Доган - четири яхти, нов пристан и мечта за летяща чиния

Казват, че колкото по-богат става един мъж, толкова по-големи играчки му трябват.

Да се прозяваш от скука, защото имаш всичко, се превръща в мода, което значи, че и това ще омръзне в най-скоро време. Историите на успешните мъже си приличат по това, че никой от тях не е направил компромис с качеството, но това са правила за цивилизования свят. При нас те не важат.

На Ахмед Доган отскоро му омръзна да играе на политик на светло и зае ролята, която най-много му отива на сициалиански бос при когото цялата политическа класа се изрежда, за да получава задачи, да му се отчита и може би да си прибере хонорара за свършеното. И когато имаш всичко - политическа и икономическа власт и си наредил по дъската разни пионки, които да контролират безбройните владения се отдаваш на мачовски занимания.

Страстта на стратега от Дръндар към скъпите луксозни играчки за истински мъже не е от вчера. Луксозни яхти, подводни джетове , екстремно бързи четириколки АТВ са само част от списъка на атрибутите за отдих.

Най-влиятелният политик в България се играе с тях с ентусиазъм на млад тийнейджър край морето на воля. Сокола юрка мощни моторни лодки у джетове , надува до дупка газта на екстремно бързата си четириколка ATV, дори участва в офроуд надпревара.

Надеждният философ е сменил през живота си 4 яхти, сега инвестира в частно яхтено пристанище и нови сараи. Запознати казвт, че инвестицията му ще надхвърли 10 млн . евро . В момента върху земята кипи усилена дейност. Само за две седмици е направен гигантски изкоп, който е с чудовищни обеми. Брегът е буквално сринат, за да започне големия строеж. Това ще бъде втори негов сарай в парк “Росенец ”. Първото му имение се намира наблизо, но от 2011 година то е собственост на “Минстрой холдинг ”.

Едно от местата в Парк "Росенец ", който бургазлии наричат Отманли вече няма да е от любимите им кътчета за отдих. На мястото, което до скоро беше яхтен клуб кипи усилено строителство. Земята край нефтобазата в парк „Росенец “, преди беше собственост на рафинерията „Лукойл -Нефтохим “. Към този момент, по непотвърдена информация, тя е откупена от Ахмед Доган . Половината хижи в района са закупени от него и охранителите му сноват с АТВ -та, въоръжени из парка, алармира наш читател, който изпрати и снимки.

Ахмед Доган е почитател на яхтите още от 90-те години на миналия век. Дали те са били лично негови и отстъпени от приятелски обръчи или от друго място, както винаги не е ясно. В началото ползвал лодките на приятели, "все верни другари"- Илия Павлов, Николай Вълканов, Румен Гайтански.След това започнал да инвестира сам в луксозни играчки за мачовци.

Първата яхта на Доган е закупена в далечната 1998 година. Докато избирателите му превиват гръб над тютюна, а после чакат 15 години за „Лада ” Сокола пори морето с луксозно морско возило. Столичен седмичник тогава разпространи снимката му край „Евксиновград ”, където в компанията на знойни красавици посреща рожденият ден на висш функционер от ДПС в присъствието на Гюнай Сефер , който днес има ефективна присъда за неправомерно получени пари.

На фотото ясно се вижда как Сокола е подкарал яхта като типичен морски вълк, а красавици с големи гърди и оскъдни бански костюми се наслаждават на изживяването в откритите води на Черно море. Историята мълчи дали е лично негова, или е на приятел, който му прави услуга за случая. Едно е сигурно - Доган е капитанът.

Години по-късно, вече мандатоносител на второ правителство, в което участва, Доган инвестира в далеч по-скъпа и голяма яхта. През 2008 година медиите обявиха, че много известен български политик се е сдобил с 22-метрова яхта Sunseeker за 2.3 милиона евро . Тогава подозренията се насочиха към лидера на ДПС Ахмед Доган . Насуперлуксозната и скъпа яхта Sunseeker, носеща името "Хермес" - 5 млн . лв. Името на лодката не е избрано случайно - Хермес е бог, вестител на боговете. Той е считан за най-умния от всички богове, дори Зевс е признал неговата интелигентност. Точно като капитан Ахмед.

Доган приемал гости. Ползвал и по-малка Azimut, която кръстил пък „Лейди Мая” – 1млн . евро , която била на разположение на антуража му – жени, деца и помощен персонал. Въпреки че "Хермес" има три луксозни спални с всякакви удобства, запознати твърдят, че Доган никога не нощувал на нея. Вечер се прибирал в резиденцията си в Росенец - двуетажна испанска хасиенда от камък, дърво и месинг.

Освен че е станал фен на яхтите, Доган е привлечен и от високите скорости. Супербързата моторна лодка Cigarette Top gun unlimited го чака винаги на марината . Тази яхта е сред най-бързите в света. Тя е близо 12 метра, задвижвана е от два двигателя Mercury, всеки с по 1075 конски сили, развива над 150 км в час и взима разстоянието от Несебър до Созопол за 9 минути, а базовата й цена без екстрите е 519 000 долара.

Естествено яхтите не се водят на името на Доган , а са регистрирани на фирми.

В началото на тази година за юбилея си Сокола си купува нова играчка за летни забавления Тя вече е от така нар. луксозен клас, а според експерти цената й е 15 млн . евро . Новото возило акустирало на пристанището в комплекса на Фуат Гювен в Анталия, съобщи първи депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Яхтата е марка „Ферети “. Подобни водни возила имат могъщите братя Динев, нефтения бос Валентин Златев. Яхтата на Доган обаче е много по - скъпа и луксозна и е шампион сред останалите возила на олигарсите от прехода.

Преди юбилея Доган се е шегувал, че по повод 29 март ще си направи скромен подарък като за пенсионер. Луксозната му придобивка разполага с всички ектри . Има три спални, гостна, трапезария, голяма веранда на открито. Яхтата е оборудвана със сателитна връзка, две леки картечници и възможност за херметизиране. Тя може да издържа вълнение до 9 бала инапрактика , ако няма пробиви е непотопяема . За това са гарантирали производителите.За баровския плавателен съд ще се грижи цял екип, който струва космическа сума. Естествено и тази игеачка се води по документи на фирма. От палубата й Сокола ще дирижира политиката в централата на ДПС в София и ще ръководи изборите. Освен луксозни морски играчки почетният председател на движението е страстен почитател на бъгита, които кара винаги точно като тинейджър нахлупил бейзболна шапка. В сараите в Бояна Сокола посреща отбрани гости с високопроходимото си АТВ "Бомбардие". Луксозният модел, притежание на Доган развива 200 км/час. Черният звяр е с мощност 100 к.с. CAN-AM на канадската фирма BRP, основана от легендарния изобретател на моторната шейна Арман Бомбардие струвала на почетния председател само 50 хил. лева. В парка "Росенец" Сокола държи цяла колекция от лъскави бъгита, с които се разхождат дори и гардовете му. Преди години Доган участва в национална офроуд надпревара и събра очите на електората край "Цанков камък".

На фона на всеобщата мизерия, ширеща се в държавата и ние си имаме своя порода "олигарх". Той не е успешен бизнесмен , няма фирми на свое име, не плаща данъци. Не е и политик, нито пък депутат или партиен лидер, но от 20 години доказва, че е недосегаем и умее да поставя всички политици от всякакви формации на колене.

Преминал по житейския си път от надежден философ марксист, през затворник с присъда за нераз решена политическа дейност до лидер на партия, изповядваща либерални възгледи, Доган е уникален за нашите условия с ореола си вечния диригент на държавата ни в сянка. "Не яхта - ако имам възможност, ще си купя и летяща чиния. Това е моят живот. Аз веднъж съм се родил, искам да живея живота си, както аз го разбирам”, споделя преди време морският вълк в интервю.

Докато държавата потъва той продължава и днес да пори вълните на палубата на любимите си мачовски играчки. И ние сме се родили веднъж, но на никого не му се получава да живее по султанския модел на Сокола. И Доган и другите като него ще съществуват дотогава, докато обществото е инертно и търпимо към тях, и не ги измете. А ако не го направи и не разтури седянката им, ако ги остави да строят нови и нови сараи спасителният пояс за бедния народ ще е летящата чиния.