​Президентът Радев - по Инициативния комитет ще го познаете - натовец или ушанка

Генералът е издигнат от цялата червена клика на България и ченгета от ДС

Деница Бояджиева

Вече един месец българското общество е въвлечено в един сериал с позорен сюжет - "има ли съвест Корнелия Нинова" и лъже ли ген. Леонид Решетников, този "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция", че е имало среща между него и лидерката на БСП, на която е обсъдена и съгласувана кандидатурата на Румен Радев за президент.

Двамата се замерят като махленски клюкарки по медиите с факти, дати, явки, компромати и в центъра на цялата каша стои името на новия ни държавен глава.

Дали Корни, както галено я нарича Стефан Данаилов, падна жертва на хибридната война на Русия или генералът от КГБ потвърди, че действително има център, извън България, който дърпа конците на политическите марионетки у нас?

Факт е, че темата за руската пропаганда ангажира и Конгреса на САЩ, който със закон създаде специален екип за противодействие на политическата намеса по света, но

да оставим международната конспирация настрана

Основателните страхове са, че надпартийният и независим нов обединител на нацията ще я обедини според желанията и интересите на Кремъл и ще отклони България от евроатлантическия й път. Радев стриктно се дистанцира от ден първи от тези подозрения, като постоянно изтъква, че е генерал на НАТО.

"Не приемам да бъда окачествяван като приятелски настроен към Русия. Това е прекалено опростено . Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса", заяви той в интервю за австрийската информационна агенция АПА през миналата седмица.

На него може да му е много неприятно и неудобно да го свързват с Русия, но подобни асоциации се налагат от само себе си, без да са необходими изказванията на стария кагебеец Решетников.

Бегъл поглед върху списъка с членовете на Инициативния комитет (ИК), който уж го издигна, показва, че генералът се е обградил от тъмночервена клика, "проевропейци", свързани с Държавна сигурност, деца на номенклатурата и верни кадри на социалистите.

Журналистката Елена Йончева призна в интервю за "Труд", че е била лично поканена от Радев.

Тоест мераклията за президент си е избирал кой да го издигне. Или някой друг му е избрал и посочил „добрите“. Йончева е в „черния списък“ на Украйна, тоест сред лицата, които водят явна проруска пропаганда и работят против единството й.

Йончева усмихната до новата първа дама

Сред имената от Инициативния комитет изплува това на председател на УС на Съюза на българските журналисти Снежанка Цокова Тодорова-Федотов , известна с агентурното си име от Шесто управление на ДС „Виолета“. Тя е осъществявала дейност по линия на зловещата политическа полиция, в Първи отдел, който следи художествено-творческата, научната интелигенция и средствата за масова информация. Веднага след 10 ноември 1989 г. е била издадена заповед за пълно унищожение на агентурното досие на агент Виолета.

Зад кандидатурата на Радев е застанал и вицепрезидентът по времето на Георги Първанов ген. Ангел Марин, известен като враг на НАТО и приятел на ДПС и Доган. Част от сарайската дружинка е и бившият министър на образованието в правителството на Орешарски – Анелия Клисарова, която също бе кадър на ДПС. В отбора е и вечният апологет на Русия, обявила Доган за новия Левски - журналистката Велислава Дърева.

В ИК е и бизнесменът Васил Василев, който е бил завеждащ кореспондентски пункт в Париж от 1986 г. до 1991 г. и секретен сътрудник към Първо и Второ главно управление под псевдонимите „Паскал“ и „Бобев“. Председател е на Общобългарския комитет "Васил Левски" и разглежда Русия като единственият възможен вариант за спасение пред пълчищата бежанци, които заплашват да унищожат България. Показателна е репликата му в интервю от август т.г.: "Бойко Борисов трябва да отиде и да каже на Путин:

„Извинете“

за цялата мърсотия, която президентът и външният министър изляха върху Русия и за тези неистови опити на тези два продукта на Борисов да отвратят руснаците от България".

Подпис в покрепа на Радев е сложил и Стефан Улев- бивш служител на “Мултигруп” и състудент на покойния вицепремиер Александър Божков. Улев оглавява “Металхим холдинг”, докато Александър Божков е на върха на властта. После е включен и в Съвета на директорите на “Елметинженеринг”. Експодчиненият на Илия Павлов е съдружник и във фирма “7Б - Инвестмънт” заедно със сина на покойния финансов министър от времето на Тато Белчо Белчев - Антон.

В Инициативния комитет на Радев е кметът на община Ковачевци Васил Станимиров от БСП, който е разследван от прокуратурата за заграбването на над 100 дка общинска земя чрез фирми на майка си, за които получава субсидии от европейските фондове.

Списъкът продължава със съдия Стефан Грозев, който е известен с близките си отношения с ДПС (преди време именно ДПС го номинира за член на ВСС). Той кандидатства за ръководител на Софийски апелативен съд, на мястото на Пенгезов, но не беше избран. Дни преди провеждане на процедурата стана известно, че прокуратурата е възобновила водена проверка по сигнал, подаден срещу него от бившия главен мюфтия Недим Генджев, че е взел подкуп от 350 000 евро, за да определи като легитимен главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Проверка на Върховния касационен съд показа, че в продължение на години председателстваният от Гроздев състав е гледал на втора инстанция всички дела за несъстоятелност - на практика това включва всички казуси, които идват от окръжните съдилищата в цяла Западна България.

В ИК е и Лъчезар Еленков, поет, бивш главен секретар на Съюза на българските писатели, пълномощен министър и директор на Българския културен център в Москва. От 20 години е главен редактор и на седмичника на Съюза на антифашистите в България „Жарава”.

Друг човек на изкуството е художникът Иван Токаджиев, който е директор на БНТ (1996-1997 г.) и заместник-министър на културата в правителството на Сергей Станишев (2005–2009).

Познат е и като агент Колев от Шесто управление на ДС

Едно от най-съмнителните имена в списъка е Невяна Малчева, която явно е дошла в пакет със Стефан Данаилов. По време на министерстването му, тя е шеф на политическия му кабинет. Нейният съпруг Александър Малчев е работил във фирма "Екта", която редовно печели поръчки за ремонт на театри, опери и др., обявявани от Министерството на културата. Тя нашумява с ремонта на Съдебната палата. Името на Малчев бе забъркано в скандала около Двореца в Балчик. Тогава "Труд" разкри, че той е бил съветник в министерството още по времето на Божидар Абрашев и именно той е представил проекта за строителство на голям хотелски комплекс на територията на Двореца. В сагата "Балчик" участва и дъщерята на семейство Малчеви - Росица. Според публикации в пресата тя е издала луксозен албум за културните забележителности с финансовата помощ на Двореца в курортния град.

В клуба на симпатизантите на Радев е Георги Момчев - секретар на ГК на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП (1960 – 1962), първи секретар на ОК на БКП (1967 – 1971). През 1971 г. става пълноправен член на ЦК, два пъти носител на наградата "Георги Димитров"

В списъка с агентите на ДС фигурира и името на дипломата Аспарух Карастоянов, който е съпруг на депутатката от ПФ Поли Карастоянова. Той е бивш търговски представител в Кувейт, вербуван през 1977 г. Работил е за службата под псевдонима "Максимов".

През лятото Патриотите отстраниха жена му Поли Карастоянова от всички заемани постове в комисиите в Народното събрание заради системно прокарване на лобистки интереси през законодателството. 

За  да „излети“ самолетът на Радев към „Дондуков“2 

подкрепа е дал и единственият български космонавт Георги Иванов, разкрит от Комисията по досиетата като агент „Николов“.

В екипа с новите сановници на българския държавен глава е и младата надежда на новото ръководство на БСП Крум Костадинов Зарков, внук на бившия шеф на националното следствие ген. Леонид Кацамунски.

В списъка на бъдещите сановници на президента има още много имена, които си заслужават, но и тези са достатъчно символични за "прозападната ориентация" на Натовския генерал. Не по думите, по Избирателния комитет ще го познаете. Дори навремето Георги Първанов, за да се представя като обединител на нацията пусна в екип си десните Николай Слатински и Никола Карадимов. Но „льотчика“, както го наричат в щаба му няма да допусне тази грешка. Показателни са вече и първите назначения, които инициира, но за тях - следващия път.