Писмо до кмета на Калофер: Главната улица на града се казва "9-ти септември", а нямате памет за ген. Генко Мархолев

Калофер пази и помни най-зловещата дата в родната история, но затри паметта към ген. Мархолев

Калофер пази и помни най-зловещата дата в родната история, но затри паметта към ген. Мархолев

Преди малко изпратих долния мейл на кмета на Калофер. Дано се трогне ...

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ НА КАЛОФЕР,
С изненада установих, че основна улица в Калофер се казва "9-ти септември". Същевременно не намерих улица в града Ви, която да носи името на генерал Генко Мархолев.

На 09 септември не се е случило нищо позитивно за България. Напротив, това е дата, на която започва фактическата окупация на Родината ни от чужда държава, която ни е обявила война без никаква причина. След 09 септември 1944 г. хиляди достойни българи, прославили бойните ни знамена, науката, изкуството и въобще България, са погинали и/или репресирани. Това е и причината да бъде приет специален закон, с който комунистическият режим (започнал на 09-ти септември) е обявен за престъпен.
Генко Мархолев е роден във Вашия прекрасен град. Син е на съртаника на Левски Иван Мархолев; участник е във всички войни за национално обединение (Сръбско-българска, две балкански, Първа световна). Генко Мархолев е човекът, който

пленява Шукри паша - комендант на Одринската крепост

Господин кмет,
Калофер е прекрасен град, но забвението, в което тъне достойният ви съгражданин и главна улица, посветена на тъжната за България дата 09.09.1944 г., не допринасят за достойнството.
Апелирам към Вас да инициирате дискусия, която от една страна да припомни на калоферци величието на генерал Мархолев, а от друга да се обсъди доколко е достойно името на улица "Девети септември".
Макар и да не съм калоферец, мечтая за момента, в който хората в града ще знаят за Генко Мархолев, ще се гордеят с него и ще са му посветили (поне) една улица.
За Ваше удобство прилагам снимки на табела на улица "Девети септември" и на генерал Генко Мархолев.

С уважение:
  Адв. Станислав Станев