Големият добър Сталин и малкият лош Сталин

Как следва да мислим за бащата на народите, който е другото име на Путин

Андрей Колесников

Андрей Колесников

Андрей Колесников, ръководител на програмата "Руска вътрешна политика" в Карнеги център

Мъничкият гигант на големия Сталин – това е руският човек на rendez-vous със самия себе си, който неохотно и разбирайки, какво е означавал Йосиф Висарионович за индустриализацията и победата във Втората световна война, като въшка мачка в себе си мъничкият лош генералисимус, оставяйки жив добрия и голям Сталин: Направен от стомана (Сталин-на руски-направен от стомана), желязо, вмирисан на дим от лула и грузинско вино, нагрят от зелената нощна лапа, човекът, който забивал с кабърчета на вилата си във Волинское трогателни илюстрации от "Огоньок".

Водещият на телевизия "Русия 1" Дмитрий Кисельов изказа, колкото му стигат силите и уменията, тази голяма, адресирана към нацията, за да знае как е задължително да мисли, кремълска мъдрост, измъчено пръкнала се на нощни, както по времето на Сталин, съвещания: 

"Както Чехов е призовавал да изцеждаме от себе си капка по капка роба, така и Путин призовава да изцеждаме от себе си малкия Сталин. Не само големия, който е модернизирал промишлеността, с името на който е свързана победата на хитлерофашизма и създаването на ядрения щит на Родината, за което не можем да не сме благодарни на Сталин до ден днешен, а 

онзи малък Сталин, който седи в нас и до днес,

 онзи, който смятал хората за прах и садистично ги е лишавал от свобода", заяви Кисельов от екрана на телевизора.

Човекът е създаден от прах, защо да не го смятаме за прах. От свобода те лишават,  ако нещо си направил, а не просто така. И що за антипутински настроения: президентът две десетилетия твърди от амвона, моля, не стреляйте в бизнесмена, той инвестира както може, а полза, никаква. Значи никой не слуша президента. Що за автократ е тогава? 

В драматургичната трактовка на Кисельов царят не може да бъде добър когато народът му е толкова жесток. 

Ако началникът е добър, то той не е цар. На кремълските политтехнолози не им беше достатъчно, че Путин като прост министър на труда от екрана обясняваше пенсионната реформа, ами сега играе ролята на някой, който призовава за милост към падналите: не ги арестувайте! А "те" все арестуват и арестуват...

Какви са тези работи? Има ли в страната началник или не? Берия да не се подчини на Сталин? Лошо...

Според Кисельов, върховният ни главнокомандващ е "майка Тереза", а народът, включително в лицето на правоохранителните органи – Сталин. 

Отгоре се процежда либерализъм, а отдолу тълпата, тоест, народът, източникът на властта, е жаден за кръв. 

Как да работиш в такава обстановка? 

Остава ти само да влезеш 

в ролята на големия Сталин,

 усмиряващ кръвожадността на тълпата, съставена от малки сталинчета, които сега трябва да изтръгваме от себе си. 

Това е подсказване от телевизора, как следва да мислим за Сталин, който е другото име на Путин. 
Съществува Сталин (Путин) на големите дела, а ги има и тези, които ни теглят в репресивното минало, но ние ще се опъваме с всички сили. 

"Те", например, арестуват някой чужд бизнесмен, а "ние" на следващия ден ще кажем, че с инвеститорите трябва по-меко...Но следствието и съдът са независим, те смятат, че трябва по-твърди мерки и на "първото лице" не му остава друго освен да разпери безпомощно ръце...

Кисельов призовава за милост, но Анастасия Шевченко, която изгуби дъщеря си само защото е смятана за "пета колона" продължава да е преследвана. Натискаме на сталинския "цирей", но Виктор Кудрявцев на стари години лежи в затвора за научната си дейност обвинен в шпионаж. Тях не ги споменават в списъка на невинно пострадалите. 

Вероятно, защото, те влизат в зоната на отговорност на големия, добрия Сталин, охраняващ като зеницата на окото си нашето величие и нашият ресентимент (Термин, формулиран от Ницше. Той въвежда това понятие за "скрита омраза", "затаено враждебно чувство". Качества, прилежащи на низшите хора, характерни за неудачниците и паплачта -бел. ред.), нашата свещена оскърбеност.

Все повече руски граждани, на въпросите на социолозите, как се отнасят към Сталин, се затрудняват да отговорят. Кисельов, по-точно ролевата функция на Кисельов – на този, който от екрана на телевизора произнася истини от последна инстанция – обяснява: 

има добър Сталин и ние сме с него, има и лош – и ние сме против него 

Сещате се, както е имало добър Хитлер, който строил магистрали и велика Германия, а имало и лош, неговата мръсна работа изпълнявал "татенцето" Мюлер от "Седемнадесет мига от пролетта".

Още една червена линия е премината: Сталин е велик в мащаба на телевизионния екран. Но даже той е признавал, че Победата е дело на народа, а не на неговия вожд, загубил ума и дума от страх в първите дни на войната. Не "Той" е победил, а "винтчетата". Крайпътния прах, когото сега призовават да изтръгне от себе си мъничкия Сталин, само за да запази големия: "Той" е победил във войната, не ние. 

Ние сме прах. 

Също както ония на Запад са радиоактивна пепел.