Депутати от 18 държави казаха „ДА” за създаване на общоевропейски закон „Магнитски”

Пълният текст на писмото на европейските депутати, подкрепено от Уилям (Бил) Браудър

Сергей Магнитски

Сергей Магнитски

Депутати и евродепутати от 18 държави заявиха, че е необходимо общоевропейско законодателство, наречено на името на убития руски адвокат и правозащитник Сергей Магнитски, за да се наложат по-строги санкции срещу нарушителите на човешките права, действащи по целия свят. Писмото е разпространено едновременно в 25 европейски и американски медии, но до момента не е публикувано от нито една руска или българска медия.

То беше публикувано първо в личния  "Туитър" Бил Браудър, британски бизнесмен, който е работил със Сергей Магнитски. Именно Браудър посвети години, за да убеди правителствата на САЩ, Канада и още няколко други страни да приемат това законодателство в памет на убития в руски следствен затвор Магнитски.

Тук можете да прочетете показанията на Бил Браудър пред американския Конгрес, в които разказва в подробности цялата афера, разкрита от Магнитски и обстоятелствата довели до смъртта му.

Юристът на фонда Hermitage Capital Сергей Магнитски приживе разкри схема за кражба в особено големи размери на средства от държавния бюджет на Русия. По-късно той беше арестуван по дело за укриване на данъци и през 2009 г. умря в следствения изолатор. 

Бизнесменът Браудър два пъти беше осъден задочно в Русия на 9 години затвор по нагласени обвинения за мошеничество, укриване на данъци и преднамерен фалит.

В България през последните години името на правозащитника Магнитски манипулативно бе свързвано от лица и кръгове с фалиралия собственик на КТБ Цветан Василев. Направен бе циничен опит укриващият се в Сърбия банкер да получи защита от САЩ именно по закона „Магнитски” и да бъде представен пред света като жертва на репресии. А именно Цветан Василев трябва да носи моралната отговорност за развращаването на политическия елит, медиите, финансовата система и проникването на опасни руски интереси в родните банки и икономика.

bil_braudar.jpg

Ето и писмото на Бил Браудър:

За създаване на общоевропейски закон „Магнитски”

Понякога едно име означава всичко. В този случай името на Сергей Магнитски в целия свят е синоним на борбата с нарушенията на правата на човека в XXI век. Неговата жертва е в съзвучие с жертвите на нарушенията на правата на човека от всяко кътче на земята. С неговото име бяха приети законодателни актове, което създава сериозни последствия за нарушителите на човешките права.

Сергей Магнитски беше руски адвокат, който на 37 години пожертва живота си, изправяйки се срещу корупцията на путинския режим. Начинът, по който руското правителство опитваше да скрие убийството и да оправдае въвлечените в него, се превърна в символ на клептокарцията и безнаказаността.

Ето защо смелата саможертва на г-н Магнитски прехвърли националните граници и заговори с хората.

Законите "Магнитски", с които се въвеждат санкции по отношение на визите и замразяването на активите на лица, нарушаващи правата на човека, се превърнаха в символ на борбата с безнаказаността и клептокрацията в целия свят. В XXI век се извършват множество нарушения на човешките права в името на финансовата изгода. Прицелването в парите на тези престъпници в чужбина и тяхното движение е един от най-ефективните способи те да понесат последиците. Не може да има безнаказаност за генералите в Мианма, които преследват рохингите, за търговците на оръжие, които нарушават ембаргото за доставки на оръжие в Южен Судан, насилниците от Централноафриканската република или убийците на саудитския журналист Хашоги.

Ето защо идеята за закона "Магнитски" започна с руското зверство, но сега тя вече е глобална по своя мащаб. Нарушителите на човешките права в Саудитска Арабия, Никарагуа, Южен Судан, Бирма и много други страни са под прицела на законодателството "Магнитски" в 6 страни: САЩ, Канада, Великобритания, Естония, Латвия и Литва.

Сега сме длъжни да направим следващата смела крачка. Трябва да създадем Закон "Магнитски" в мащабите на цяла Европа. Европейският парламент много пъти вече е призовавал за това и през 2014 година дори предложи да бъдат въведени забрани за визи и замразяване на активите на лица, отговорни за убийството на Магнитски. Само няколко държави-членки приеха това предложение.

Европейският съвет не успя да постигне резултат, но сега, най-накрая, тази инициатива набира скорост. През лятото холандското правителство формулира конкретно предложение, което в момента се консултира с всички държави-членки на ЕС. Този проект е точно това, от което се нуждаем: способността да се прилагат глобални санкции - с един очевиден пропуск. Холандското правителство все още не го е определило като Закон "Магнитски".

"Някои твърдят, че името на Магнитски по някакъв начин ще затрудни единодушното одобрение на закона. Ние не вярваме, че нашите държави биха наложили вето върху законопроект за човешките права само заради името му, а ще го приемат заради подкрепата си за правата на човека по света. До каквото и да доведат преговорите, ние винаги ще го наричаме "Законът "Магнитски".

В понеделник, 10 декември, европейските министри на външните работи ще се срещнат, за да обсъдят предложението на Холандия. Дори и един глас против ще означава краят на това законодателство. 

Ето защо парламентаристите и депутатите от 18 държави-членки на ЕС призовават правителствата си да укрепят позицията на ЕС като маяк за правата на човека и международното право.

Настояваме нашите правителства да гласуват за европейски закон "Магнитски", който да има глобален обхват. Настояваме ги да почетат името на Магнитски и да се борят с безнаказаността по целия свят. 

Не можем да мислим за по-добър начин да празнуваме Деня на правата на човека и 70-та годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека този понеделник. 

Сьоерд Сьоердсма, Холандия

Майкъл Ааструп-Йенсен, Дания ,

Боряна Аберг, Швеция 

Йън Остин, Великобритания 

Петрас Аустревичиус, Литва 

Фернандо Маура Барандиаран, Испания

Янис Борданс, Латвия