Тръмп и Борисов да разговарят като съюзници, които осъзнават опасностите за Югоизточна Европа от режима в Кремъл

САЩ трябва да са наясно, че голяма част от българското общество е против проекта за втора АЕЦ в Белене

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов, депутат в Европейския парламент

Предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов е изключително събитие в българо-американските отношения. През 2003 г. премиерът Симеон Сакскобургготски бе приет от президента Джордж Буш. На 23 април 2001 г. Иван Костов осъществи официална визита в САЩ и имаше среща с вицепрезидента Ричард Чейни. В българската делегация бе и председателят на Агенцията по енерегетика и енергийни ресурси Иван Шиляшки. Но Нефтохим вече бе продаден на руснаците от Лукойл.
Визитата на премиера Борисов в САЩ е знакова, защото

 България е вече на "другия бряг"

 Ние сме съюзници на САЩ в НАТО, а и сме част от най-силната общност от държави в света - Европейският съюз. Затова за каквото и да си говорят Тръмп и Борисов, то ще бъде от полза и за двете държави. Което вече е успех. Самият равнопоставен диалог между държави съюзници е вече успех.
Добрата новина е, че българският премиер се среща с американския президент преди да е завършен т.нар. Турски поток, за който всички знаем, че е руски поток с цел да достигне до Сърбия, за да продължи тя спокойно да води своята антиамериканска и традиционно антибългарска политика. Да стигне до държава, която обслужва руската политика на Балканите и която политика е антиевропейска, т.е. антибългарска. Надявам се този факт случайно да не убегне от вниманието на двамата събеседници във Вашингтон. Не е възможно Доналд Тръмп да не знае, че националистическото сръбско държавно ръководство наскоро нагло си позволи да организира непосредствено да българската граница военно учение с руски ракетен комплекс поразяващ цели на територията на атлантическото пространство на свободата. Тези руски ракети са били насочени към София. И това е сериозна тема за разговор във Вашингтон.
Що се отнася до енергийните проекти САЩ трябва да са наясно, че голяма част от българското общество е 

против проекта за изграждане на втора атомна електроцентрала в Белене

 Особено пък, ако този рисков за България проект попадне в руски лапи. Страната ни ще бъде дългосрочно енергийно блокирана от Русия и това ще значи много при бъдеща кризисна ситуация в нашия или друг евроатлантически регион. Ние няма да можем да изпълним пълноценно задълженията си по договора за колективна отбрана в НАТО и ЕС. Защото на територията ни ще "цъка" руска ядрена бомба, която, за да не плашим днес възрастните хора, наричаме електроцентрала.
Във Вашингтон трябва да са наясно с това. А аз съм наясно, след като за пореден път слушах вчера разсъжденията по тази тема на Румен Овчаров, че Русия иска да се настани трайно на Балканите чрез енергийните си проекти, които за нас ще бъдат като 

бомба със закъснител

 Те могат да ни върнат в миналото и да ни изолират от свободния свят.
Затова, пожелавайки ползотворни разговори на българската делегация в САЩ, изразявам надежда за открит и честен диалог. Убеден съм, че Доналд Тръмп и Бойко Борисов ще разговарят на равна нога като лидери на държави съюзници и приятели, които заедно осъзнават опасностите за Югоизточна Европа, идващи от режима в Кремъл и от неговата марионетка, за съжаление наш съсед, на Балканите.