Радев е достоен президент, но за Путин, не за България!

Да преминат към позитивен дневен ред означава пълно подчинение на страната ни на руските имперски интереси

Авторът

Авторът

Доц. Момчил Дойчев

На срещата на високо равнище на Европейския съвет в Брюксел президентът Радев си позволи отново да лобира за Москва, да защитава руските, а не българските интереси. И това става в момент на засилена енергийна, дезинформационна и кибернетична война на РФ против повечето страни в ЕС, включително против нашата страна. България само преди три дни бе подложена на безпрецедентна кибератака по повод издаването на зелени сертификати - може би за да стане пределно ясно кой подклажда антиваксърски настроения чрез фалшиви новини и манипулации.

Ние сме жертва в най-голяма степен на

руската дезинформационна война

по повод ковид-пандемията. В същото време у нас кандидат-президент, лидер на откровено русофилска, т.е. антибългарска, партия откровено лъже, че ние водим хибридна война против РФ, а не обратното! Очевидно олигархично-мафиотска Русия му е по-скъпа, отколкото собствената му Родина! Той и затова бе награден с орден от Путин. България, Германия, Франция, но също и Великобритания са страните, които се сблъскват с безпрецедентен натиск от Москва. Кремъл изнудва Германия да лицензира „Северен поток 2“ чрез манипулиране на газовите обеми и доставки. Москва провежда в невиждани мащаби кибератаки срещу европейските институции. Разузнавателната активност на Кремъл през последните няколко години след окупацията на Крим и Източна Украйна надмина нивата от времето на студената война. Дори правителството на Борисов нямаше как да не изгони 9 руски дипломати за шпионаж, въпреки че построи безплатно за Путин „Турски поток“ през България и не бе разследвано нито покушението срещу Гебрев, нито серия терористични нападения над военни предприятия като ВАЗ "Сопот", военни складове като това над „Петолъчката“ и други, общо 8 на брой съмнителни за руско участие терористични акта! Но нима Радев направи нещо по въпроса? Нима се противопостави на енергийния шантаж на Русия? Нима направи нещо по интерконекторната връзка с Гърция? Нима за половин година на власт направи така, че да получаваме 4 пъти по-евтин азерски, вместо скъпия руски газ? Нищо подобно!

За кой ли път Радев, казвайки очебийното, всъщност се опитва да излъже: "Нямаме интерес от противопоставяне и ескалация в отношенията с Русия“. Естествено че ние нямаме интерес, но руската страна очевидно има интерес от това. И казаното от Митрофанова вчера е пределно ясно. РФ разбира отношенията между РФ и България "да преминат към позитивен дневен ред" като

пълно подчинение на страната ни на руските имперски интереси

А Радев съжалява за закриването на руската мисия в централата на НАТО. За него изглежда е нещо естествено там да са съсредоточени не дипломати, работещи за разведряване на отношенията, а шпиони, работещи тъкмо за противното. След като в началото на този месец Алиансът изгони 8 руски шпиони, прикрити като дипломати, нима това не е естествено? Радев не предложи нищо към плана за противодействие на евентуални руски атаки в Черно море, от което България е най-заинтересована. И още има у нас полезни идиоти, които смятат, че Радев е достоен президент! Достоен е, но за Путин, не за България!

Затова се нуждаем от нов президент!