Срам за властите, срам за службите, срам за гилдията на журналистите

България трябва да защити Мохамед Халаф! Веднага!

Мохамед Халаф

Мохамед Халаф

Светослав Пинтев

В уж демократична България заплашват редовно журналиста Мохамед Халаф, който е най-яркият и задълбочен експерт по проблемите на Близкия Изток у нас. Те сега са във фокуса на цялата планета, както добре знаете, а един такъв анализатор е безценен за страната ни. Но ценим ли го ние, 

цени ли го държавата ни? 

Да не говорим за СБЖ и АЕЖ, които уж трябва да защитават журналистите и да бранят правата им. Едните са пропутински съюз и само се чудят как да угодят на новия кремълски райх, другите и те не знаят кого защитават.

Мохамед Халаф разказа в социалните мрежи за поредната заплаха, която са му отправили след интервю по БНТ, в което коментира войната на Хамас и Израел.

"Преди часове получих чрез посредник нова заплаха от представителите на арабската и палестинската общност в България също и предупреждение, че съдържанието на коментарите ми може да доведе до 

саморазправа с мен и моето семейство 

Тези хора не са съгласни с моите експертни анализи, които се различават като позиция от тяхното разбиране за конфликта. Те ме обвиняват, че защитавам Израел в ущърб на палестинците, което не отговаря на истината, защото аз преди всичко обективни текстове и отразявам всички позиции по темата. Така е и в случая“, сподели той.
Тези хора очевидно се чувстват безнаказани у нас, вероятно смятат страната ни за 

балканска версия на Дивия Запад

Палестинската кауза е едно, съвсем друго са онези, които и вредят  като искат да раздават „правосъдие“ на наша земя.

Халаф  разказа и в студиото на Нова телевизия за тормоза, на който е подложен, а той граничи с терор. И не  е чудно, че България зае 112-о място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници", което иначе непрекъснато е дъвка в устата на политиците. Чудно е, че не сме на последните места в класацията. Само пред Северна Корея, Китай, Куба, Саудитска Арабия, Йемен и –последната - Еритрея.

И да не си помислите, че на тези признания на Халаф реагираха от „Дондуков“№1 , „Дондуков“№2 , МВР и другите блюстители, богатири и радетели за цялата строгост на закона.

Заплашват родения в Ирак експерт заради думите му, той естествено се притеснява за живота си и този на близките си, но не сме чули това да притеснява българските държавници,  правоохранителните органи. И да има някаква тяхна реакция, тя е дълбоко засекретена. А би трябвало публично да обявят какви мерки са взели, а вече и кого са арестували.

Като заплахите съвсем не са от вчера, те продължават  десетилетия. Преди време  са разследвали нещичко, но какво от това. 

Керванът си върви...

„Аз сигнализирах българските институции и имаше разследване. Тези хора смятат, че живеят в един измислен свят, където техните ценности са валидни в една демократична държава“, казва той. По-лошото е, че в този свят живеят и много хора от т.нар. ни политически елит.

"От 20 години – откакто започна войната в Ирак и аз започнах да я коментирам, започнаха и заплахите от различни страни. Те идват от хора, свързани с различни български партии и политици. Най-големите и неоправдани заплахи са от арабската общност. Те считат, че злепоставям техните страни”, разказва Халаф преди дни.

Срам, срам, срам за властите, срам за службите, срам за гилдията на журналистите, срам за българските политици, които го заплашват чрез посредници.

Те би трябвало отдавна да са публично бичувани. В преносния смисъл, разбира се, макар че са си заслужили напълно и в буквалния.   

Халаф каза ясно и високо истината за терора и тормоза, на които е подлаган.  

Глас в пустиня... 

Със същия успех можеше да го изкрещи в някоя дупка като в историята за магарешките уши на цар Мидас. Но какво говоря, историята с ушите на царя се е разчула веднага, у нас даже службите не могат да я чуят заплахите.

Самият факт, че един български журналист от такъв мащаб - защото той отдавна е български гражданин и журналист - е заплашван дори от родни партии и политици е повече от скандален. 

Той е чудовищен...

Говори и за пълно безхаберие на властите през последните 20 години. И , разбира се,  на служебното правителство, защото той с подробности разказа за това пред Нова телевизия само преди дни, а официална реакция няма. 

България трябва да защити Мохамед Халаф! Веднага!

„Вразумете се вие, безумци…“, както се казва в Библията.