Радан Кънев е трикстер, Кресна му се довери, а той измами хората

Дали Бойко е уплашил със скръцване на зъби евродепутата от „Демократична България”?

Радан Кънев

Радан Кънев

Юлиана Методиева*

Радан Кънев е трикстер. Хората от Кресна може да го наричат и хитрец, мошеник, менте. Яко ги измами вчера. Изпарил се като брюкселска мъглица и не влязъл в залата. Точно когато специалната комисия на ЕП дебатирала петицията им за забрана на строителство на автомагистрала Струма в Креснеското дефиле. Крива или не, петицията беше внесена през ноември лично от господин евродепутата Кънев, мисловно и политическо издание на Демократична България. Кресненци, клетите наивници, решили,че тъй като в ДБ имат участие партията на „Зелените“, то значи им пука да се опази природата от строежи на мега автомагистрали. Във фейсбук имаше и поскарване по този въпрос с премиера. Борисов казал на Радан,че пречи на магистралното строителство. Тъмносиният някога евродепутат му отговорил, че той е просто придвижвач на писмото на хорицата от Кресна.

Дали Бойко е уплашил със скръцване на зъби Радан Кънев,

 не зная. Може да е така, може и да е друго. Въпреки че като си припомним волния език на съдружника от софйската кантора Кънев в едно телевизионно студио по адрес на министър - председателя, не ми се вярва.„Бай Х,ий“ бе принос в словото на омраза, между другото. Конюнктурата очевидно е милостива към кариерата му - от учредител с Иван Костов на "Демократи за силна България" до народен представител от"Реформатоски блок". От там, хоп - в перспективната от гледна точка на САЩ партия "Демократична България". (Имаше и междинна спирка през 2017 с някаква менте платформа „Нова република“, но няма смисъл да броим всичките му каскети, шапки и бомбета, под които крие своята трикстерска идентичност). Накратко,

 на Радан му върви

Спомних си за едно мартенско утро тази година.Тогава в ефира на някаква медия задъхан (уж) и виновен(много уж) Светослав Малинов разказваше как изпуснал самолета и не могъл да участва в гласуването на пакета „Мобилност“. Ми, ей така, случило се. Сгънал си пижамата, опаковал любимите статии на Маргарет Тачър, сложил в специална кутия четката за зъби, стегнал накрая елегантния куфар и айде на аерогарата. За беля, самолетът хвръкнал преди него. Срив в диспечерската система, обясняваше с ленивия си консервативен глас Малинов, а репортерката му съчувстваше. Язък за превозвачите! И те, като хората от Кресна, пият по една вода и толкоз.
Номер ли им е на тия демократи за силна България?Доверяваш им надеждите си, а те се успиват, заглавичкват, омотават се, тактически се скатават... Чудя се.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора. Заглавието е на Faktor.bg