Десни внесоха законопроект – без давност за престъпленията на комунизма

Новата дясна формация Движение „22 септември”  инициира днес в парламент законопроект за отпадането на давността на престъпленията на комунистическия режим от 9-ти септември 1944 г.

Законопроектът бе предаден на парламентарната група на ГЕРБ, която се е  ангажирала от свое име да го внесе в деловодството на Народното събрание, за да бъде разгледан от законодателната комисия. Сред вносителите бяха Евгений Михайлов, Методи Андреев, Дянко Марков, Димитър Бочев. Те подариха на всички парламентарни групи четирете тома за престъпленията на комунизма на Васил Станилов.

Единствено справедливостта може да доведе до помирение и преодоляване на разцепленията в обществата, разделени от репресиите на тоталитарните комунистически режими, както и до възстановяване на обединението около общи морални ценности, мотивира предложението пред Faktor.bg  кинорежисьорът Евгений Михайлов..

През последните години Унгария, Румъния и други страни приеха закони в духа на Пражката декларация и Конвенцията на ООН за неприлагане на давност  за военни престъпления и престъпления срещу човечността,    които възстановиха справедливостта и отмениха давността за престъпленията извършени по време на комунистическите тоталитарни режими, добави още един аргумент бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.

Евгений Михайлов изрази надежда, че освен ГРЕБ законопроектът им ще бъде подкрепен от депутатите на ДПС, които представляват една от най-репресираните от комунизма групи от населението, която понесе възродителния процес. 

Красимир Велчев и Димитър Главчев от  парламентарната опозиция, обявиха че ще внесат законопроекта за да залегне в сегашните изменения на НК от името на ГЕРБ

Faktor.bg припомня, че до сега със Закон, приет на 5 май 2000 г. комунистическият режим в България е обявен за престъпен. През 2004 г. с Деклараци Народното събрание осъди и заклейми престъпленията на комунизма, а от 20 януари 2011 г. Министерски съвет обяви 1 февруари за ден на почит към жертвите на комунизма.

Ето и пълният текст на законопроекта:

 ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ ДАВНОСТТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ, ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН СЪС ЗАКОН  (обн.- ДВ, брой 37 от 05.05.2000) В ПЕРИОДА  ОТ 09.09.1944 г. 

         В  Наказателния кодекс се създава нова глава  “ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ЗА ПЕРИОДА  от 9.09.1944 г.

         Чл. ….

      (1)Няма давност за следните престъпни деяния:

  - умишлено причиняване на смърт,      разстройство на здравето или съзнанието, или лишаване от свобода по политически причини, считани за престъпления против личността;

-възпрепятстване на български граждани свободно да изповядват вярата си или да извършват религиозни обреди или служби, както и насилствена смяна на името, считани за престъпления против вероизповеданията;

-принудителното въдворяване, изселване или лишаване от гражданство по политически причини, считани за престъпления против правата на гражданите;

-прикриване на факти, свързани с екологични замърсявания, довели до увреждане на здравословното състояние на населението, считано за престъпление против народното здраве и против околната среда;

-предоставяне на финансови средства, както и специална продукция (оръжие, боеприпаси и техника)  на терористични режими и организации от държавните органи и специалните служби на Народна Република България, считани за престъпления против мира;

        - контрабанда на специална продукция      (оръжие, боеприпаси и техника) ценни метали и  наркотични вещества, считани за престъпления    срещу обществото.   

-присвояване на държавни и фирмени капитали или на държавна собственост, от лице или лица, заемали отговорно партийно и/или служебно положение, с цел набавяне на лична или за другиго облага, считано за престъпление по служба със значителни вредни последици и престъпление срещу обществото.

         - унищожаване на партийни и държавни документи, документи на Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА  с цел прикриване на изброените престъпни деяния, както и унищожаване на документи за агентурния състав, чрез който тези служби са осъществявали дейността си. 

       (2) За изброените в предишната алинея престъпления се прилагат предвидените по закон максимални наказания, съотносими на съответното престъпно деяние.