Две години без Алекс Алексиев и два опровергани от него мита - Рузвелт продаде Източна Европа на Сталин, Рейгън я освободи

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Днес, 28 юли, се навършват две години от смъртта на Алекс Алексиев – родолюбец, анализатор, експерт по сигурност и антитероризъм.

Алекс Алексиев беше анализатор в изследователски център „Ран Корпорейшън“, изпълнителен директор на радио „Свободна Европа“ в Мюнхен, съветник на премиера Филип Димитров, преподавател в Станфордския университет, научен сътрудник в института „Хъдсън“, автор на книги, консултант на водещи американски неправителствени институции.

 В САЩ Алекс Алексиев е смятан за един от най-добрите познавачи на радикалния ислям. Той бе основател и председател на Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион и отговорен редактор на Bulgaria Analytica.

 Прекланяме се пред забележителната му кариера, пред почтеността, великодушието и способността му да вдъхновява.

След смъртта на Робърт Конкуест, Алекс бе обявен в САЩ за последния голям антисъветчик и познавач на болшевишка Русия. Често казваше с ирония, че след падането на Берлинската стена и краха на СССР темата за комунизма и провала на тоталитарните империи от 20-ти век са останали назад в историята. Но анексирането на Крим и агресията на Путин срещу Украйна са го опровергали, защото Империята на злото се е оказала жива и коварно опасна. Предричаше, че на света му предстоят нови битки, за да защити демокрацията. Проповядваше, че трябва да познаваме историята без митове и фалшификации. 

Ето два исторически мита, развенчани от Алекс Алексиев на  лекция, посветена на 70-годишнината от налагането на комунизма в Източна Европа организирана от немската фондация „Конрад Аденауер, проведена на 7 септември 2014 година:


Рузвелт продаде Източна Европа на Сталин, Рейгън я освободи

Мит е, че Чърчил е виновен за идването на комунизма по нашите земи, а Горбачов е спасителят

В България съществуват две погрешни легенди относно налагането и края на комунизма в Източна Европа. Първата  - главният виновник за това  е Чърчил. А втората, че спасителят на Източна Европа е Горбачов, който е позволил комунизмът да си отиде без насилие. 
Подкрепям тезата, че двама американци играят ключовата роля за налагането на комунизма и за прогонването му от Източна Европа – Рузвелт и Роналд Рейган.

Защо?

Рузвелт с левичарското си правителство вярва на Сталин, приема Чърчил за империалист и отказва да синхронизира западната политика. Именно Рузвелт дава на Сталин всичко, което иска диктаторът. Това се случва на конференцията в Ялта, включително бащата на народите успява да получи и депортиране на всички бегълци руснаци от Италия, Франция, Германия, анексирането на ¼ от немската територия и прогонването на 12 млн. немци от Източна Европа. Ако Рузвелт беше останал на власт, цяла Европа можеше да стане комунистическа. 
Труман радикално променя политиката на Рузвелт и признава, че Чърчил е бил прав за издигането на Желязната завеса през 1946 г.
Роналд Рейгън твърдо вярва, че комунизмът е човеконенавистна система, базирана на пропаднала икономическа основа, който е обречен да се озове на бунището на историята. Целта на външната му политика е да му помогне час по скоро да се озове на бунището. Вследствие на тази стратегия САЩ не признават Съветската хегемония над Източна Европа и се опитват да я неутрализират. Така се стига до масовото превъоръжаване на Америка, което довежда Москва до банкрут, паралелно с това се води икономическа война – забрана за износ на стратегически стоки от САЩ и Европа, намаляване на Съветския експорт за твърда валута, ограничаване на европейското финансиране на руски проекти, технологическа дезинформация и т.н. Част от тази стратегия е и кампания за увеличаване на добива на нефт от Саудитска Арабия с цел да се намали цената на нефта. Паралелно с това Рейгън дава подкрепа и на демократични дисидентски движения като Солидарност. Така не Горбачов, а президентът на САЩ даде свобода на източноевропейските народи.