Слави Трифонов не е нито отговорът на проблемите, нито развръзката на тежката ситуацията в следващия парламент

Има броени дни да прочете Конституцията, която не познава, но по която ще му се наложи да работи за суверена, който иначе толкова уважава

Авторът

Авторът

Цветанка Андреева, политолог

Повлиян от високия резултат, който се регистрира за „Има такъв народ“, естествено анализът за следващата възможна управленска коалиция включваше прогнозите за политическия избор и поведение на парламентарната група на Трифонов. Големият въпрос беше 

ляво или дясно ориентиран е Слави

 Ето че той самият даде публичен отговор. В парламента се виждал в коалиция с Манолова и ДБ, които седят по-близо до БСП, а в широк политически смисъл обяви подкрепа за президента.
Очевидно под стреса на тежестта, която му отреждаха, Трифонов призна, че ще участва в проляво управление. Фрапиращо, но отрезвяващо беше да се чуе, че Бунтар № 1 се нарежда под юмрука на Радев. С цялата условност на идеологическите си принципи Трифонов се очерта като оръжие на лявата вълна, а не като стратег или нов политически технолог. 
След като се разбра, че не може да овладее популизма като говорене, а национализмът като идеология е вече зает, за Трифонов остана политическата форма на бунта. Оказа се, че точно тази роля обаче го прави несигурен. Обграждайки се с експерти и деклариращ, че няма да прави шоу в парламента, 

Слави се превръща в конвенционално политическо оръжие

 на КОЙ точно ще се разбере скоро. Опасенията, че ще бъде вкаран в Народното събрание на вълната на протестен вот, но цялата му креативност ще се изчерпи до вратите на парламента се оправдават.
На Трифонов тепърва ще му е трудно. Само след седмици ще му се наложи да излезе от зоната на комфорт на собствената си телевизия и сценаристи, работещи за него и партията му. Студиото на уютната му медия, в която е неоспорван господар ще се смени с трибуната на конфликтен парламент. Средата му за дебат няма да са подчинените му колеги и телевизионни фенове, а яростна опозиция и центрове на власт, които ще искат лично да плати всяка стотинка от безумната цената на шоуто, което го внедри в политиката.
Трифонов ще се окаже лидер на разнородна парламентарна група, в която механизмът за контрол очевидно не е ясен и за него самия. Когато една партия няма автентична йерархия, структури, дисциплина и идеологически рамки, очертаващи възможните компромиси и възпиращи безпринципни колаборации, тогава единствената надежда за единство остава да си вкарал само ангели в парламентарната си група, а ти самият да си Бог.
И най-накрая, Слави ще научи по трудния начин, че за да правиш политика не е достатъчно да слушат песните и сатирата ти. Да оглавяваш парламентарна група означава, че първо ще участваш в гласуването на министър-председател и правителство. Тогава Трифонов ще дължи 

публично обяснение защо подкрепя конкретна коалиция и човек

 за поста или защо е против. Отговорът и изборът ще бъдат част от скорошната съдба на България и Слави ще носи публична отговорност за решението си. И тук приключва профанният конформизъм на дивата в собственото му студио, в което със срамно невежество, но с високо самочувствие обясняваше, че министър-председателят в България не се избирал, а се назначавал („Разговор между Слави и хората“ от 20 март по 7/8 TV).
Всичко, което предстои за Слави Трифонов няма нищо общо с лесната пропаганда на референдумите. Той ще попадне в сърцето на държавните институции отговорни пред народ, изтощен от бедствието на пандемията.
Слави има 11 дни да прочете Конституцията на РБ, защото след 4 април ще носи отговорност пред нея и суверена, който толкова много ласкае, но който се оказва безмилостно неблагодарен към лошите политици.