С въздух под налягане атмосфера не става

Партийни балони се реят в ефира, Давидки и Давидчовци опъват прашки

Авторът

Авторът

Иван Ибришимов

Има един старозаветен разказ за Давид и Голиат, в който дребничкото юдейско момче Давид побеждава и убива филистимянския гигант и герой Голиат. Убива го с бойна прашка, а не с дамска, както сега медийно се убиват политици.

Отправка към Добрата книга 

Двамата библейски герои спасили живота на хиляди хора, защото решили да се вкопчат в пряк двубой, вместо да сблъскат армиите си в кръвопролитна битка. Победителят Давид станал легендарен цар на юдеите, печелил войни, бил обожествяван, превърнал се в част от историята. Голиат останал библейски спомен. Но как всъщност противно на всяка логика станало чудото - и историята, и Завета мълчат.
Големият български писател и сатирик Мирон Иванов, светлина за душата му, дава генилно просто обяснение: Давид създал обществена атмосфера, че Голиат ще бъде победен. И така нагнетил атмосферата, че самият Голиат, чул недочул едно-друго, се усъмнил във възможностите си, не си доспал преди схватката и като го цапардосал камъка от прашката по главата, не знаел на кой свят се намира. Бил вече в отвъдния.
„Атмосферата бе създадена, пише Мирон Иванов. Всички очакват, че Давид ще победи Голиат и да се мамят очакванията на хората беше жестоко, несправедливо... така историческата битка влязла в историята като първата победа на така наречената обществена атмосфера над всички останали природни закони.“

Отправка към българската политика

Бойко Борисов волю-неволю успя да си изгради образа на Голиат – героичен и добродушен, силен и наивно доверчив, простоват, но „о ужас! – обичан. Аз лично не го долюбвам, но това в случая е без значение. От значение е, че една пасмина от Давидки и Давидчовци, които по същество са абсолютен въздух под налягане, а партиите им се реят като метеорологични балони в ефира и социалните медии, се опитват да създадат Давидовата атмосфера, че Голиат ако не убит, поне ще бъде изборно сразен. 
Ще бъде, ама надали. Всички социологически агенции като никога са единодушни, че най-вероятно е ГЕРБ  отново да победи. И точно затова се правят недодялани опити за създаване на атмосфера, че ако Голиат победи, то аксиоматично изборите ще да са били опорочени, фалшифицирани, откраднати и пр. 
В играта срещу ГЕРБ освен двете силни, системни партии БСП и ДПС се включват всякакви крилца, кълки и други екзотики. Прави ли ви впечатление колко пестеливи са на думи от Сараите? Как разединените патриоти тихо търсят ново обединение? И как разбитата отвътре БСП гръмогласно громи враговете „външни и вътрешни“, а мълчаливо се опитва да докопа съюзници, дори от отсрещния окоп в лицето на „Демократична България“?

Отправка към атмосферното налягане

На Давидковките и Давидчовците от Отечествения фронт, оформящ се под юмрука на президента Радев, им липсват базови познания за атмосферата в политиката. Защото тя не е просто въздух, пък бил той и под налягане в партийните им балони. В политиката атмосферата трябва да има съдържание – идеология, човеколюбие, обществено полезни идеи и цели, готовност за   саможертва, за да запазиш живота на ближния, както е при библейските герои. Е, сега погледнете кои са днешните кандидати за слава и вечност: Корифеят в руската политика и президент на рупублика България Румен Радев, символът на честната приватизация - милионерката и паркетна пролетарка Корнелия Нинова,  миловидното кречетало Мая Манолова, известна с псевдонимите Галева и Костинбродска, любителят на шадраваните и пацелуйковщините Румен Петков, идеологът на националната чалгализация Слави Трифонов, който сега нещо се дърпа като мома от хорото, цялата пасмина рубладжии и майцепродавци, откровени отровители и лумпенизирани политически лоузъри... 
И като черешката на тортата -  „Демократична България“.  Побъркахте ли се бе, приятели!? Забравихте ли, че повторенията в историята обикновено се превръщат във фарс? Посочете ми един Давид между вас и ще се замисля върху аргументите ви. Прашките, които опъвате не са бойни, а хоризонтът ви намига иронично - пандемичен. Прогледнете! 
Е, точно затова, заради себичността и чувството ви за непогрешимост, Голиат, макар и виртуален, ще си отиде - но непобеден и в мир.