​De Profundis: Истории от историята или защо Балканджи Йово вика на турчина – море, войводо

По-щедро трябва да е българското общество в изолацията и очистването си от разни плазмодии, хидри и зелени еуглени, които тровят живота му и объркват колективната му глава

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Плазмодии, хидри, зелени еуглени и всякаква друга пихтиесто-мозъчна сган населява общественото пространство, граждани! Живее, размножава се чрез просто или сложно делене, храни се със себе си и вони, та се не трае.

Какво, не съм биологически коректен ли? Но за сметка на това пък направо преливам от политическа коректност.

Не определям тази сган например като тъпоглави идиоти или безгръбначни кретеноиди – което наистина би било обида спрямо нормалните идиоти и кретени. Нито я наричам „посрана свинска банда”, както благообразно би се изразил колегата Хашек.

Онзи ден чета например, че някакви духовно възвишени и патриотично настроени лица предложили да се приеме Закон за българската история. Един титан изсред тях дори не се сдържал, а сътворил и проекто-проект, който започва така: „Всеки автор или издател на исторически учебници, който изопачава, прикрива или фалшифицира българската история се наказва с затвор от 5 до 15 г.”.

Въпреки правописните грешки, бих се съгласил, граждани. Нищо, че е безумно. Само че много искам първо да разбера коя точно е

истинската история в българската история,

та да се придържам здравата към нея.

Например – кой патриот предаде Левски. Също – кой патриот уби Ботев. Да не говорим за класическия въпрос, зададен преди години от поета Иван Динков, мир на праха му: „Защо Балканджи Йово се обръща към турчина, дето му взима живота и хубавата Яна, с „море, войводо”?”. Да не би да има нещо неподходящо за деца, в отношенията им? А може би е по-добре изобщо да не се учи тази прочута песен в училище?

Досега децата бяха прости, не се сещаха да питат, но вече са по-умни, ще вземе някое да се усети, а даскалът – хък-мък, ще трябва да изопачи или фалшифицира истината, че турци и българи често заедно са създавали разбойнически банди. И - `айде от 5 до 15 за изопачаване. Нищо, че то ще е от патриотизъм, а не против него – нали законът е един за всички.

Но, от друга страна пък, ако не се учи песента за Балканджи Йово, това няма ли да е прикриване на истината от гледна точка на закона…..

Голям капан, граждани! 

И трябва да си наистина много тъп, за да си го поставиш сам и сам да паднеш в него по този начин.

Но нищо, де, подобно поведение лесно можем да си обясним с водещия за българските плазмодии руски пример.

В самата Русия високи умове предлагат от учебните програми да отпаднат Толстой, Достоевски, Булгаков, Чернишевски. Подозирам, че скоро ще последват Гогол, Чехов, Илф и Петров, братя Стругацки. Много трудни били за децата. Пък вероятно и опасни – като се има предвид, че научаването на истината винаги е опасно според онези, които искат да я скрият.

Нои всъщност, изобщо не искам да коментирам защо московските идиоти се отказват от наистина малкото си постижения, подходящи за общочовешката съкровищница на духа – това си е техен проблем и не ме интересува. Само ще дам пример обаче за разликата между техния подход и този на европейците.

Когато хлапето Зигмунд Фройд постъпва в начално училище във Виена /в еврейското гето, не в някой имперски образователен център/, той учи там Шекспир, Омир и Гьоте. В началното училище. И не адаптирани за деца – истинските текстове.

Пък тия изхвърлят Толстой и Достоевски. Нали на този фон не е за чудене защо руснаците са отпадъкът на цивилизацията, а Европа – лидерът.

Като споменах в едно изречение московците и простотията, та се сетих за онзи „земен, земен човек”, на когото със сигурност му предстои да открие нещо гениално - както казва проф. Димитър Тадаръков за Ахмед Доган. Според професора достът му Доган „от три години твори един голям философски труд, в който философията и политиката започват от преди 3 хиляди години”.

Брей, тоя е Паисий сущий! Цели 3 години да твориш - наистина впечатляващо. И още повече, аз например не бих се сетил да почна отпреди 3 000. Може би щях да подхвана нещата съвсем скромно, от наши дни, от въпроса как ДС създаде ДПС и защо. Но виж, човекът се е сетил, че всичко започва доста по-назад във времето. Сигурно е съзрял гениалната си идея през дъното на бутилка уиски или гащичките на млада девойка – вдъхновения, от които аз, като не така умен човек, съм заслужено лишен.

Обаче това не е всичко. Излиза, че Ахмед

Доган май е истински ренесансов човек, 

поне в очите на професор Тадъръков. Е, той не се сеща да го нарече точно така, сигурно не знае думата „ренесансов”, но пък обясненията му водят до този извод. Доган, оказва се, има научен интерес към въглеродите.

Няма лошо – и аз харесва диаманти. А пък жена ми да знаете колко си пада…..

Обаче имам известни съмнения, че професорът малко бърка. Чувал съм, че Доган всъщност има интерес не толкова към въглеродите /макар че и това не се изключва/, колкото към въглеводородите, което значи – към петрола и производните му. И не към научното им изследване, `щото вече всичко е проучено, а към търговията с тях.

Но, така, де, той дотолкова обичал онова, което обичал, че дори направил истинско научно откритие. Засега обаче за откритието абсолютно никой не знае. А дали самият Тадаръков ще узнае пръв за него, той не може да каже, защото и това не знае. Както и откъде знае, че не знае, след като абсолютно никой не знае.

Много достоен за ситуацията и участниците в нея философски въпрос, нали? Бъдете сигурни обаче, граждани, че, ако някой изобщо му отговаря, то непременно ще е чрез парадигми и политически вектори.

Апропо, бих искал също да науча по какво точно е професор въпросният Тадаръков и дали случайно не е професор по простотия.

Но ако се окаже, че той не е, не се отчайвайте, Вселената винаги има план Б. Говоря за Димитър, но Иванов, другият ангел-хранител на Ахмед Доган, също професор по нещо си и бивш шеф на онова Шесто от комунистическата ДС.

Та този втори Димитър присъдил на Доган награда на името на Стефан Стамболов за неговия личен принос към държавността.

Към българската държавност.

Ченгетата наистина нямат срам!

В случая един руски слуга награждава друг руски слуга с орден на името на големия български държавник Стамболов, който категорично се изправи срещу Русия и заради това бе заклан насред София. Нещо повече, награждава се Доган и заради –уж -противопоставянето му на Турция. Но с името на държавника Стамболов, отишъл да говори със султана за създаването на дуалистична турско-българска империя. Точно за да има гръб в противопоставянето на Русия.

Добре, де, онези патриоти, които споменах в началото, може и да не знаят този факт от битието на Стамболов, затова и предлагат идиотщините, които предлагат. Но шестакът Иванов със сигурност го знае. И въпреки това успява да съчетае в един и същи мозък знанието с премълчаването. С изкривяването. С фалшифицирането на истината.

Намирам, че, специално за него и нему подобните, от 5 до 15 са малко. По-щедро трябва да е българското общество в изолацията и очистването си от разните плазмодии, хидри и зелени еуглени, които тровят живота му и объркват колективната му глава.

На този фон през последните дни се откроява също объркването, навестило тъй наречения Дядо Николай, владика пловдивска и мой задочен приятел.

Ден преди папа Франциск и руският патриарх Кирил да се прегърнат в Куба, да се нарекат „братко” и да заговорят за единение на Западната и Източната църква след почти 1 000 години схизма, той изригна поредния си залп срещу „унията”. Дори някога да има единение на двете църкви, то няма да стане „по прагматични съображения и защото някой днешен светоуправник така е решил” – твърди Николай.

Горкият – все се препоръчва за духовен водач и опитва да дава акъл на всички, но все нещо не е разбрал както трябва.

Според мен този път с филипиката си горкият „дядо” е на път да си ритне канчето, получено преди време, когато, в пълен синхрон с руската църква, бълваше огън и жупел срещу католицизма и посещението на папа Йоан-Павел ІІ в България. Обаче май не се усети навреме, не видя или просто не разбра знаците за промяна в генералната линия на Московската патриаршия, пардон, църковния филиал на КГБ, в отношенията с Ватикана. Не си даде сметка, че сегашната папа Франциск, колкото и да е странно, е ако не своеобразен левичар без никакви дивизии под свое командване, то поне твърде наивен човек от типа „полезен глупак”, както другарят Ленин наричаше хората на Запад, които неосъзнато и безкористно подкрепят интересите на руската политика.

Сега очаквам обаче пловдивската владика много бързо да си вземе бележка, да обърне другата буза и да стане първа дружка с монсеньор Йовчев.

И тогава поне в Пловдив, а може би и в други градове, ще настане такъв живот, че никаква смрад от пихтиесто-мозъчната сган няма да го помрачи.