Ще налапа ли България като шаран газовата въдица на Елеонора Митрофанова и Путин?

Достоен член на ЕС или Задунайска губерния – решава политическият елит

Димитър Иванов

Русия и Европа са в състояние на война – газова. Разразилата се през последния месец криза с доставките и цените на природния газ завари Европа неподготвена. Всъщност докато през последните години САЩ и Старият континент акцентираха върху боеспособността на армиите си и превъоръжаването им в рамките на НАТО, газът се оказа неочаквано изключително мощно 

оръжие за рекет, шантаж и подчинение на демократичния свят

 към безумните идеи на Кремъл и Путин за имперска хегемония и превъзходство.
Цинизмът на руския президент роди в  разгара на газовата криза истински виц. Той обвини за енергийния колапс  неработещия капитализъм. Думите бяха изречени на заседание на Международния клуб „Валдай“ миналата седмица. Прадоксалното е, че атаките идват от лидера на държава с централизирано олигархично стопанство и пазари, където принципите за свободни пазари и конкуренция никога не са били работещи и долюбвани. Европейските медии и анализатори този път дори не успяха да се усмихнат на наглата шега, защото високите цени на газа - надхвърли 1000 долара за хиляда кубически метра, отдавна са смразили кръвта им с предчувствие за студена зима.

 „Сега Кремъл разсъждава в категорията "срещу ръжен не се рита": променяйте, европейци, своето "несъвършено" газово законодателство или се примирете с газовия глад. Заради политически цели, заради налагането на този прословут проект "Северен поток-2", заобикалящ Украйна, "Газпром" е готов да се лиши от доходи, следвайки политическата линия на Кремъл“, казва пред Радио „Свобода“ енергийният експерт Михаил Крутихин. Според него политическото лоби на Москва в Германия е много силно, както и в  Австрия, България и Сърбия.

"Случващото се е резултат от твърде 

недалновидната енергийна политика и курс по отношение на Русия

 Путин сега се възползва от това. Реалността е такава, че Европа 10 години не можа да разбере заплахата идваща от Русия", смята и старши стратегът на консултантската фирма Bluebay Asset Management Тимъти Аш.

Какво мислят българските експерти за газовата война, има ли шанс страната ни да се измъкне от енергийната зависимост на Москва?

„Ефектът за европееца е да бъде обвързан дългосрочно с руски природен газ. Стратегията на Владимир Путин е да елиминира конкурентите си на европейския пазар и да минимализира опитите на европейските страни за диверсификация за доставки на гориво в по-дълъг период от време. От Кремъл целят още пускането на „Северен поток“ 2, колкото се може по-бързо. Цели се, разбира се, минимализирането на руския газ през Украйна, за да се създадат много сериозни енергийни проблеми за Киев. Стратегията на Москва е многопосочна. Това, което се случи тази година, би трябвало да даде добър урок на европейските страни и да помислят много сериозно за дългосрочно обвързване с Русия и при какви условия. Природният газ от там не може да бъде елиминиран и това е известно за всички. Изключително важно е обаче при какви условия ще бъде получаван той в европейските страни“. Това заяви пред Faktor.bg енергийният експерт Христо Казанджиев.  Той прогнозира, че предстоящите преговори през 2022 г. с Москва за доставки на „синьо гориво“ могат да се отразят върху джоба на българина. 
„До тук, каквото е станало, не може да бъде поправено. Дано страната ни също да си е взела необходимите уроци при сключване на дългосрочни договори за доставка. Българските официални лица не трябва да избързват с тяхното подписване, каквато тенденция се очертава, особено след напомнянето на посланик Митрофанова, че ако страната ни има политическа воля, може да влезе в дългосрочен договор. България не може да се лиши от доставките на руски газ, но отново трябва да се види 

при какви условия и количества

 Не трябва да се забравя, че плановете за въвеждане на експлоатация на системната връзка „Стара Загора – Комотини“ ще осигурят на държавата ни значителен достъп до природен газ от Азербайджан – около 30-35% от потреблението на България“, категоричен е Казанджиев.
Той смята, че освен тази алтернатива, за България е много важно изграждането на терминала за втечнен природен газ срещу Александрополис. Той ще добави много висок коефициент на енергийна сигурност при доставките на „синьо гориво“, както за страната ни, така и за балканския регион. Този проект е трън в очите на Русия и тя прави всичко възможно, директно или не, да забави проекта, както се случи със системната връзка „Стара Загора – Комотини“. Уверенията на проектната компания за терминала е, че той ще бъде въведен в експлоатация през 2022 г. 
„Аз лично обаче съм скептичен и нищо чудно това да се случи дори и през 2024-2025 г. Ще се отлага във времето, което е престъпно пренебрежение. България трябва да упражни всички възможни средства за ускореното изграждане на терминала. В Хърватия подобен терминал беше направен за година и половина, две, а този, срещу Александрополис се мъдри вече 10 г.”, каза още Казанджиев. 
Експертът смята, че има много голямо основание да се смята, че 

Русия манипулира цените на газа

 Тези съмнения възникнаха още в средата на пролетта. Като основен аргумент за това излезе очевидното форсиране на проекта „Северен поток“ 2, както и фактът, че Москва отказва да увеличи транзита на природен газ през Украйна до централно и западноевропейските страни. Това е една тактика, при която се изпълняват договорите, но нищо повече от това. До голяма степен вината за недостига на природен газ е и на западноевропейските държави, които се предовериха на външни доставчици, различни от ЕС. В същото време втечненият газ, вместо към Европа, беше насочен към Азия. ЕС би трябвало да си направи изводите за това, че форсираният преход към зелена електроенергия носи сериозни рискове за сигурността на доставките и комфорта на населението. 
В същото време България е притисната да затвори ТЕЦ-овете си.
„Но това трябва да стане когато сме готови да заменим електроенергията добивана там с алтернативни източници. Зелената сделка трябва да се реализира и това е извън всякакво съмнение, но да не забравяме, че енергията струва пари и трябва да бъде достъпна до всички потребители. Бумът в Китай беше много силен и се очерта сериозен недостиг на електричество. Той беше компенсиран с допълнителен внос на цени, които бяха значително по-високи от тези, които Европа плаща. Това е обичайното обяснение. Европа в голяма степен се отказа обаче от дългосрочните договори на втечнен природен газ от страни като Катар и Щатите. Ако не се помисли по-мъдро, ЕС ще изпадне в една много дълбока енергийна зависимост от Русия по отношение на природния газ и ако не си осигури алтернативни източници, го чакат сериозни геополитически проблеми“, предупреждава експертът.
В България мръсната игра на Путин с  газовия шантаж има и вторично измерение. Тя 

събуди и превъзбуди отново ядреното лоби

 Последните дни сме свидетели на истинска експанзия в медиите на политици и експерти, които агитират за незабавен рестарт и довършване на корупционния проект АЕЦ „Белене“. Те обаче подминават неоспоримия факт, че разчетите за цените на електроенергията от нова АЕЦ ще са по-високи от тези от „Козлодуй“, а това в никакъв случай няма да компенсира ефекта от недостиг на синьо гориво.

В крайна сметка Путин "изплю камъчето":"Северен поток-2" може да намали напрежението на европейския газов пазар. По думите му, "Газпром" е заинтересован от 

дългосрочни договори с ЕС – това е уловката,

 за да има мир и топлина в Европа. На тази въдица се опитва да ни хване като шарани и руският посланик Митрофанова. Българският избор е въпрос на политическа воля, от която ще стане ясно дали сме достоен член на Евросъюза или Задунайска губерния.