Радев сбърка с коронавируса, ще го повтори ли с Путинвируса на узурпацията

Президентът има шанс да реагира като истински държавник и да отмени посещението си в Москва

Румен Радев

Румен Радев

Светослав Пинтев 

Президентът  на републиката Румен Радев призова бодро, по ленински, българите да не се поддават на паниката и страха от коронавируса, а да се вслушват в експертите и 

да спазват самодисциплина 
 
Че как иначе? Не спомена само защо точно той не се вслуша в тези съвети и направи малък  панаир на връх Шипка на 3 март. Оперативните задачи ли го изискваха? 
Експертите всъщност са разпоредиха, но кой да ги чуе.
„Има създадена организация за наблюдение и реакция - Националният оперативен щаб работи в постоянен режим. Предприемат се действия от правителството“ обясни тези дни „бащата на нацията“. Какво невероятно откритие, г-н президент.
Знаем, знаем, че има такъв щаб, нали именно държавният глава определи отмяната на тържествата на Шипка от въпросния държавен орган като 

"манипулация"

Звучи като фейк, като подигравка, като нищо на света, но е медицински факт, ако използваме стилистиката на Остап Бендер.
Румен Радев вероятно вече е разбрал, че е сбъркал, но няма как да признае, че не е оценил правилно сериозността на положението с коронавируса и е видял в решението на щаба опит да се предотврати топ-събитието на тези, които се наричат русофили, но са обикновени путинофили. Няма начин да си признае, че заради тази светла идея е изложил на опасност хиляди свои фенове, семействата им, техните приятели, всички нас.

Като стана дума за Путин 

Знаете вероятно, че Държавната дума на Русия подкрепи предложението на първата жена-космонавт Валентина Терешкова от управляващата партия "Единна Русия" в една от точките за изменение на Конституцията да се впише отмяна на ограниченията за броя мандати на държавния глава. 
Така Путин си осигури 

доживотната власт
 
Факт, който изкара на улиците нормалните хора в Русия.
Космонавтката-депутат  взела думата неочаквано за всички, извън процедурата, но депутатите нямали против да се изкаже. Изказала се… После я аплодирали неистово, както повтарят пропагандните медии. 
Сценарият е смешен, разбира се,  но хваща дикиш на фона на срива на петрола и рублата, докато медиите на режима раздухват истерията, че  Царят-бащица трябва да е на мястото си в тези тежки времена. Да не говорим за съда в Хага.
Въпросът за нас е дали Румен Радев ще отиде на 9 май на, както го наричат руските коментатори, 

Парада на победобесието

С присъствието си там той ще е един от малкото държавни глави, които ще легитимират узурпацията на властта в Русия от Путин . С присъствието си те ще покажат, че страните им  признават пожизнената му власт, че в това няма нищо нередно. Ако човек наистина е русофил, не би трябвало да прави това за нищо на света. Но Радев очевидно не е такъв. Той е по-скоро путинофил, което е диаметрално противоположно, и не се тревожи особено, че в Русия се налага откровена тирания. Президентът наш беше готов и аншлуса на Крим да признае, но сега нещата са още по-сериозни. 

Ще легитимира ли България узурпацията?

Радев има шанс да реагира като истински държавник и да отмени визитата си в Москва на 9 май, но силно се съмнявам да го направи. Не е такъв човек.