​В САЩ се заражда политическа революция?

Чували ли сте името Бърни Сандерс? Така, може би, ще се казва следващият американски президент.

Бърни Сандерс - сенаторът от щата Върмонт е най-дългогодишният независим член на американския Конгрес в историята на Конгреса. Самоопределящ се като демократичен социалист, Бърни е някакво необичайно явление в американския политически живот, доминиран от двата гиганта – Републиканската и Демократическата партия.

Започнал политическата си кариера през 1981 г. като независим кмет на най-големия град в щата Вермонт – Бърлингтон, тогава побеждавайки дългогодишния кмет от Демократическата партия, Бърни бива преизбиран за още 3 двугодишни мандата след това. През 1990 г. става независим конгресмен от Вермонт в долната камара на Конгреса, където бива преизбиран в продължение на 16 години. През 2006 г. е избран за Сенатор от Вермонт и преизбран през 2012 г. с голяма преднина – 71% от гласовете.

През цялата си политичеса кариера Бърни Сандерс защитава прогресивните виждания и интересите на обикновените американци, които са подложени на постоянни удари вече повече от 30 години.

С идването на Роналд Рейгън на власт икономическият неолиберализъм завладява американската политика и продължава господството си до ден днешен. Изразява се главно в уронване на устоите на работническите профсъюзи и укрепване на позициите на големите корпорации и Уолстрийт. Резултатът е змръзяване на растежа на работните заплати като дял от производителността на труда за сметка на печалбата, което закономерно води до огромно социално неравенство в Америка. Икономистите изчисляват, че ако реалните работни заплати са продължили да нарастват едновременно с нарастването на производителността на труда в САЩ със същия темп, както преди ерата на икономическия неолиберализъм, то днес те би трябвало да са два пъти по-големи. Вместо това, всяка година, 90% от новоизработения доход в САЩ отива в ръцете на единия процент най-богати американци под формата на печалба и икономическа рента за сметка на останалите 99%.

На 25-ти май тази година, пред 5 хиляди съграждани в Бърлингтон, 

сенатор Бърни Сандерс официално обяви предизборната си кампания

за президент на САЩ. Опитният политик знае прекрасно, че този пост не може да бъде спечелен като независим, и поради това потърси номинацията на Демократическата партия. Независимият Сандерс се явява на първични избори в Демократическата партия, където главен негов противник ще е Хилари Клинтън.

В първите 24 часа след стартирането на кампанията си Сандерс събра над $1.5 милиона, а до днес сумата нарасна на над $8 милиона, събрана от над 200 хиляди обикновени американци. Средната изпратена парична помощ е около $40. Сандерс не приема пари от класата на милиардерите (както той ги нарича) и големите корпорации, които никак не го харесват. Американските медии, засега, се опитват или да го игнорират, или да го представят за кандидат, който няма реални шансове. Факт е, че 95% от всички американски медии са собственост на 6 големи корпорации.

Ентусиазмът сред обикновените американците относно Бърни обаче нараства с всеки изминал ден и сенаторът от Вермонт започва да топи първоначалната дистанция на много по-разпознаваемата като име Хилари Клинтън.

Какво кара американците така масово да застават зад Бърни

и да препълват залите навсякъде, където той говори в предизборните си обиколки?

Най-добре е да представим част от речта му на 25 юни тази година в Бърлингтон:

„..Социалното неравенство: Днес живеем в най-богатата нация в историята на света, но това всъщност не означава нищо за повечето от нас, защото повечето от богатството е притежавано и контролирано от шепа хора. Сега в Америка имаме по-голямо неравенство в разпределието на доходите, отколкото във всяка друга развита държава в света, а пропастта между най-богатите и всички останали е по-дълбока отколкото бе през 20-те години на миналия век преди Великата депресия. Проблемът за социалното нераввенство е главният морален, икономически и политически проблем на нашето време. И ние ще го решим.

Нека бъда пределно ясен. Има нещо поначало грешно, когато най-богатите една десета от единия процент притежават почти толкова богатство, колкото долните 90%, и когато 99% от целия нов доход отива в най-богатия 1%. Има нещо поначало грешно, когато в последните години наблюдаваме увеличаване на броя на милионерите и милиардерите, докато в същото време милиони американци работят повече часове за по-ниски заплати и имаме най-високата стойност на детска бедност от всяка напреднала държава в света. Има нещо поначало грешно, когато едно семейство притежава повече богатство, отколкото долните 130 милиона американци. Гротесктното ниво на неравенство е неморално. То е лош икономикс. Не може да продължава дълго. Този вид изкривена икономика не е това, което Америка трябва да бъде. Това трябва да се променени и като ваш президент, заедно, ние ще го променим.

Икономикс: Но не е само социалното неравенство. Трагичната реалност е, че за последните 40 години великата средна класа на нашата страна, на която някога останалият свят завиждаше, изчезва. Въпреки огромното технологично развитие и нарасналата производителност на труда, средният семеен доход е с почти с $5000 по-нисък, отколкото бе през 1999 г. Във Върмонт и навяскъде в тази страна не е необичайно хората да работят две или три работи, само за да могат да закърпят достатъчно доход за съществуване и малко здравно осигуряване.

Истината е, че реалната безработица не е 5.4%, както четете във вестниците. Тя е близо 11%, ако включите и тези работници, които са се отказали да търсят работа или работят на непълно работно време, като в същото време искат пълен работен ден. Младежката безработица е над 17%, а тази при чернокожите младежи е много по-висока. Днес, за срам, имаме 45 милиона хора, живеещи в бедност, много от които работят нископлатена работа. Те са хората, които се борят всеки ден да намерят парите за изхранването на децата си, за плащането на сметките за ток и да сложат бензин в резервоара на колата си, за да могат да идат на работа. Тази кампания е за тези хора и за изнемогващата ни средна класа. Тя е относно създаването на една икономика, която работи за всички, а не само за единия процент.

Законът “Обединени граждани” (Citizens United) – (бележка: това е закон, който признава корпорациите за физически лица, и който позволява неограничено финансиране на политическите партии от богатите американци): Мои братя американци, в резултат на катастрофалното решение на Върховния съд относно Citizens United, американската политическа система стана напълно корумпирана, а основите на американската демокрация се подрониха. Това, което всъщност Върховният съд каза, бе, че за класата на милиардерите не бе достатъчно да притежава повечето от нашата икономика. Сега тя може също да притежава и американското правителство. И това е точно, което те се опитват да направят.

Американската демокрация не е относно това милиардерите да могат да купуват политически кандидати и избори. Тя не е относно братята Koch, Sheldon Adelson и други невероятно богати индивиди, харчещи милиарди долари, за да изберат кандидати, които ще направят богатите по-богати, а всички останали по-бедни. Според медиите, само братята Koch – едно семейство – ще изхарчат повече пари в тези избори, отколкото цялата Републиканска или Демократическа партия. Това не е демокрация. Това е олигархия. Във Върмонт и в други предизборни срещи, ние знаем какво трябва да представлява американската демокрация. Тя трябва да е един човек – един глас, като всеки гражданин има еднкава тежест, и където няма потискане на гласоподавателите. И това е видът американска политическа система, за който трябва да се борим в тази кампания.

Промяна на климата: Когато говорим за нашите отговорности като човешки същества и родители, не съществува нищо по-важно от това да оставим тази страна и цялата планета при условия, които са добри за съществуването на децата и внуците ни. Дебатът приключи. Научната общност се изказа единодушно. Промяната на климата е реална. Тя е предизвикана от човешката дейност и вече създава унищожаващи проблеми в САЩ и по целия свят. Учените ни казват, че ако не трансформираме решително енергийната си система далеч от изкопаемите горива към енергийно ефективни източници и възобновяема енергия, планетата ще се се затопли с 5 до 10 грдуса по Фаренхайт до края на десетилетието. Това е катастрофално. Ще означава по-голямо засушаване, повече глад, покачващо се морско равнище, повече окисляване на океаните, повече урагани, повече болести и по-голямо човешко страдание. Ние не трябва, не можем и няма да позволим това да се случи.

Не е тайна, че съществува огромно недоволство от американската политика днес. В изборите през ноември 2014 г. 63% от американците не гласуваха, включително 80% от американската младеж. Анкета след анкета ни казва, че гражданите ни вече нямат доверие в нашите политически институции и като се има предвид силата на големите пари в политическия процес, те имат сериозни съмнения относно това, колко значим всъщност е техният вот и дали изобщо политиците имат някаква представа, какво се случва в техния живот.

Няма да е лесно да се преборим с това политическо отчуждение, този цинизъм и този разбираем гняв. Това е сигурно. Но точно това е, което, заедно, трябва да направим, ако ще трябва да преобърнем тази страна – и това е всичко, за което е тази кампания.

И за да обединим хората, ние се нуждаем от прост и директен прогресивен план, който отговаря на нуждите на народа ни, и който ни предоставя виждане за много различна Америка.

И кой е този план?

Работни места, работни места, работни места: Ще започне с работни места. Ако наистина искаме да спрем западането на средната класа, ние се нуждаем от голяма федерална програма за работа, която ще даде добре платена работа на милиони американци. Във време, когато нашите пътища, мостове, напоителни системи, жп линии и летища се рушат, най-ефективният начин за бързо създаване на смислени работни места е да се обнови рушащата ни се инфраструктура. Ето защо представих законодателно предложение, което да инвестира $1 трилион в рамките на 5 години за модернизирането на реалната ни инфраструктура. Това законодателство би създало и поддържало поне 13 милиона добре платени работни места, докато в същото време би направило страната ни по-производителна, ефективна и сигурна. И аз ви обещавам, че като прерзидент ще превърна тази законодателна инициатива в закон. Също ще продължа да се противопоставям на сегашните ни търговски политики. (бележка: Сандерс е един от най-яростните противници в сената на Трансатлантическото търговско споразумение). В продължение на десетилетия президенти и от двете партии поддържаха търговски споразумения, които ни струваха милиони добре платени работни места, тъй като корпоративна Америка закри тук заводи и ги премести в страни с нископлатен труд. Като президент моите търговски политики ще прекъснат този цикъл от споразумения, които обогатяват за сметка на трудовите хора на тази страна.

Увеличаване на заплатите: Нека бъдем честни и признаем, че милиони американци днес работят за напълно неадекватни заплати. Сегашната федерална минимална заплата от $7.25 на час е заплата на глада и трябва да бъде увеличена. Минималната заплата трябва да позволява нормален живот, което означава, че трябва да се увеличи на $15 на час в следващите няколко години, което означава точно това, което неотдавна направи Лос Анжелис и аз ги аплодирам.

Целта ни като нация трябва да гарантира, че никой, който работи на пълен работен ден, няма да живее в бедност. Освен това, трябва да създадем равно заплащане за работещите жени. Безсъвестно е, че жените изкарват 78 цента срещу всеки долар, който изкарват мъжете, вършещи същата работа. Също трябва да прекратим позора, при който милиони американски работници, често изкарващи по-малко от $30 000 на година, работят по 50-60 часа на седмица, без да им е заплащан извънредния труд. И трябва да заплащаме болнични дни и да гарантираме платен годишен отпуск за всички.

Как ще премахнем социалното неравенство: Тази кандидат-президентска кампания ще изпрти съобщение на класата на милиардерите. Съобщението е: Вие не може да имате всичко. Не може да получавате огромни данъчни облекчения, докато има гладуващи деца в тази страна. Не може да изпращате работните ни места в Китай, докато милиони търсят работа. Не може да криете печалбите си на Кайманските острови и на други райски данъчни кътчета, докато има огромна нужда във всеки ъгъл на тази страна. Вашата алчност трябва да бъде спряна. Не може да се облагодетелствате от всички предимства на Америка, ако отказвате да приемете задълженията си.

Ето защо се нуждаем от данъчна система, която е справедлива и прогресивна, която ще накара богатите индивиди и печеливши корпорации да започнат да плащат спрведлив дял от данъците.

Реформирайки Уолстрийт: Време е да раздробим най-големите финансови институции в страната. Уолстрийт не може да продължава като отделен остров сам за себе си, залагащ на хазарт трилиони в рискови финансови инструменти, докато очаква обществото да покрива загубите му. Ако една банка е твърде голяма, за да бъде позволено да фалира, това означава, че е твърде голяма, за да има правото изобщо да съществува. Нуждаем се от банкова система, която е част от създаващата работни места продуктивна икономика, а не шепа огромни банки на Уолстрийт, които се занимават с безотговорни и нелегални дейности.

Реформа в провеждането на политическите избори: Ако сме сериозни относно създаването на работни места, относно промяната на климата и нуждите на децата и възрастните, трябва да сме много сериозни относно реформирането на финансирането на политическите кампании и нуждата за конституционна добавка за отмяната на Citizens United. Казвал съм го преди, ще го кажа отново. Няма да номинирам съдя за член на Върховния съд, който не е заявил твърдо, че ще работи за отмяната на катастрофалното решение, подкопаващо демокрацията ни. В дългосрочен план, трябва да идем по-далеч и създадем публично финансиране на изборите.

Да спрем промяната на климата: САЩ трябва да водят света в спирането на промяната на климата. Можем да сторим това като трансформираме енергийната ни система от природни, изкопаеми горива в енергийно ефективни и възобновяеми енергии като вятърна, слънчева, геотермична и биологична. Нуждаем се от данъчно облагане върху дейностите, отделящи въглероден двуокис.

Здравеопазване за всички: САЩ остават единствената развита държава в света, която не гарантира здравеопазването за всички като право. Въпреки скромния напредък на здравното законодателство на президента Обама, 35 милиона американци продължават да нямат здравна застраховка, а много други са непълно застраховани. Въпреки това продължаваме да плащаме повече за здравеопазване на глава от населението, отколкото всяка друга нация. САЩ трябва да се присъедини към останалия индустриален свят и да гарантира здравното осигуряване за всички като право, придвижвайки се към система на правителствено заплащане на здрвеопазването за всички.

Защитавайки най-узявимите членове на обществото ни: По време, когато милиони американци изнемогват, за да поддържат главите си над водата икономически, когато бедността сред старите хора нараства, когато милиони деца живеят в отчаяна бедност, моите републикански колеги, като част от техния неотдавна приет бюджет, се опитват да направят ужасната ситуация дори по-лоша. Ако можете да го повярвате, бюджетът на Републиканците оставя 27 милиона американци без здравна осигуровка, съкращава драстично държавно покритото здравно осигуряване и прави по-трудно за семействата от средната класа да си позволят да изпратят децата си в колеж. И накрая, като капак на всичко това, те предоставят огромно данъчно облекчение за най-богатите семейства в тази страна, докато в същото време увеличават данъците за работещите семейства.

Е, нека кажа на моите колеги–Републиканци, че уважавам виждането им, но не съм съгласен с него. Вместо да се орязват социалните придобивки, ние ще ги разширим. Вместо да орязваме образователните програми и детските градини, ние ще се придвижим към безплатни детски градини за всички деца в тази страна. Както Франклин Делано Рузвелт ни напомни, величието на една нация се оценява не по това, какво тя предоставя на най-облагодетелстваните, но по това, как тя се отнася към хората в най-голяма нужда. И това е видът нация, в която ние трябва да се превърнем.

Висше образование за всички: И когато говорим за образование, нека бъда пределно ясен. В силно конкурентната глобална икономика ние се нуждаем от най-добре образованата работна сила, която можем да създадем. Безумно и контра-продуктивно на интересите на страната ни е това, че стотици хиляди умни, млади хора не могат да си позволят да идат в колеж, и че милиони други завършват университета, натоварени с планини от дълг, който ги затиска с десетилетия. Това трябва да се прекрати. Ето защо, като президент, ще се боря да направя обучението в държавните колежи и университети безплатно, както и значително да намаля лихвите по съществуващите студентски заеми.

Война и мир: Както всички знаем, живеем в труден и опасен свят, където съществуват хора, които ни мислят злото. Като президент ще отбранявам тази нация, но ще го правя с отговорност. Като член на Конгреса аз гласувах против войната в Ирак и това бе правилният вот. Яростен противник съм на безкрайната война в Близкия изток – война, която е ненужна. Трябва да сме енергични в борбата с тероризма и Ислямаска държава, но не трябва сами да носим този товар. Трябва да сме част от международна коалиция, водена от мюсюлманските нации, която може не само да победи Ислямска държава, но и да започне процеса за създаването на дълготраен мир.

Както някои от вас знаят, аз съм роден в една далечна земя, наречена Бруклин, Ню Йорк. Баща ми е дошъл в тази страна от Полша без един цент в джоба и без образование. Майка ми е завършила средно образование в град Ню Йорк. Бащи ми работи почти през целия си живот като продавач на боя и семейството ни бе твърдо в по-ниските слоеве на средната класа. Родителите ми, брат ми и аз живеехме в малък апартамент, чиито наем бе контролиран от общината. Мечтата на майка ми бе да се преместим от малкия апартамент в наш собствен дом. Тя почина млада и мечтата й никога не се сбъдна. Като дете научих по много, много начини какво означава липсата на пари за едно семейство. Това е урок, който никога не забравих.

Видях обещанието на Америка в моя собствен живот. Родителите ми никога не биха си помислили, че техният син може да бъде американски сенатор, камо ли да се кандидатира за президент. Но за твърде много от нашите братя американци мечтата за прогрес и възможност е отнета от стърженето на една икономика, която насочва цялото богатство към върха.

И на онези, които казват, че не можем да възобновим мечтата, аз казвам просто погледнете къде стоим сега. Това хубаво място някога бе грозен, запустял жп двор, който не служеше на обществените интереси. Като кмет аз работих с хората на Бърлингтон, за да помогна да превърнем този океански бряг в хубавото публично пространство, каквото го виждаме днес. Поуката, която трябва да си направим е, че когато хората застанат заедно и са готови да се борят, не съществува нищо, което да не може да бъде постигнато. Можем да живеем в страна:

– Където всеки човек има здравно осигуряване като гражданско право, а не привилегия;

– Където всеки родител може да има качествена и достъпна детска градина за децата си, където всички млади хора с нужните за това качества, независимо от дохода, могат да идат в колеж;

– Където всеки пенсионер може да има достоен и сигурен живот, а не да е принуден да избира, дали да има лекартсва или храна;

– Където всеки ветеран, който защитава тази нация, получава здравеопазването и придобивките, които е изкарал и получава уважението, което заслужава;

– Където всеки човек, независимо от раса, религия, здавословно състояние или сексуална ориентация, получава пълното обещание за равенство, което е наше рожденно право като американци.

Това е нацията, която заедно можем да изградим и аз ви моля да се присъедините към мен в тази кампания да построим бъдещето, което работи за всички нас, а не само за малкото на върха…“

На първи януари 2015 г. сенатор Сандерс назначи за свой икономически съветник професорката от икономическата школа на Модерната монетарна теория Стефани Келтон. Всички прогресивни движения в САЩ, сред които и “Окупирай Уолстрийт”, застанаха зад Бърни Сандерс.

Превод: Райчо Марков