Защо Малофеев обединява националисти, крайнодесни и "православни тролове"

"Двуглав орел" на Решетников ще стане плацдарм за създаването на консервативна партия в Русия

Константин Малофеев

Константин Малофеев

Предстои преразглеждане на националистическия дискурс в руското политическо поле

Вера Алперович*, The Insider 

През лятото и есента на 2019 година на крайнодесния фланг започнаха повече или по-малко активни опити да бъде преодоляна маргинализацията.

"Старите играчи", тоест, движенията създадени относително отдавна, анонсираха няколко обединителни проекта, а две от тях дори се обърнаха към Министерството на правосъдието, за да бъдат регистрирани в качеството на партия.

Освен това започнаха да се появяват "нови играчи", включително и доста мащабни, които радикално променят ландшафта на националистическите движения, от които се интересуват силно държавните медии и структури, които са "разклонения" или "израстъци" на държавните структури. 

Най-главната новина от миналата година беше появана на кнайнодясното поле на олигарха Константин Малофеев, чиито структури са много активни в разглеждания период. През март Малофеев стана член на "Справедлива Русия", което породи слухове, че ще опита да "превземе" партията. А през април Малофеев беше избран за заместник-ръководител на Всемирния руски народен събор. Глава на ВРНС е патриарх Кирил, така че длъжността на заместника е фактически на ръководител на структурата.
Практически веднага след като Малофеев влезе в "Справедлива Русия" покани за партията започнаха да получават националистите. Например, през април Национално-демократическата партия съобщи, че е получила предложение да "попълни редиците" им в регионите, като може да се предполага, че такива предложения са получили и други националистически групи.

Наместването на олигарха в ръководството на ВРНС също веднага даде резултат — в самото начало на лятото тази стара организация (съществува от 1993 година) изведнъж получи ново структурно подразделение, подчиняващо се на ръководството на Събора — Руска младежка организация (РМО), начело на която е сложен журналистът от принадлежащата на Малофеев телевизия "Царград" Андрей Афанасиев. 

Главната цел на РМО е "координацията на активните млади хора, желаещи активно да участват в развитието и укрепването на руската идентичност и защита на традиционните ценности на руския народ".

От първия ден РМО запълва своите платформи в интернет с типично за крайнодесните съдържание: постове за "етнопрестъпността", различни ксенофобски концепции, публикации за Руската империя, пропаганда на "традиционни ценности".

Основното, с което се занимава РМО — не публично —е да изгради "голяма обществена платформа, главната цел на която е "създаването на пълноценен правен дискурс".
На практика, РМО предлага на останалите крайнодесни групи да постигнат споразумение по базови идеологически въпроси и със съвместни усилия да разпространяват идеите си.

Мащабите, както и финансирането на тяхната дейност са тайна, само малко информация може да бъде намерена на страницата на Комитета "Нация и свобода", в която се споменава, че желаещите да работят като администратори на групи в руски социални мрежи ще получават от 100 000 до 300 000 рубли месечно.

След като всичко това стана известно, медиите заговориха, че Малофеев създава

"фабрика за православни тролове"

по аналогия с "фабриката за тролове" на Евгений Пригожин.

За момента, съдейки по действията на Малофеев, той още не е решил чрез какви формални структури планира да реализира целите си, защото в началото на септември РМО неочаквано обяви, че прекратява дейността си. 

Полетът на "Двуглавия орел"

А Андрей Афанасев съобщи, че след РМО преминава в друга структура на Малофеев — обществото "Двуглав орел", и покани всички, изпратили заявки за членство в РМО, да ги пренасочат към "Двуглавия орел".

В профила си той коментира: "Ако мислите, че Двуглав орел" се занимава само с историческо просвещение, бъркате. Всичко, което правихме в рамките на РМО е тук".

Съдейки по всички, Афанасиев, не ги е излъгал, и "Двуглав орел" действително е продължител на започнатото от РМО, а към тях се присъединяват семинаристи от Сретенската семинария, членове на бойното крило на феновете на московските футболни отбори "Спартак" и "Union", нашумели с нападенията срещу имигранти от Кавказ.

"Двуглав орел" (ДО) е създаден през 2017 година, заедно с Малофеев, той се ръководи от генерал-лейтенант от Службата за вътрешно разузнаване Леонид Решетников. 
ДО декларира 

привързаност към имперските идеи, православието и монархията,

има множество клонове в регионите на Русия и са силно представени в социалните мрежи.

След преминаването на Афанасиев в московското отделение на "Двуглав орел" на страницата му започва да се публикува съдържание, аналогично с това на закритата вече страница на РМО. 

В крайна сметка новата националистическа организация на Малофеев просто смени наименованията и юридическата си регистрация, излизайки от подчинението на ВРНС. 
Вероятно, причината е в това, че на патриарха, може би, не му е допаднало, че организация, която той оглавява е толкова демонстративно националистическа, или защото Малофеев е решил да сложи "всички яйца в една кошница" — в "Двуглав орел". 

Допълнителен аргумент в полза на последната версия е и фактът, че Малофеев междувременно напусна "Справедлива Русия". Тези стъпки, в съчетание с рязко нарасналата активност на "Двуглав орел" и неговите опити да се превърне в център на всички националисти, монархисти и поборници за "традиционните ценности" от всякакви породи, води до извода, че той ще стане плацдарм за създаването на нова консервативна партия в Русия.

Това ще стане ясно през 2020 година, когато всички партии, планиращи да участват в поредните парламентарни избори, ще трябва да се регистрират в съда. Такива мащабни проекти като "Двуглав орел" се появяват рядко на полето на крайнодесните, но по-малки инициативи редовно възникват през последните години. 

Сами по себе си опитите на Малофеев да се разположи и да завземе крайнодясното крило на политическия спектър говори за това, че предстои 

преразглеждане на националистическия дискурс в руското политическо поле

През тази година предстои да видим как това ще се отрази на положението на крайнодесните организации и, вероятно, ще стане ясна и целта, с която се прави това.

*Автор на доклада "Националистите се оттласнаха от дъното? Публична активност на крайнодесните групи" е експертът от информационно-аналитичния център "Сова" Вера Алперович.

Превод: Faktor.bg