Президентското мълчание пред Христо Иванов, кънти, Доган в розите жужи

Но повелителят от сараите никога не пожелава случайно успех - това е съвсем сигурно

Светослав Пинтев 

Протестиращи вече искат обяснение от лидера на “Да, България” и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов за репликата с Маджо. Можеше да се очаква.
 Дали  някой не иска да го отстрани от протестите? 
„Президентът на републиката Румен Радев категорично трябва да защити външнополитическата евроатлантическа ориентация на България“,  заяви Христо Иванов пред БГНЕС в Пловдив
 
на 6 август

 Изглежда той просто искаше в духа на партньорство им от последния месец да подаде удобна за воле топка на държавния глава, та да успокои той хората, че  правителство Му няма да променя външнополитическата ни ориентация и всички да са щастливи. Въпрос, който несъмнено вълнува много от привържениците на градската десница. 
„Единствената задача на този кабинет трябва да бъде провеждането на честни предсрочни избори“, добави тогава  Христо Иванов.
От 6-ти август доста вода изтече, какво ли не се случи, ала президентът на републиката Румен Радев не благоволи да направи изявление  в този дух. Държавният глава  явно не иска да поеме 

ангажимент  за евроатлантическата ни ориентация, 

Или няма намерение неговото правителство да се ангажира с провеждането на честни избори? 
А може  и изобщо да не му пука какво говори Христо Иванов. Възможно е, разбира се, и трите твърдения да са верни. Най-вероятно… 
Христо Иванов, незнайно защо, не настоя повторно  Румен Радев да направи изявление по този въпрос  Сякаш не е нещо  важно, дребна подробност някаква.  Да не говорим за отровното мълчание на отровното трио, което претендира  да води протеста. 

Тримата влъхви на протеста

 са толкова загрижени да бранят високопоставения си съюзник, че сякаш изобщо не ги е еня каква ще ни е ориентацията. Поне така изглежда. Липсата на реакция от тяхна страна поставя много въпроси и е крайно смущаваща. Най-меко и любезно казано.

 Нещата изглеждат така:

Важното е новото ОФ да върви, Румен Радев да е доволен, че владее протеста, а софиянци и гражданите на другите големи градове да не могат да се движат из градовете си. И да не смеят да се опълчат на тези от барикадите.
 Явно за отровните гъби е в сила древната латинска поговорка. "Oderint dum metuant" - Нека мразят, стига само да се страхуват по отношение на. съгражданите им. Лидерите на протеста с огромно вдъхновение се изживяват като пета власт и то много агресивно, като не пропускат да го демонстрират.
 Софиянци, а и гражданите на другите градове обаче може да си зададат въпроса "Quis custodiet ipsos custodes?” - Кой ще пази пазачите?  Той е все така актуален както преди 20 века, нали?
Междувременно на 

на Христо Иванов му се случи случката „Маджо“

Казват, че това е провокация на властта и това е логично, но на коя точно власт? 
Дали това не е невидимата власт на Решетников и сие, която има защо да  се дразни от такива неуместни въпроси като този на Христо Иванов към президента. Не бих изключил тази възможност, а е доста страшно, ако е така.
Не знам дали помните, че точно преди 5 години  ДАНС започна да охранява бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който подхвърли репликата за Маджо в лайфа на Иванов. Тогава той  намери ръчна граната, прикрепена към дръжката на предната врата на автомобила си и извика полиция, която обезвреди гранатата, както съобщиха медиите.
Тогава се писа, че Ламбовски има компания в енергийния сектор. Просто припомням. 
Христо Иванов заяви наскоро "Първата ни задача е Гешев, 

аз няма да забравя Гешев" 

 Този е абсолютен гьонсурат и ще бъде много по-трудно да бъде изчегъртан, но трябва да го направим. Иначе Борисов си отива, Пеевски остава, Гешев остава. Не можем да си позволим Пеевски да остане. Не можем да си позволим Доган да излиза от храстите, да се подхилква и да ни казва "добре“ и „успех". Не можем да си позволим моделът да се запази. И тук е голямата задача. Гражданите излязоха и свалиха това абсолютно изпразнено от легитимност управление. Трудната работа предстои със сигурност - депеевизация. Това ще бъдат изключително дълги усилия", казва Иванов и повтори няколко пъти как ще "изчегърта" и Гешев, и Пеевски. Като направи извода, че така сме щели да приключим не само процесите от 2013 г., но и тези от далечната 1989 г.“
Интересно как , след като социолозите дават на новата партия на Сави Трифонов 18-19 %, а той винаги е смятал Доган за много мъдър човек, винаги е слушал много мъдрите му съвети.  

И сега няма да му строши хатъра

Е, имаше един период, в който Сокола смъртно се обиди, че Трифонов е дал трибуна на „стрелялия“  срещу него в НДК Октай Енимехмедов, но това навярно вече е простено. Даже съм съвсем сигурен, че е простено. Всичко се прощава, когато имаш шанс за повечко депутати в парламента. 
Пиарката на ДПС Велислава Кръстева, сега влиятелен депутат  и „приятел“ на медиите, тогава написа гневен пост  във Фейсбук със заглавие 

"Quo vadis, Трифонов",  

 Писанието завършваше в думите: :“ Дълъг, няма да ти вдигна, като искаш да се чуеш с Ахмед“.
Това несъмнено е наранило крехката душевност на Дългия и сега е готов на всичко, за да поправи тази грешка, това ужасно недоразумение.
Мисля, че Ахмед вече може и лично да вдигне, че и да предложи са Слави негласна коалиция, която на практика ще управлява и да раздава порциите. А тя определено няма да изчегърта Пеевски и Гешев. И да ги изчегърта по някакви си свои причини, моделчето на ДПС ще се запази. Или не?
Доган може да казва случайно добър ден, може да  жужи случайно в розите,  дори да се откаже от охраната на НСО случайно, но никога не пожелава успех случайно. Това е съвсем сигурно.