"Апартаментгейт“??? В България е срамно да си богат, Кънчоооо

Интересни хора раздават съвети за морала у нас

Вечните моралисти

Вечните моралисти

Светослав Пинтев 

Как чутовно звучи само…"Апартаментгейт"… 

До понеделник не бях чувал това име красно, това вече почти сакрално словосъчетание, ако щете вярвайте. Такива бяха обстоятелствата…
 При първия си сблъсък с него останах с впечатлението, че „Уотъргейт“ е пионерска импровизация в сравнение с 

нашия знаменит гейт

  И досега основните му измерения и тънкости ми се губят, та няма да го бистря по същество и да надничам в квадратурата или ценообразуването, но ще обърна внимание на коментарите по темата и тяхната поразителна еднообразност и целенасоченост,  които ме смутиха леко. Сякаш се командват 

от един Център
  
Включая  тези на вицепрезидентката Йотова, партийни лидери, на много социолози,  някои видни политолози, коментатори  и вся осталная…. Все мъдрости, които с нездрав интерес прочетох по-късно. Къмто стотина специалисти бълват акъл по този въпрос. И всички поставят един акцент-отстраняването на Цветанов.
 Първоначално имах чувството, че съм влязъл при Алиса в…огледалния свят..  Или по-скоро в огледалния свят на българските анализатори. А там огледалата са страшно много, нещо повече, те са  и рядко коварни. Могат да те изкарат двугърба камила, когато си поискат.

 Защо не знаех за "Апартаментгейт"? 

Благодаря Ви от сърце за този въпрос, както се казва в някои среди. 
Взех отпуска и отскочих за няколко дни до чужбина, където не ми и хрумна да се информирам за българските новини. Върнах се  и веднага заминах за бившата си вила, която братята роми отдавна са разкостили и лишили от всякакви екстри на цивилизацията като ток, вода и пр., не без помощта на една дама от т.нар. български хайлайф, съпруга на бивш министър, която искаше да купува мястото покрай „Суперборовец“ на покойния  банкер Емил Кюлев, но удари на камък и се нервира. Поне така подозирам, но тази драма и дамата нямат нищо общо с  предмета на настоящето текстче.  Те ще са тема на друг подробен разказ.
Та живях си още няколко дни като Робинзон Крузо, борих се с подъл каракачански пес, който ми отмъкна мръвката от огнището, както понякога правят и партиите, паднах от  стълба,  за малко не си извадих окото с една пръчка, но оцелях. Но пак не стигнах до родните новини. Добре ми подейства, един вид 

 пречистване на организма

Като лечебния глад е, но е много по-полезно. Премахва много повече отрови, хибридни в голямата си част. 
Чух за „Апартаментгейт“ в понеделник, по радиото, карайки към София. Първо слушах „Дарик“, където някакъв самороден гений обясняваше как преди 20 години НАТО нападнало Югославия, как сърбите бранели свободата си, земята си, всякакви подобни безумия. Слушах и не вярвах на очите си, ако трябва да перифразирам класика фамозния проф. Вучков. Още повече, че по онова време и аз ходих да правя репортажи от Югославия, а и е добре известно какво се случи. Тогава се каляваше стоманата и на българските русофили, апропо.   
Волен Сидеров  дори ми се обади на домашния телефон в онези славни времена, да ме покани да протестираме с раждащата се „Атака“ срещу НАТО пред американското посолство, щяло да има и голи мацки. Той поне е последователен, като изключим, че преди това искаше да свали Альоша от наряд.
Та да се върнем на 

сблъсъка ми с „Апартаментгейт“

 Карам си аз по магистрала „Тракия“, слушам по „Дарик“ приказки за НАТО и Сърбия, които още малко биха засрамили и Михаил Суслов, ако се сещате кой беше. Обърнах веднъж внимание на Петър Волгин във Фейсбук по повод на едно негово писание, че въпросният главен идеолог на КПСС би се гордял с него, а той ми отговори, че не било така, щял да го анатемоса.  После ме извади от приятелите си, като, разбира се, не страдах много.
 Та пътувах си, слушах за злото НАТО и витяза Милошевич, докато преместих със звучна ругатня на първото радио, което   ми попадна. Нахендрих се  баш на предаването на въпросния Петър Волгин по БНР, мой неоспорим любимец. Точно щях да повторя упражнението, когато чух още един познат глас, който даваше съвети на премиера Борисов как да отстрани Цветан Цветанов. Звучеше истински загрижен за политическото бъдеще на Борисов. Истински самарянин.

Оказа се Кънчо

В движение пуснах на запис репортерския си касетофон и записах следното, като май точно уцелих болката на Кънчо:  „Ясно е, че Цветан Цветанов има изключителни организаторски качества и е много подреден, но според мен организационната дейност в една партия не трябва да се преувеличава. Партията се ръководи от Бойко Борисов и той е най-важният за ГЕРБ. Никой не иска да съди Цветан Цветанов и в обществото няма такава нагласа. Тук говорим за моралния аспект“. За какво, Кънчо? Не можех да повярвам… 

За моралния аспект ли?

Важен е той, дума да няма. Особено в устата на заможен социолог, който от началото на прехода ударно удря рамо на незабравимата БКП, пардон  на БСП.
„Пътят на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, станали известни в обществото като Кънчовците от бившия премиер Андрей Луканов до настоящите им милиони и статута на „социолози на повикване“ проследява най-новият документален филм на еди кой си“, както прочетох в един вестник.
Там се твърдеше, че „науката социология е превърната у нас в доходоносен бизнес, а за Стойчев и Райчев – в бизнес за милиони“, което не го вярвам, разбира се. Те са 

чисти като сълза на сърна

И трябва точно те да раздават съвети за морала, кой друг. Завистниците пишат за „голф-комплекса им в Балчик, имението в Мелник, което е една от най-новите придобивки за Стойчев, както и още много други имоти, придобити покрай "научно-приложната им дейност". Четох също, че една купичка супа там струва 30 лева, като това не е незаконно, разбира се. И вероятно е много морално.
В този смисъл думите на Кънчо, че не е срамно да си богат в България по повод на „Апартаментгейт“ не ме изненадаха никак, ама никак. Но категорично не са верни. В България е срамно, Кънчоооо.
В болшинството случаи, защото богаташите се родиха, за да превърнат политическата власт на Партията в икономическа, подкрепяни от батареите на полбитологията, социологията и други подобни. Или това не ти е известно?
"В спора, който не виждаме, най-вероятно е и определянето на листите за евровота. Знаем, че Цветанов, едва ли не, определя имената в листите, но този път явно това няма да е така. Ще има последствия за управляващите и те може да се дългосрочни. Явно скандалът ще се разраства. Виждаме, че днес излезе пета фигура от управляващите, която се е сдобила с такъв апартамент. Единственото хубаво е, че премиерът Бойко Борисов реагира правилно“,  каза в предаването "Още от деня" по БНТ в понеделник вечерта Кънчо. И повтори всичко, казано вече сутринта по радиото. Почти дума по дума. Явно задачата е мантрите да се повтарят до припадък.Така ми се струва.
Според Андрей Райчев пък ситуацията с евентуалната оставка на Цветан Цветанов е драстична не защото той е фигура номер 2 в ГЕРБ, а защото е строителят на партията по места. Пак казвам-всички анализатори наблягат на това. Явно им е важно. Да не би в Центъра са решили, че отстраняването на Цветанов е разковничето пред 

„победата на здравите сили“

Което е глупаво, но е точно в стила на Центъра.  
,,Аз не виждам особена тактика тук. Това не е някаква тайна, която да лежи в добре затворен сандък, през нощта някой да го отвори и да изнесе тайната. Просто това е малко като ситуацията на облак – почернява и в един момент гръмва. Къде ще гръмне не знаем, но знаем, че това е неизбежно. При ГЕРБ е нещо подобно. Много им се събра, доста време са на власт, натрупаха много грехове. Ако трябва да направя метафора, тя би била с балон. 

Балон със затоплен въздух

 Когато балонът започне да пада, трябва да се хвърлят чували с пясък от него, за да се намали тежестта и балонът да престане да пада. Е, Цветан Цветанов е освен най-големият чувал, а и последният. Ако Борисов се реши да го махне, това ще бъде последна "инжекция живот", която ще си бие в опит да изкара мандата си'', обясни Андрей Райчев. Аз бих сравнил с балон също социологията и политологията ни, апропо. 
Интересно, че коментаторите, че и вицепрезидент Йотова, Корнелия Нинова и пр., до един обясняват как Цветанов трябва да се разкара незабавно отвсякъде. Подразбира се, че съдружничката на Цветан Василев, наречена Елена Йончева може да си е водач на евролиста, та тя е острието на здравите сили, но той е осъден. Макар и само морално. За пред Темида няма никакви доказателства, твърдят повечето експерти, но 

моралните устои….

Ах, те са толкова скъпи на експертите. Темида е с вързани очи, но те виждат всичко… 
 Разбира се, Валерия Велева също е съгласна: "Засега имаме две оставки. Това е правилният ход. Остават другите двама души, които са засегнати. Единият е Вежди Рашидов, но проблем при него няма. Големият проблем е Цветанов Цветанов - дали ще понесе вина и каква ще бъде тя", коментира Велева в "Денят ON AIR". Ахааа.
По нейните думи, ако Цветанов се оттегли, ще се минимизират щетите, тъй като по този начин той няма да бъде във фокуса на общественото мнение и опозицията. А Велева много иска да се минимизират щетите и приятелите на Путин у нас да загубят евроизборите, нали се сещате?
…"Ако Цветанов се оттегли от парламента е възможно да остане председател на предизборния щаб, което не е малка власт, която остава в ръцете му. За ГЕРБ по-голям проблем е, че той има прекалено много власт върху структурите ѝ и е възможно неговото отстраняване от политиката изцяло да доведе до срив и демотивация в редиците на партията. Въпреки това правилният ход би бил отстраняване", коментира политическият анализатор Георги Киряков, пак пред Bulgaria ON AIR. Кой ли разчита на това? Сещате ли се за някого?
Политологът Анастас Стефанов обаче твърди: "Начинът, по който избухна този скандал, 

показва подготовка

 Съгласен съм, че това не е случайна работа. Има възможност ГЕРБ да излезе с позитиви от този скандал, но това ще разберем в следващите дни. Такъв тип проблеми за системни за всички управляващи в България. Във всяко едно правителство е имало такива неща и ако темата се разнищи до край, ГЕРБ могат да спечелят. Ясно е, че в ГЕРБ винаги е имало лобита, но сега искрите излязоха много по-наяве. Според мен не е случайно, че този скандал избухна, когато Цветанов го няма в България. Най-голямото преимущество на Бойко Борисов от този факт е, че той може да играе бавна партия шах, а не бърза. Трябва да преминат разговорите между Бойко Борисов и Цветан Цветанов“.
Става интересно. Операция "Апартаментгейт“ е в ход.