Путин превръща Беларус в руски военен полигон

Кремълските стратези прилагат актуализиран украински сценарий за хибридна окупация

Капитан I ранг о. з. Васил Данов,  Атлантически съвет на България

По време на срещата между Путин и Лукашенко в Сочи руският президент изрази категорична подкрепа за намеренията на беларуския диктатор да промени конституцията на страната си. Първото нещо, към което прибягват несигурните във властта си тирани, е да внесат удобни за тях поправки в Основния закон.

Според сметките на кремълските конституционалисти, парламентът на Беларус трябва да получи по-широки правомощия, но основните лостове на изпълнителната власт и главно силовите структури да останат в ръцете на Лукашенко. Който вече се превърна в кукла на конци за московския кукловод. 

Действията и думите на Путин сочат, че с участието на притиснатия в ъгъла Лукашенко Беларус се превръща в част от т. нар. съюзна държава, за която отдавна мечтае подполковникът от КГБ. „Съюзната държава” представлява умален модел на бившия СССР, с мнима демокрация и развърнати армия и милиция, чрез които върховният вожд диктува правилата на „суверенната” демокрация.
Примери от световната история напомнят, че подобни държавни конструкции винаги завършват с икономически провал, с хаос и жертви сред цивилното население и в крайна сметка - с гибелта на кръвожадните диктатори.
На фона на мощната протестна вълна в страната Путин бърза да напъха беларуските въоръжени сили в калъпа на военна диктатура, като ускорено ги въвлича в каскада от учения и маневри с все по-голям пространствен размах и численост на участващите войскови формирования.
През последните месеци в Беларус протекоха най-големите военни маневри, невиждани от епохата на Съветския съюз. Веднага след края на съвместното учение с умилителното название "Славянско братство", Кремъл обяви, че започват маневрите "Нерушимо братство" (12-16 октомври). Предстоят други „братства”, които ще позволят на значителни руски военни контингенти постоянно да пребивават в Беларус и

да се намесят при разпореждане от Кремъл

Ситуацията в Беларус напомня за съветската агресия срещу Чехословакия през 1968 г. През онзи страшен август съветските танкове нахлуха в „братска” ЧССР и смазаха Пражката пролет под предлог, че започват учения на Варшавския договор.
В очите на кремълския диктатор пълзящата окупация на Берларус изглежда като частично възстановяване на СССР, като реванш за „най-страшната геополитическа катастрофа на ХХ век” и като отмъщение спрямо „коварния” Запад, които в началото на 90-те години издърпа килимчето изпод нозете на кремълските геронтократи.
Като превръща територията на Беларус в плацдарм за агресия срещу Полша и балтийските държави, Путин заплашва, че при продължаващо влошаване на отношенията с НАТО би могъл да отреже сухопътната връзка на Литва, Латвия и Естония със съюзниците им и под претекст да защити руския анклав Калининград (Кьонигсберг) да окупира Сувалския коридор (Suwalki Gap), наричан „ахилесовата пета” в отбраната на НАТО.

belarus_karta.jpg


Сувалският коридор представлява стокилометрова ивица, преминаваща по границата между Полша и Литва. Носи името на най-близкия полския град Сувалки. 

Тревогата на съюзниците ни от Полша, Литва, Латвия и Естония се засилва от ускорената милитаризация на Калининград, който преди Кримския полуостров бе претъпкан с оръжия и превърнат в руски Гибралтар. В момента за защита на „притеснените” руски граждани в анклава са съсредоточени повече оръжия и военна тахника, отколкото притежават трите балтийски държави от НАТО. Кремъл развърна там дивизиони за ПВО с ракети С-400 и балистични ракети „Точка” и „Искандер”, с които могат да бъдат обстрелвани Варшава и Берлин.
„Братската” загриженост на Русия за Лукашенко, постигнал рекордни равнища на непопулярност и искрена омраза сред беларуските граждани, още веднъж доказва истината, че Путин безпогрешно намира и винаги застава на страната на диктаторски и антидемократични режими. Подобни нему, органично свързани с най-мрачните епизоди от европейската история. 

Танцът с Лукашенко

съдържаше и нюансите на флирт, в който преди масовите протести хитрият Лука неколкократно се опита да излъже московския си покровител. Страхът, че при светкавично присъединяване на Беларус към Руската федерация бившият президент на бившата съветска република може да се окаже заслужил пенсионер и да получи земя за лично ползване в съседство с украинския национален предател Виктор Янукович изпълваше сънищата му с кошмари. Поради което бившият совхозник неведнъж произнесе патетични речи в защита на беларуската независимост и публично се разграничи от Путин. 

Но когато стохилядни множества изпълниха улиците на големите беларуски градове и срещу името му се понесоха проклятия, за Лукашенко нямаше друг полезен ход, освен преклонена главица и влажен поглед с клетва за вярност до гроб към по-големия брат-диктатор.

Руски агенти и военнослужещи раздухват и подпомагат беларуските протести, за да накарат Лукашенко да се почувства заплашен, изолиран и обречен без могъщата десница на Москва. Втората цел на Путин е да не допусне победа на опозицията срещу Лукашенко и да осигури провал на „цветната” революция в Беларус. След успеха на Майдана в Украйна Путин като бик срещу червено се хвърля срещу всеки порив на близки или далечни общества да извършат нещо, което дори най-малко напомня за „цветна” революция. 

Агенти на Кремъл целенасочено провокират насилие и радикализиране

на мирните протести, за да дадат основание на силовите структури на Лукашенко и на руските специални сили да окървавят и да потушат порива на беларуските европейци. И ако лукашенковските милиционери не успеят да се справят, на авансцената са готови да излязат прословутите „зелени човечета” на ГРУ, този път преоблечени като местни войници или отряди за борба с безредиците. Тези реплики също са преписани от украинския сценарий от 2014 г., когато подстрекатели и убийци на заплата към Янукович, наречени „титушки”, и диверсанти от ГРУ стреляха в Киев срещу невъоръжени украински граждани.

След като се забърка в опасния и скъпо струващ конфликт в Сирия, сега Путин отново рискува парите, живота на войниците и реномето си, само и само да открие някаква „ваксина” срещу вируса на „цветните” революции. Засега нескопосният вирусолог от КГБ залага на рецептата за създаване на контролиран хаос в провинилата се държава, където чрез оказване на „помощ” да налага изгодни за себе си решения.

Очевидно е, че легитимността на Лукашенко и на Башар Асад е гаранция за легитимността на московския главатар. Атавистичният му страх от граждански протести и смяна на провалените режими с демократични правителства разкрива генетичната връзка на полу-император Путин с един от най-жестоките мракобеси в руската история – Николай I. Когато през 1848 г., наречена Пролетта на народите, французи и поляци, унгарци и германци, италианци, румънци и датчани се вдигат срещу имперския гнет, Николай I изпраща 100-хилядна армия, която смазва унгарското национално въстание и укрепва властта на Хабсбургите. Руският цар го прави не от братска обич към австроунгарския си колега, а от страха искрите на народния бунт да не се прехвърлят в Руската империя и да му донесат неочакван и непобедим Майдан.

В момента Беларус е

държава с ограничен международен суверенитет

Икономиката й функционира с руски финансови и суровинни инжекции. Заклеймен и изолиран от европейската дипломация, Лукашенко все повече прилича на героя от популярната книга на Габриел Гарсия Маркес „Есента на патриарха”. Като му липсва зловещият ореол на латиноамериканския сатрап. Бившият шеф на совхоз (държавно кооперативно стопанство) остава банален и пошъл, както другите главорези от сталинската епоха в СССР.
Путин се бои от ускореното присъединяване на Беларус към Руската федерация (РФ). Рискът е, че вместо териториална придобивка и политически успех може да получи метежна провинция с осъзнал гнева и интересите си народ, чиято енергия бързо може да се прехвърли към руските области от Санкт Петербург до Хабаровск.

Кремъл се опита да дискредитира НАТО и Украйна, като инсцинира провокации от тяхно име. През юли в околностите на Минск беларуски специални сили арестуваха бойци от руската частна военна фирма „Вагнер”, облечени с украински военни униформи. Няколко подобни случая бяха регистрирани в различни райони на страната. Целта на провокаторите стана ясна и за децата: да предизвикат вълнения, хаос и междуособици, което да оправдае военната намеса на „големия брат”. Блава Богу, поредната операция на ФСБ (КГБ), насочена да налее омраза между двата съседни народа, се провали с трясък и с неприятна миризма. 

Стратегията на Путин отдавна е декодирана

Амбицията му да възстанови поне отчасти бившата империя на Злото не допуска да възникнат демократични държави в постсъветското пространство. Кремълският диктатор е готов да отиде толкова далеч, колкото му позволят световната демократична общност, най-напредналите и цивилизовани държави от Европейския съюз, Северна Америка и НАТО. 
Като държава и като общество и ние имаме исторически дълг към храбрия беларуски народ, изправил снага срещу омразния диктатор. Нека да си спомним, че стотици беларуски воини се сражават за свободата ни в редовете на руската армия през 1877-1878 г. 
Процентно беларуският народ дава най-голям брой жертви през Втората световна война. От общо 9 млн. население загиват 3 млн. военнослужещи и мирни граждани – една трета от целия народ! В Беларус е разгърнато най-мощното партизанско и нелегално движение срещу хитлеристките нашественици: 374 000 партизани и 70 000 нелегални бойци. Ама не като нашите „активни борци” през 1941-1944 г.
В Беларус са разрушени 209 от общо 270 града. Напълно или частично са унищожени 5 454 села. Срещу беларуската съпротива са осъществени 140 наказателни операции от войски на Вермахта или на СС.

Днешният режим на Лукашенко и хибридните операции на Кремъл са продължение на хитлеристката окупация на Беларус и на геноцида срещу беларуския народ. Наш морален и исторически дъл е да подкрепим многострадална и смела Беларус. 
Докато твари като путинци и лукашенки сквернят европейската земя, нашата свобода, нашето щастие и бъдещето на децата ни ще бъдат застрашени.