"Путинизмът" без Путин - родната мафия си има нов Дон - Собянин

За какво му е на днешния руски елит един токсичен и напомпен с ботокс старец, от когото има много повече вреда, отколкото полза

Въпросът кога цялата манипулация със "самоизолацията" и други имитации на борба срещу "най-коварната болест в историята" ще преминат, остава отворен, но това, което може да се каже съвсем ясно е, че Руската федерация на Путин ще излезе от кризата напълно различна. 

Възможно е, колкото и парадоксално да звучи, „вечният путинизъм“ да продължи и в бъдеще без самия Путин. 

Кой беше преди Владимир Владимирович за престъпния чекистко-олигархичен елит? 

Точно така, той бе гарантът за оставането му във властта и по-нататъшното разграбване на ресурсите на страната.  

За мнозинството, в това число и представителите на елита, мантрата беше „Ако го няма Путин, системата ще рухне". 

А какво виждаме на практика? 

Путин го няма почти месец (фактът, че той седи някъде в таен бункер и периодично изпраща безполезни и ненужни видео съобщения оттам - не се брои), но системата, макар и с известни колебания, продължава да съществува. Не се виждат войници на НАТО, нито Кремъл някого щурмува. 

Възниква логичният въпрос: за какво му е на днешния елит един токсичен и напомпен с ботокс старец, от когото има много повече вреда, отколкото полза, и както се казва - от него вече нищо не зависи? 

Отговорът също е прост: 

елитът вече няма нужда от него 

Ох, но Владимир Владимирович съвсем не си представя процеса на „нулиране“ по този начин, ох, съвсем не така…

Руската мафия вече си има нов Дон

Имиджът на „силен лидер“, който внушаваше пропагандата за Путин, изискваше от Владимир Владимирович смели изявления, решителни действия и постоянно присъствие в епицентъра на зараждащата се информационна буря. 

Най-общо казано, според разбиранията на „хората от дълбините“, Путин трябваше да обязди мечка и „да се бори“ с чуждоземната напаст с помощта на богатирски меч. 

Всъщност обаче Путин имаше куража само веднъж да изпълзи в жълт костюм на телеплужек и няколко пъти да излезе в ефира на федералните телевизионни канали, разказвайки приказка "за победата над половците и печенегите“.

За един уморен от живота дядка това е напълно достатъчно, но за „силен водач“ - това не е нищо. 

Ето защо сега 

родната мафия си има нов Дон - Собянин,

 който стана централна фигура и фронтмен на събитията, които се случват в страната. 

Именно столичният кмет направи остри изказвания и взе непопулярни решения; регионалните власти се фокусираха върху него; според разбирането на обикновения гражданин именно Собянин е „лидерът и борецът“ с коронавируса. 

„Зануленият“ президент плътно е заседнал в бункера, новият министър-председател, сякаш избран на тази длъжност като фасада и за заблуда, нещо си мърмори под носа, обичащият да носи шоколадови медали Шойгу пострада от настинка, а Сергей Семенович или поставя „цифрови гривни“ на гражданите, или се готви да спретне някакъв зрив в метрото – нищо и никаква работа. 

Оказва се, че през последните седмици Руската федерация се управлява от кметът на Москва. Властта в страната се смени без много врява и шум. 

Ра-а-аз - и няма Путин. 

Два-а-а - всички многобройни федерални служители изчезнаха. 

Три-и-и - вчерашният незначителен местен бос (пък дори и да е на Москва) без никаква съпротива завзе главния трон в йерархичната структура на мафията.

„Този, който контролира курса, променя и правилата на играта“ 

Някой може да каже, че „самоотстраняването“ на Путин и появата на Сергей Семенович на политическата сцена не са нищо повече от поредния блестящ „многоход“ на нашия „недонулиран“ още попечител. 

Напълно възможно е първоначално тази игра да е била замислена като прехвърляне на отговорности (а заедно с това и трупане на антирейтинг) върху раменете на „силния лидер“ от раменете на по-малко силните федерални служители. 

Но, както е известно, в правилата на играта корекциите налагат този, които контролират нейното развитие. А днес очевидно - това не е Путин. 

Точно в този момент, когато "Приказния" Владимир Владимирович страхливо избяга в личния си бункер - той загуби възможността да дърпа конците и контролира играта, за което с нескривана радост му пригласят неговите бивши съотборници. 
Не бъдете наивни да вярвате, че настоящият управляващ елит е този на Путин - от един куп безлични негови слуги. 

Режимът на Путин е многолик и е разделен на различни групи по интереси, което обаче съвсем не го прави по-малко отвратителен. 

Много от "пехотинците", станали гаранти на все още несъществуващата Конституция, отдавна имат своите възгледи за главата на държавата, който след "зануляването" на неговата власт ще стане практически недосегаем за тях ...

Но тук в Русия се наложи самоизолацията", създаде се масова психоза и плъзнаха първите внушения за анархия и хаос. Би било глупаво да не се възползваме от такава прекрасна възможност, която буквално ни падна от небето. 

Освен това за мнозина това е последният шанс и никога няма да имат друг подобен.

Процесът за 

изтегляне на "нулирания" Путин  от голямата политическа  сцена

 всъщност беше стартиран от самия него

Путин от един месец вече не е водещият играч, а някъде там – с второстепенна, с третостепенна роля, в качеството на говорител на професор Доуел. 

Всички въпроси сега се решават от съвсем различни хора, на които Владимир Владимирович, облечен в жълт костюм на телеплужек, лично връчи кормилото на управление. 

Властта има едно много неприятно качество – тя много лесно се дава, но почти е невъзможно отново да си я върнеш. 

Затова, ако НацДедушка след края на епопеята, наречена „пандемия заради коронавируса“, изпълзи от бункера и поиска незабавно да върне всичко така, както е било преди – хората от бившата му свита просто ще замълчат, правейки се на глупаци.  

„Както преди“ определено няма да бъде. 

Така или иначе, Путин ще трябва да преговаря и да възстановява отново  цялата вътрешна система на властта, споделяйки повече от правомощията си. 

В противен случай – всичко може да му бъде отнето. 

Как мислите, дали у мнозина изведнъж няма да се появи съмнението, че по време на разрастване на "страшната и жестока" болест в страната, един застаряващ дядка ще се разболее и внезапно ще умре?

Източник: Канал „Телеграм“ рубриката "Забранено мнение", Каспарову Ru.

Заглавието е на Faktor.bg

Превод: Faktor.bg