокойно да подпише няколко договора с руснаците за ремонти и модернизация в армията. До 100 млн. лв. не им е нужна санкция от парламента. Ръцете им са развързани още повече, след като се провали предложението на група депутати от „Демократична България“ в актуализацията на бюджета за отбрана да влезе специален текст, който забранява сключването на сделки с държави извън НАТО и ЕС без предварителн дебат и обсъждане и само със санкция на комисията по отбрана в парламента. Всъщност идеята бе конкретно да се предотвратят сделки на кабинета на Радев с Русия. Поправката не мина, а сега само можем да гадаем какви изненади готвят  служебните министри.

В крайна сметка от информацията, която ще ни предостави руската страна за разбилия се самолет едва ли ще научим истината за трагичния му край. Разследването беше замазано още в първите часове на наша територия, като дори се опитаха с половин уста да прехвърлят вината върху загиналия летец. Това естествено е най-удобният вариант, още повече, че вече четвърти месец се прикрива, 

кой е бил ръководител на фаталния полет

Защо ли това неизвестно име на български офицер се превърна в най-тежката държавна тайна? А дали не се крие се зад гърба му отбор от гузни началници и фуражки?

Ръководството и контролът на полета би следвало да се осъществяват от базата в Граф Игнатиево, но до мента няма яснота дали самолетът е воден от земята правилно, въпреки, че са имали радиолокационно наблюдение на полета. Дали са отчели риска от неочакваната ситуация, че спуснатата мишена е с дефектен парашут и пада по-бързо, което е наложило и изтребителят да слезе на височина, по-ниска от критичните 4000 м. и да се движи с по-голяма скорост, за да обяви мисията за успешна. Реално майор Терзиев неусетно се е „гмурнал“ надолу към черните води на морето, за да порази мишената, но отчел ли е ръководителят на полета този изключителен риск? Защо не е спрял пилота? Защо 

не е издал команда да се прекрати мисията

и самолетът да се върне на земята? Или ръководителят на полета е изпълнявал други команди и интереси, които са граничели с убийство?

Най-притеснителното в целия скандал с падналия български изтребител е, че политическите сили в държавата се държат като зомбирани руски мишоци. Нито една не е реагирала срещу безумната идея Русия да разчита черната кутия, никой не е опонирал на президента и военния министър. Членството ни в НАТО наистина е бутафория, след като щедро предоставяме на Русия правото да научи първа, а може би и единствена истината за разбил се изтребител на Алианса.