Власт и опозиция в България грозно мълчат за ареста на Навални

Алексей накара Путин да седне на щиковете, стопанинът на Кремъл сам се вкара в сценария „Лукашенко“

Алексей Навални

Алексей Навални

Светослав Пинтев 

„Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и 

обида към руския народ,

 който иска неговият глас да бъде чут" , заявиха от щаба на новия президент на САЩ Джо Байдън часове след наглото задържане, което отровителите устроиха на жертвата си. 
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел,   първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, повечето правителствата от Европейския съюз призоваха  светкавично властите на Руската федерация веднага да освободят опозиционния лидер Алексей Навални, който бе задържан в неделя на летище "Шереметиево" при завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с  „Новичок“. 
Арестът му е в разрез със самите руски закони, категорични са юристи. 
Над милион души наблюдаваха на живо завръщането на Алексей Навални и съпругата му Юлия в  Ютуб. 

„От качването в самолета на авиокомпания „Победа“,

 претъпкан с журналисти, от които той едва се добра до мястото си, до избутването от цяла армия на ОМОН на хилядите  московчани,  дошли да го посрещнат на летище „Внуково“, извън сградата, на минус 23 градуса по Целзий, през бруталните арести на съратниците му от Фонда за борба с корупцията и още петдесетина други посрещачи, през кратката, но много силна и вдъхновена реч на Навални непосредствено след кацането, направена  на фона на реклама с образа на Кремъл, в която той заяви, че е щастлив от завръщането с в Родината, до 

арестуването му на паспортния контрол на летище „Шереметиево“ 

Там  дори отказаха да подпечатат паспорта му, че е влязъл в Русия. Колко само ги е страх. 

Международната реакция дойде часове след ареста - ясна, категорична и рязка.
 Никой по света вече не си прави илюзии за режима на Путин. Освен българските му ортаци от различни бои…

У нас мълчат оглушително

 В България всички видове власти се ослушват като отговорен другар, пръднал на партийно събрание. 
 Не можем, разбира се, дори да мечтаем президентът Румен Радев да се изкаже против действията на Кремъл, но мълчат и останалите – премиер, външен министър... Мълчи опозицията -  леви, десни, центристи.

Всички се заявяват като русофоби, които не смеят дума да обелят в защита на истинската Русия, на нейния естествен лидер.   Едно грозно, унизително за всички нас мълчание.  
Повечето независими наблюдатели в Русия коментират, че 

Кремъл действа панически, 

абсолютно неадекватно, че видимо се страхува от Навални и няма полезен ход. Това е видимо и с просто око. Особено за наблюдавалите снощното „риалити шоу“ със сем. Навални.
Опозиционния лидер Алексей Навални е първият , който не се поколеба да се върне в Русия, рискувайки свободата и живота си, за да раздвижи блатото, давайки си ясна сметка, че в изгнание щеше да си живее чудесно, но щеше непрекъснато да губи от политическата си тежест..  Доверието в него сега расте с всеки изминал ден, за сметка на това към Путин, защото хората търсят алтернативата.

Глеб Павловски го нарече

„политическо животно в най–добрия смисъл на думата“ 

Човек, който  не може да живее извън политиката, готов е дори да отиде на смърт, за да продължи играта.
И критиците, и приятелите на Навални са единодушни, че той е изключително силен, мъжествен и волеви политик и с този ход  се е утвърдил  окончателно като алтернативен център в политическия живот на страната си.
Днеса  Навални, а не Путин диктува политическите задачи пред Русия, коментират анализаторите.
„Сега вече Навални се явява единствената алтернатива на Путин. Кремъл постъпи по най-примитивния начин с ареста му. Разбира се, Навални беше готов за това и вероятно има запасни ходове.  Мисля, че тези действия само раздразниха опозицията. Властите проявиха тъпост.  Те не умеят да решават такива задачи. Изглеждаше мерзко, изглеждаше  страхливо, изглеждаше жалко. Работят само 

в своя жанр - силовите операции

 Това е предсказуемо, скучно, унизително. На „Шереметиево“ дори нямаше кой да прекъсне речта на Юлия Навалная. За нас, от политологическа гледна точка,  е важно, че Путин вече не може да балансира между силоваците и т. нар. системни либерали. Сега неговите коридори се стесняват. Той зависи от щиковете, той седна на тези щикове. Вече няма накъде да отстъпва – санкции, железни завеси, репресии… Остава му един сценарий-този на Лукашенко. Предстои застой, колапс и поредното крушение на Родината ни. Жалко, но какво да се прави с такова ръководство “, коментира политологът  Дмитрий Орешкин.

Алексей и Юлия са от новото поколение хора, които не носят съветския страх от властта. Навални е опасен за Кремъл, защото не се бои от него, смята той.
А такива в Русия вече има милиони.