​Вкарват Балканите насила в „руския свят“

В опита за преврат изплува и личността на митичния генерал от КГБ Леонид Решетников

Опитите на Русия да контролира процесите в България стават все по-осезателни, особено след избора на проруския президент Румен Радев. Оказва се, че близки до Кремъл прилагат една и съща схема във всички държави на Балканите – формиране на русофилски общности, обединени под знамето на славянство и православие, паравоенни формирования, казашки отряди, които открито проповядват отхвърляне на евроатлантическите ценности и приобщаване към Путиновата Евразия. Едни и същи са и режисьорите – ген. Решетников, милионера Малофеев, Сергей Железняк и т.н.

Faktor.bg преведе и публикува разследване на The Insider, което анализира бурята, преминала над Черна гора или как бе провален опитът за създаване на балканско подобие на „Новорусия“.

Юлия Петровская, The Insider

Главният прокурор на Специалния съд на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група „руски националисти“ са планирали да убият премиера Мило Джуканович и да помогнат на опозицията да превземе парламента. По данни на поркуратурата, групата е била сформирана на територията на Черна гора, Сърбия и Русия и е планирала да извърши терористичен акт, като именно руснаците са били организаторите.

Катнич добави, че до момента прокуратурата не разполага с информация за причастност на руските власти към терористичната група.

Прессекретарят на Владимир Путин, Дмитрий Песков също опроверга такава хипотеза с думите, че Русия „официално няма никакви отношения с тази група“.

Означава ли това, че Песков допуска „неофициална причастност“?

Кои са организаторите?

Бившият командир на сръбската жандармерия Братислав Динкич, уволнен заради подозрения във връзки с престъпни групировки. Неотдавна той създаде проруското движение Патриотично движение за Сърбия. Той се позиционира като твърд противник на НАТО и защитник на проруски политически курс на Сърбия. През март тази година той беше в Москва на среща с „бойни другари“ и получи грамота от Юрий Мацуленко, заместник-председател на Консултативния съвет на обществените организации на „Единна Русия“.

Създателят на радикалното движение „Сръбски вълци“ Александър Синджелич е воювал в Източна Украйна и е издирван като терорист. Синджелич е собственик на радио „Сръбски вълци“. Той създава организацията през 2008 година с цел „защита на сръбските интереси, както в Сърбия така и в окупираните територии“, визирайки Косово, и борба с „демонизацията на сръбския народ“. В неговите планове влиза превръщането на „вълците“ в партия, а като крайна цел сочи „създаване на единна, силна и независима Сърбия“.

В случай на ликвидиране на организацията Синджелич е завещал всичките и пари и имущество на Сръбската православна църква.

Руската следа

The Insider вече писа за това, как руското Министерство на външните работи се опитваше да опровергае информацията за екстрадирането на руски граждани от Сърбия, „позовавайки се“ на думи на сръбския премиер Александър Вучич, които той не е произнасял. Междувременно Вучич достатъчно ясно даде да се разбере, че в подготовката на преврата на територията на Сърбия е бил използван „чуждестранен фактор“.

Основният руски говорител по въпросите на Черна гора в последните месеци е един от лидерите на „Единна Русия“ Сергей Железняк. Той посрещаше в Москва лидерите на „Фронта“, наричайки ги „приятели“ и призовавайки за обединение на черногорската опозиция. През пролетта „Единна Русия“ подписа с няколко опозиционни партии декларация за формиране в региона на „пространство на суверенни, неутрални държави с участието на Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина“. След изборите, Железняк подкрепи решението на черногорската формация да не признае резултатите. През тази година „единоросите“ са публикували около 20 декларации, по един или друг начин посветени на Черна гора.

Друга публична фигура, тясно свързана с Черна гора е генерал-лейтенант Леонид Решетников, който от 1976 до 2009 година е служител на руското външно разузнаване. Той е наричан „губернаторът на Балканите“ и е смятан за един от авторите на руската външна политика в региона.

С името на Решетников се свързва и засилената през последните години активност на Русия на Балканите, особено след откриването на белградски филиал на РИСИ. В своите изявления представителите на ръководството на РИСИ често намекват, че войните на Балканите още не са завършили, а границите са натрапени отвън, в ущърб на сръбския народ, който е разделен, също като руския.

Любопитно е съвпадението, че скоро след неуспелия преврат стана известно, че Владимир Путин лично е уволнил Леонид Решетников от длъжността директор на Руския институт за стратегически изследвания.

Решетников активно агитираше

против черногорските власти и прогнозираше негативен сценарий, ако страната влезе в НАТО.

„Ако партията на Джуканович не бъде отстранена от власт, то в близките месец-два Черна гора ще направи крачка в пропастта“, заяви Решетникв в ефира на телевизия „Цариград“, собственост на „православния милионер Константин Малофеев, същият, който изигра важна роля в нахлуването в Украйна.

Телевизията на Малофеев твърдеше, че „ако резултатите от изборите не бъдат фалшифицирани, победата трябва да е на опозицията“, а също така, че Черна гора е застанала в редицата на „враговете“, на Русия и затова има нужда „от шамар“.

Именно чрез телевизия „Цариград“ през последните месеци се водеше най-агресивната кампания против Джуканович, включително с лидери на „Демократичния фронт“. Друг информационен ресурс, активно „разобличаващ“ Джуканович и прозападната му политика е „Спутник“, който е част от държавната компания „Россия сегодня“. На свой ред в навечерието на изборите ТАСС “предупреди“ за фалшификации на изборните резултати, позовавайки се на несъществуваща информационна агенция.

За Малофеев, когото подозират във финансиране на паравоенните формирования в източна Украйна и поддръжка на радикалните сили на Балканите, в Черна гора се заговори през пролетта на миналата година, когато той организира пренасянето на благодатния огън в Цетинския манастир.

Тогава той получи благословията на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий (Радович), смятан за един от най-влиятелните участници в “радикалния политически екип“.

Самият Амфилохий често е наричан „войник в расо“. Той е защитник на великосръбския шовинизъм, отрича черногорската идентичност и държавност и се обявява против европейската интеграция. Амфилохий нарича НАТО „терористична организация“ и че черногорците не трябва да участват в съюза на никаква цена.

Кай помага за балканската „Новорусия“?

Усилването на руското влияние на Балканите предизвиква сериозни спорове в региона. Руските структури развиват връзки с „дружествени“ партии и консервативни организации, чиито конкретни задачи, източници на финансиране, а често и самото им местонахождение, е невъзможно да бъде установено.

Засилването на тези връзки върви както по линия на църквата, така и чрез филиалите на различни руски организации. Центърът за евроатлантически изследвания в Белград публикува в началото на 2016 година свой доклад, в който изброява над 100 проруски структури, много от които действат дори на регионално ниво, прокарвайки антизападна, антилиберална, националистическа пропаганда.

Тези организации имат сходна политика, игнорират многонационалния и светски характер на държавите в региона, занимават се с дискредитиране на демократичните принципи и правата на човека. Техните представители говорят за историческата близост и православното братство, опирайки се на подкрепа от част от националистическите елити и консервативните кръгове в Сръбската православна църква.

Такава организация, свързана с Русия е „Сръбски образ“, който се обявява за създаване на православна монархия и против евроинтеграцията. Конституционният съд на Сърбия забрани „Образа“ през 2012 година, а МВР на Сърбия го охарактеризира като „клерикално-фашистка организация“. Членовете на „Сръбски образ“ заплашват гейовете, провалят изложбите и представленията на художници и артисти, които не се вписват в техните концепции.

Лидерът на „Образа“ Младен Обрадович неотдавна посети Русия и Южна Осетия, участва в международна конференция, организирана от Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от Леонид Решетников. Именно „Сръбски образ“ смята за свой „образец“ осъденият на доживот затвор лидер на нацистката групировка БОРН Иля Горячев.

В региона активно работят и свързани с Русия „казашки“ организации и филиали на мотоциклетния клуб „Нощни вълци“.

Местните „вълци“, като правило, имат фронтови опит от войните в бивша Югославия, те постоянно подчертават своята религиозност и участват в различни „патриотични“ организации.

През септември „вълците“ бяха сред главните гости в черногорския Котор на мероприятие, посветено на създаването на „Балканска казашка войска“ начело с Виктор Заплатин, воювал в Приднестровието, Абхазия и Босна. По същото време в Босна е воювал и Игор Стрелков (Гиркин). Сега Заплатин е „упълномощен представител“ на Съюза на доброволците от Донбас на Балканите, а преди това беше заместник-командващ на граничните войски на така наречената Луганска народна република.

В Москва името на Заплатин се свързва с частната охранителна фирма „Кобра“ и побоя над защитниците на парка „Дружба“ през септември 2015 година. Малко преди това Заплатин заведе в Белград бившите лидери на „Донецката народна република“ Александър Бородай и Андрей Пинчук, където те подробно разказваха за своите възгледи.

Казаците и „Нощните вълци“ могат да бъдат видени в компанията на политици-националисти, както и с руски дипломати, с тях се срещна и режисьорът Емир Костурица, а също и президентът на Република Сръбска в БиХ Милорад Додик.

За своите събития казаците и „вълците“ често използват „Руския дом“ в Белград, който е собственост на руската държава и е представителство на Федералната агенция „Россотрудничество“. През февруари Заплатин заедно със „сръбските казаци“ участва в представянето на Съюза на сръбските ветерани и доброволци и заяви, че Балканите винаги са били на предната бойна линия на битката на славянските ценности срещу „натрапените ценности на така наречения Запад“.

Може би, ако плановете за въоръжения преврат в Подгорица не бяха пресечени от властите, всички тези споменати организации, щяха да успеят да създадат в Черна гора някое балканско подобие на „Новорусия“. Но на плановете им попречиха специалните служби не само на Черна гора, но и на Сърбия. 

Превод:Faktor.bg