Славейки руския Трети март - гузно проспахме 103 години от Брест-Литовска България

Държавните ни мъже забравиха за една от най-славните страници в най-новата си история

Българската делегация, водена от премиера Радославов

Българската делегация, водена от премиера Радославов

Днес България гузно премълча една от най-славните страници в най-новата си история. Навършиха се 103 години от Брест-Литовския мирен договор, който Русия подписва унизена като загубила войната страна. Първите ни мъже в държавата цял ден словохвалят руските окупатори и измислената Санстефанска България, но нито думичка дори за българската победа над Русия през паметната 1918 година.

40 години след Сан Стефано

през 1918 г., на същата дата  3 март, но в град Брест - Литовск (днес Брест)  България подписва един друг договор, който и до днес остава неизвестен за огромна част от българския народ и силно подценяван и дори неглижиран от родната историография. В годините на комунизма пък за него съвсем не се говореше, за да не бъде засегната съветската държава. Осветяването на тази светла дата започна дори късно в годините на демокрация, а историкът Янко Гочев бе един от пионерите за развенчаването на руските митове(още по темата, б.р.).

За обществото са важни няколко знакови акцента:

Първо договорът от 3.03.1918 г., за разлика от Санстефанския не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила. С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България.

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест - Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава. Има свой държавен глава с титла "цар" Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22.09.1908 г.

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което

защитава българските национални интереси

и го прави успешно

Каква е площта на България, когато тя сключва Брест-Литовския договор?

Отговорът на този въпрос е важен, защото десетилетия наред в съзнанието на българина се приема, че Санстефанска България е била "голямата България" (Велика България). Оказва се, че и това е поредния дълбоко насаден русофилски мит.

Така България от 1917-1918 г. по своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, формирано през Възраждането XVIII-XIX век, което се изчислява на 215 000 кв. км. Тази военновременна България, чиито представители се появяват в Брест-Литовск, за да подпишат мирния договор с победена Русия е ПО-ГОЛЯМА от Санстефанска България!

Преди три години на 3-ти март България имаше повод за голям юбилей – 100 години от подписването на договора в Брест-Литовск. Но държавниците ни, заради васалното си отношение към Русия и липса на историческа памет забравиха за истинската си история и  честваха 140 години от Санстефано? От тук до следващия 3-ти март този тежък въпрос ще виси 336 дни като примка на българската държавност. Чакат ни позор или слава, но избираме ние!