"България по украински" или какво ни "готви" Кремъл?

Хулигани или политически провокатори са руснаците виновни за изстъпленията на футболните фенове в Пловдив?

Даниел Александров

Докато полицаи крадат бензин в Павликени, а десните пишат поредният си „манифест”, Пловдив стана арена на нова руска провокация. Нова, защото последната бе арогантното честване на „съветския солдат” Альоша. Оказа се по информация на МВР, че двама руски граждани са участвали в организацията на побоя между футболните агитки на „Локомотив” и ЦСКА - София. Информацията, че те били „журналисти” не променя характера на деянието им. И не отменя въпросите за истинските цели на тяхното пребиваване в България. 

ruski_ultrasi.jpg

Руснаците предизвикали боя в Пловдив

Faktor.bg потърси позицията на няколко анализатори, които следят темата с руските хибридни войни у нас:

kalin_manolov.jpg

Калин Манолов, журналист: 

„Не съм фен на футбола и гледам само от четвъртфинал на световно нагоре. Специално българският футбол смятам, че съществува единствено заради черното тото и футболните агитки, които се използват като щурмови отряди от различни партии, когато съответната партия реши, че има интерес от някакви безредици. До онзи ден мислех, че това е особеност на българския национален футбол. От сбиването на срещата Локо-Пловдив – ЦСКА в Пловдив на 26 ноември обаче разбирам, че някои агитки имат руски тартори. Провокацията тръгнала от привърженици на "Локомотив", в основата били двама руски граждани. Такива Гризе ме силно любопитство дали „болельщиците“ ще ги заболи от една бърза присъда за футболно хулиганство, или както винаги ще предпочетем да не си разваляме отношенията с „братушките“. Досега знаех, че от Русия в България идват единствено тоталитаризъм, корпоративен бизнес и организирана престъпност. Явно вече „внасят“ и футболна вандалщина. Не за първи път, впрочем. Споменете си европейското по футбол във Франция миналото лято. Тогава над 150 руснаци, обучени да се бият, провокираха и участваха в най-тежките сблъсъци между феновете в Марсилия. А догодина ще име световно по футбол в Русия... В обобщение, както ултрасите, внос от Русия, така и паравоенните групи ала Динко Хаирсъзина от Ямбол, може да се окажат потенциална заплаха за гражданския мир, особено следващите шест месеца, когато е заветното европредседателство. Сега ги гледаме с насмешка и им се подиграваме, но утре, примерно в навечерието на посещението на Путин на 3 март 2018, някой такъв лумпен ще надраска пловдивския Альоша с антисемтиски лозунги (както се случи на 10 ноември 2017 ), или МОЧА или Руски паметник, и Путин ще ни прати зелени човечета да ги трият...“

harizanov.jpg

Георги Харизанов, Институт за дясна политика:

„Казусът с масовите безредици и побоища на стадиона в Пловдив излиза далеч извън терена на футбола. Налице са чуждестранни граждани от уж братска държава, които целенасочено са пропътували хиляди километри /интересно за чия сметка/, за да пристигнат на стадиона в Пловдив и да провокират феновете на ЦСКА. Симптомите и притесненията от този отвратителен инцидент, поне за мен, са няколко:
-          Тотално неуважение към страната-домакин, съчетано с чувство за превъзходство и безнаказаност. Извинявайте за паралела, но на тези фенове никога няма да им мине праз акъла да направят това, което направиха, в една Турция например. Ама никога.
-          Недостатъчно внимание от страна на службите ни, които следваше да проследят тази „визита“ и да наложат полицейско присъствие на стадиона, което би поставило нещата в съвсем, съвсем друга плоскост. Сега полиция на стадиона нямаше.
-          Повдигане на въпроса пред руските дипломати у нас, тъй като това е прецедент, който спокойно можеше да доведе до много по-тежки последствия и до жертви. Изострянето на и без това сложните отношения между България и Русия трябва да бъде избягвано с общи усилия, в които да е ангажирана и руската страна. В този смисъл предотвратяването на подобни „височайши“ визити в бъдеще трябва да бъде постигнато на всяка цена, тъй като отново казвам- според мен последствията можеха да бъдат много по-сериозни.
Накрая искам да припомня че сблъсъци и побоища имаше и при посещението на Нощните вълци, известни като рокерите на Путин, и повторяемостта в шаблона „руски хулигани – визита в България – сблъсъци и побоища“ започва да става силно обезпокоителна и изключително неприятна“.

ilian_vasilev.jpg

Илиян Василев, бивш посланик в Москва: 

„Не съм изненадан, изглежда нашите "компетентни" органи са най-изненадани. Това трябваше да се очаква, защото България е разграден двор и опитен полигон за тестване на различни тип хибридни операции. След като могат руски инструктори да обучават полувоенни формирования, които пряко влияят върху управленски решения - като пример забраната за всякакъв вид добив в Добружда, защо фенове на руски клуб да не могат под различен предлог - снимат филм, сътрудничество с други фен клубове и т.н. да не правят подобни акции. Това което стана е абсолютно непитипчо за български стадиони, но с малко помощ отвън радикализацията е възможна. Както и при българските мюсюлмани. Радикализацията е бременна с други крайности, включително тероризъм. Всъщност интереса на руски бизнесмени  свързани с руските спецслужби към футболни клубове и фенове у нас никак не е случаен. Разликата е, че докато в западни клубове се изливат огромни руски пари за да се използват при кампании за влияние, у нас те се използват за преки операции по дестабилизация Не е новост, собственици на български клубове, които се финансират с пари пряко или косвено свързани с руски бизнесмени, да се използват за протести, за контрапротести, за различен тип силови въздействия срещу властта. Проблемът е, че нашите власти ги е страх и предпочитат да омаловажават случаите, като вместо да ги разглеждат като хибридна операция по  дестабилизация на страната и предизвикателство към националната сигурност - тема за ДАНС, прокурорите на близкия до Чайка Цацаров бързат да ги подведат под дребно хулиганство и да затворят темата. Страх и корупция са микса, който произвежда това което виждате като реакция от българска страна“.

Metodi_Andreev3.jpg

Методи Андреев,  бивш председател на Комисията по досиетата:

„След като стана ясно, че боят между фенове на ЦСКА - София и Локомотив - Пловдив е заслуга на руски ултраси прикрити, като журналисти за мен няма съмнение, че става дума за "активно мероприятие". Това е начин да се види как се действа у нас. Отборът на "Спартак" произлиза от руските служби НКВД и КГБ. Въпросът е дали нашите служби ще разследват това или ще замажат инцидента, като криминална проява. Режима на Кремъл е враждебен към целия демократичен свят. Чрез методите на хибридната война Путин и неговото обкръжение  опитват да влияят на изборните процеси в европейските страни. Видяхме това във Франция, където се доказа, че Мари Льо Пен, която на първи тур на президентските избори събра значителна подкрепа, е получавала пряко финансиране от Кремъл. Черна гора, където бяха заловени руски шпиони подготвяли държавен преврат. Каталуния, където се оказа, че сепаратистите също разчитат на руската подкрепа в голяма степен. Министър-председателят на Кралство Британия Тереза Мей само преди дни предупреди Путин, че знае какво прави и че няма да успее. В България пропутинските хора се сдобиха, като на шега, с президент, който открито говори за сваляне на санкциите срещу режима в Москва. На фона на това у нас не се прави нищо срещу хибридната война. Парламент, правителство и президент дружно омаловажават подобни ситуации и дори не помислят за ответни действия. У властта се наблюдава страх да разгледа внимателно фактите и да проиграе възможните сценарии срещу, очевидно увеличаващата заплаха за националната ни сигурност. България ще оглави Съвета на Европа за шест месеца. Случая в Пловдив е сигнал, че Кремъл може да се опита да окървави и компрометира страната ни точно във този момент. "Моделът" Крим може да бъде задействан и тук“.

 Какво да очакваме?

Руското футболно хулиганство е добре познато. Цял свят видя озверялото му лице по време на Европейското първенство по футбол във Франция. Общото между „Бездомните”, „Месото”, „Локомотивите” и „Биковете” (прякорите на феновете на руските отбори „Зенит”, „Спартак”, „Локомотив” и „Динамо”) е, че мразят „чужденците” и се гордеят с татуираните си нацистки и съветски символи. Те атакуват дори случайни минувачи, само защото им се е сторило, че нямат „славянски” вид. Ползват се и с окуражителната подкрепа на руски политици. Затова и появата им в България не е случайна. Тя е знак, че е възможна и по-голяма провокация от тази, на която станахме свидетели в Пловдив. 

На България предстои отговорно европредседателство. Погледите на цяла Европа ще бъдат насочени към нас. Възможно ли е този период – от януари до юни 2018 г.,  да бъде използван за антиевропейски изстъпления? Възможно е. Това подсказва и решението на българските „социалисти” да организират акции в цялата страна с искания за сваляне на санкциите срещу Русия.  За „футболни фенове”, които се водят по руски акъл, се отваря „работа”. „Руски инструктори” като тези от Пловдив, с малко пари и с много пропаганда, могат да тласнат нашенските футболни ултраси  -  част от които също са почитатели на нацистката и комунистическата символика, към провокиране на безредици и престъпни действия. Има и политици, които са готови да ги подкрепят. Те вече са го правили. Има и паравоенни формирования (и не само във Варна!), които също чакат сигнал за действие.  
Случилото се в Пловдив е явен знак, че някой тества ситуацията и реакциите на българските футболни ултраси, но и на службите. Правят проверка доколко, срещу бира и добри пари, могат да се съберат групи, готови да тръгнат срещу България, за да обслужат на наша територия руска политика.  Затова и темата за случилото се в Пловдив  не би трябвало да заглъхва, не би трябвало да „бъде” претупана, не би трябвало да се подминава. Защото голямата провокация очевидно предстои.