Стартира ли предизвикателната битка на генералската униформа и пагоните с дебелите книги на Платон и Софокъл?

Времето на юмрука и стиснатите устни е заплашено да изтече като мътната вода

Ще се състои ли двубоят Герджиков-Радев

Ще се състои ли двубоят Герджиков-Радев

Юлиана Методиева

Новината за кандидатурата на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е най-доброто събитие, което дочакаха онези, чиито вкус и ерудиция са на космически разстояния от президентската групичка на Дондуков 2. 

30 септември стартира предизвикателната битка на генералската униформа и пагоните с дебелите книги на Платон и Софокъл. Времето на юмрука и стиснатите устни е заплашено да изтече като мътната вода. 

Изборите от днес вече не са с предизвестен край, 

слава богу!

Професор Анастас Герджиков, вероятната кандидатура за президент, излъчен от инициативен комитет от личности, завършили и Алма Матер, предизвиква възторг сред академичната общност. Старите университетски зависти и лични огорчения просто вече нямат значение. В негово лице, поклонниците на древните езици и култури, получават своя красив реванш. Студенти, докторанти, доценти и професори от СУ"Св. Климент Охридски" имат възможност да бъдат политически представени от президент, когото те харесват. Изглежда вече възможно да се сложи край на четиригодишния гняв от държавническо говорене като на Елочка людоедката и нулев като на първокласник опит в политическия диалог, културна инвенция и европейска комуникация!

Президентският вот предстои. Бездарните конкуренти на професор Анастас Герджиков ще положат свръхусилия да го смажат. Услужливи хорица ще се раздадат от сърце да пускат хейт по негов адрес. Ще вкарват в мейнстрийма подобни на славивасилевци хвалители на величието на Румен Радев. Да, той все още има шанс, защото е 

изборът на тълпата,

 а тя обича подобните й. Който е ходил на кино, за да гледа труден филм, знае как се изнизва от залата простолюдието. Изнизва се обидено, че изкуството да се задават въпроси го е заварило боси. Отмъщават си с просташко дюдюкане. Това е публиката, която гласува за простотата на вица и шлагера. На ботуша и зеления чорап. На едносричната мисъл на една власт, дошла на гребена на вълната от идиотското поведение на ГЕРБ на президентските избори през 2017.
Разбира се, суперският септемврийски ден може да се окаже щастие-еднодневка. Може да последват мръсни кампании и системни медийни агитки в полза на актуалния президент. В социалните мрежи вече запретнаха ръце клюкарите, маразматици, обидени заради несполучлива академична кариера, вкиснати бездарници. Приятелите ни от Европа обаче, със сигурност ще се разбързат да поканят на визита на най-високо равнище следващия български президент. За тях ще бъде чест да разговарят с професор Анастас Герджиков,

 личност от висока класа

 за класическата филология и отличен мениджър на световен университет.
Най-доброто, което може да направи Румен Радев е да отстъпи. Нека повече да не блатясва обществената среда с ченгета, съмнителни величия под пагон, продали се за трийсет сребърника инфлуенсъри.