​Проф Алексеев: НАТО разделя православието, Русия ще направи пренареждане на света

Проблемите на Гърция и България не могат да бъдат решени без Кремъл, казва президентът на фонд „Единство на православните народи

Само седмица, след като българският патриарх Неофит получи награда от 1 млн. долара от Руската православна църква, за принос към православието, последва и хибридно интервю с президента на фонд „Единство на православните народи", излъчено по bТВ. Шефът на фонда е професорът от Московския университет Валерий Алексеев. Преди няколко години същото финансово отличие получи и бившият президент Георги Първанов. Реално тези съмнителни награди, раздавани на хора за неясни заслуги, са 

нагледен пример за съвременно рубладжийство

и вероятно се използват като декор за легално отплащане на българи, работещи на наша територия за интересите на Русия.

Проф. Алексеев вижда като една от основните задачи за работа на фонда разделението, което НАТО пося сред православните народи. Той е категоричен, че светът се нуждае от пренареждане и вероятно това е мисията на Русия. Пренареждането ще бъде и цел на ръководената от него организация, а вероятно за това ще работят и хората наградени от този фонд като Първанов и Неофит.

„Що се касае за отношенията между народите – също не виждам големи проблеми, въпреки че има някои сложни ситуации. Това е така, защото народите имат своите политически класи, своите политически партии. Това е проблемът. Където има партии – там са и проблемите. Партиите не обединяват, а разделят народите.

За съжаление, например някои, политически партии като в Украйна, поставиха в своята политическа програма въпроси за конфликти, за разделението. Това е много лошо. Сега това е нещото, с което трябва да се занимава нашият фонд.

Това не касае само България. В НАТО вече има 5 православни държави. Сега православните народи са разделени от военни доктрини. От два различни военни лагера. В НАТО е България, Румъния, ще влезе Черна Гора. Там е Гърция, Кипър, а от друга страна са Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия и т.н. Получава се така, че 

православният свят е разделен на блокове

Това добре ли е?! Разбира се, че не е добре, а е много лошо. Светът се нуждае от пренареждане“, казва професорът. Той говори за лошите политически сили в Украйна, но и дума не обелва като християнин за нападението над Украйна, за анексирането на Крим, за невинните жертви на руската агресия.

Проф. Алексеев проповядва, че Европа е едно и не трябва да се дели: „Ако делиш един организъм – то ти го убиваш. А има много големи сили зад Океана - ще кажа направо - САЩ, които не искат силна Европа. Защо й е на Америка силна Европа, която може да провежда самостоятелна политика“

Алексеев акцентира и на кризата с бежанците. За него тя е пагубна за Европа, защото континентът така е разделен.

„Малко още й трябва, за да бъде разклатена, като например с проблема с бежанците. Тази криза разрушава социални инфраструктури, създава психологическо напрежение в обществото, деморализира политическата класа и поставя под заплаха много държави. И мислите, че от това е заинтересуван Изтокът? Защо?

Защо да ни е нужен на нас хаос във втората половина на Европа? Рано или късно това ще се пренесе и при нас, на Изток. Това е закон на развитието. Затова тези, които са зад Океана, те са далече, зад океана, хаосът няма да ги засегне. Но това също е грешно.

Ние нямаме врагове в Европа. Русия няма врагове в Европа.

Европа има фобия от Русия, 

но Русия няма към Европа.

Много ние е жал, това, което се случва в Гърция. Много се безпокоим, това да не се случи и в България. Това ще е ужасно. Затова, тези проблеми, които се създават в момента могат да се решат само с Русия. Решение без Русия - това не е възможно!“ предупреждава Алексеев.

Той изразява позиция, че между църквите няма кризисни ситуации, които да разклатят основите на православието. Свидетелство за това било успешното съвещание на главите на православните църкви в Шанбези в Швейцария, които най-накрая взели решение да се проведе Всеправославен събор през юни на остров Крит.

„Това ще бъде свидетелство и за единството на православието“, предрича руснакът, близък до режима на Путин. Разбираемо е това да бъде руската православна политика, проблемът е, че при патриарх Неофит нашата църква се оказва много по-зависима и подчинена на руската, дори и от времето на комунизма.

Така под призива за единство на православните народи, едноименният руски фонд провежда активна хибридна война срещу православните църкви. Крайната цел поробването им и поставянето им в зависимост от Руската патриаршия. Президентът на фонда очертава и опорните точки на тази религиозна война – НАТО разделя православието, САЩ разделя Европа, Русия е за мир и приятелство, но без нея нито един горещ проблем не може да бъде решен. Странно, но много от тези тези проповядват вече открито и родните русофили.