Полет на хвърчащо килимче или Амазонката на бедните

Българската Жана Д,Арк ще прилага технологията за „преброяване на дивите зайци

Българската Жана Д,Арк

Българската Жана Д,Арк

Д-р  Панайот Ляков
                                                                 
     В България „спасители”-те станаха калабалък – хем е  престижно и доходно, хем няма опасност да те разпнат. Днес многострадалната политическа сцена представя поредното шоу с ярка „звезда” - холеричната 

Амазонка на бедните и оскърбените 

Мая Манолова, която вещае чудеса. Тя надмина Христос – не казва „Лазаре, стани!”, а мащабно надава боен вик „Изправи се, България!”. Изправи си и тръгни към светлото бъдеще, което нейната партия БКП/БСП обещаваше на хората, но до него достигна и добре си поживя само партийната номенклатура, част от която е и Мая.
      Тъй като Манолова е обладана от чувство за величие, иска да се пъхне поне в левия ботуш на генерал Шарл де Гол, който бе казал, че в него живеят едновременно Жана Д,Арк и Наполеон Бонапарт. Е, в нашата жена-воин са вселени двама съвременни „герои”: Принцесата на гражданите Миглена Кунева, известна и като другарката от Марс и вождът на идиотите Барека, с партизанско име Цензурата. Те са емблемите на „чудодейната” платформа, която много прилича на

хвърчащо килимче
 
и с обявата на неговия полет всъщност започна политическата и кампания с по-висока цел. Като си припомним фиаското на споменатите фалшиви спасители ще наблюдаваме „претоплен” водевил с много социални вопли, нагли лъжи и фантастични обещания. Предстои ново „преброяване на дивите зайци” (блестящата метафора за социалистическото безвремие от  филма на Едуард Захариев). Аутсайдерите у нас не се умориха да бъдат преброявани и за кой ли път очакват, качени върху килимчето, да бъдат отведени в Света на безплатния обяд. 
      Жената-воин Мая Манолова ще им осигури пълен пансион и законодателно милосърдие, сразявайки омразната власт. Скрита от феновете и, но съществена  подробност е, че тя бе пусната на „писта”-та за кметските избори от двама нейни „кръстници”: емблематичен хазартен бос с интерес към събирането на софийския боклук и енергиен бос с „любов” към топлофикацията на столицата. Предполагам, че и двамата няма да спрат  инвестирането в проекта „Амазонка” и ще я   „засилят” по трасето към парламента.  
     Сигурно затова Мая Манолова „хвръкна” на боен полет из страната, но ето как точно го осъществява. Наскоро килимчето с малък екипаж се спусна в Пазарджик и веднага атакува местния „грабител” ВИК. На пресконференция в хотел „Хебър” дружеството беше обвинено в измама и ограбване на гражданите чрез водомерите, които не били сменени, показвали грешно, сметките били надути заради общо отчитане на подадената вода в отделните блокове и т.н. Оказа се, че обвиненията са лъжливи и бяха опровергани на другия ден от ръководителят на дружеството. Но късно – отровният дим от хвърлената „граната” беше се разнесъл из града и силно обрадвал сиромасите, защитени от своята амазонка, но 

слепи и глухи за истината

     Това посещение демонстрира технологията за „преброяване на дивите зайци”, която Мая Манолова ще прилага при своята обиколка. Пристига почти инкогнито в града, набързо се среща с известни местни авторитети, които кани на платформата, взривява  хибридка пред подбрани медии, ритуално посещава най-голямата църква  и … за гражданите не остава време. 
     Всъщност това е познато от дейността и като омбудсман, когато защитаваше „жертви”-те на банките и предлагаше законови промени, нарушаващи основни правила в пазарната икономика. Властта от демагогия  прие някои от тях и след като предизвикаха хаос и щети на акционерите във финансовите институции, бяха отхвърлени. Но ореолът и остана ненакърним за безотговорните и мързеливи соцнасталгици и така блестеше, че тя, задействана от споменатите „благодетели” и подмамена от социолози имитатори, си повярва, че е избрана за велики дела –
 
българската Жана Д,Арк 

     След загубата на битката за София  този пропаганден „модел”  - лъжи безогледно, докато се приеме за истина бе прекръстен на гражданска платформа, която амазонката „яхна” и полетя  към онеправданите от низините. „Преброяването на дивите зайци” ще обхване България, но очаквам да срещне силната конкуренция на другия амбициозен „спасител” – гологлавият предводител на простаците. Битката помежду им ще бъде епохална и незабравима комедия за нормалните българи. Освен ако кукловодите не им наредят да се съюзят. В коалиция, подобна на „ Армията Бранкалеоне”,  по едноименния филмов шедьовър на режисьора Марио Моничели -  сбирщина  неудачници, водени от комичен герой, воюват с призрачни неприятели и попадат непрекъснато в абсурдни ситуации. 
      Великолепната пародия на средновековното рицарство с лекота ще бъде осъвременена в самодейно политическо театро, където нашите курдисани „воини” ще представят водевилни подвизи и смехотворни битки със злото. Под френетичните аплодисменти на разнолика тълпа от платени клакьори и заблудени „овци” от Божието стадо.