И „православният олигарх” Константин Малофеев изплува от аферата, която разтърси Австрия

Константин Малофеев

Константин Малофеев

Драгомир Иванов*

Руският предприемач Константин Малофеев, „православният олигарх“, e познат и в България покрай подкрепата си за Национално движение "Русофили" и интереса си към БТК и НУРТС през 2015 г. (повече за него в това интервю за „Капитал“).
В началото на юни 2016 г. Малофеев разговаря с пратеник на австрийското списаниеProfil в Москва. Това архивно интервю изпъква сега особено драстично на фона на аферата „Ибиса“ в Австрия.

Няколко цитата - доста красноречиви и за героите в днешния скандал Х.-Кр. Щрахе и Й. Гуденус:
"Как бихте описали отношенията си с Австрийската партия на свободата (FPÖ)?
- Имам отлични отношения с Австрийската партия на свободата. Знаете, че Йохан Гуденус говори прекрасно руски. Познавам и Хайнц-Кристиан Щрахе и подкрепям програмата на FPÖ. Смятам я за проавстрийската партия на Австрия.
Защо?
- Защото тя има правилната програма към мигрантите и евроскептична ориентация. Това е истински патриотизъм и отговаря на интересите на австрийците.
Как се запознахте всъщност с Йохан Гуденус?
- Ние се познаваме вече от доста време, може би 7 години. Добре си спомням, че бяхме заедно на Крим. На 16 март 2014 г. (деня на референдума - бел.ред.) бях в Севастопол, в най-добрия-ресторант в града. Изведнъж влизат двама чужденци - и кого да видя: Гуденус и Хюбнер! (депутата от FPÖ Йоханес Хюбнер). Заедно вечеряхме и истински празнувахме. Беше такава радост! Кримчани минаваха със знамена, ликуваха и се радваха. Беше разтърсващо. Беше празник, подобен на 1945 г. или когато Гагарин полетя в Космоса."

***
Само кратка бележка: От видеозаписа на Ибиса си пролича колко прекрасно Гуденус говори руски. Но е факт, че той беше „топлата връзка“, координаторът по руска линия на FPÖ. В официалната биография на 42-годишния зам. на Щрахе (поместена на партийната страница) пише, че между 1995 и 2003 г. е посещавал летни езикови курсове в Московския държавен университет „Ломоносов“, а през 2005 г. е учил и в Дипломатическата академия на Москва. Повече за руските връзки на австрийските крайнодесни - в тази студия на английски на унгарския институтPolitical Capital.

Във въвеждащия текст към разговора списание Profil посочва, че през 2014 г. Малофеев е бил организатор и модератор на една обвита в тайнственост сбирка във Виена: в двореца Лихтенщайн (Palais Liechtenstein) се събрали десни политици, европейски благородници и духовници, за да възродят духа на Свещения съюз, сиреч алианса между Руската империя, Австрийската монархия и Прусия, сключен през септември 1815 г. в Париж.
В интервюто има още няколко забележителни момента. Малофеев казва, че със своя фонд „Св. Василий Велики“ не финансира политически проекти, само благотворителни. Ала признава, че единственият им „псевдополитически проект“ бил хуманитарната помощ за ДНР, отцепниците в Източна Украйна.

Не крие идейната си близост с Александър Дугин

Цитат: „Основах тв канала Царьград ТВ и мозъчния център Katehon.com. И на двете Дугин е главен редактор. Постоянно сме в директен контакт и споделяме и общ мироглед“.
Три същностни според мене маркера на този (евразийски) мироглед:
- „Няма украинци, всички сме руснаци. Ние сме един народ както германците по време на разделението на ГДР и ФРГ.“
- „Ние руснаците обичаме Европа повече от самите европейци.“
- „Това е истински патриотизъм и отговаря на интересите на австрийците.“
Типичната кремълска неоимперска арогантност: Ние знаем кое е най-доброто за украинците, за австрийците, изобщо за европейците. И ще ви даваме акъл, дори ако трябва и със сила.
А, да, забравих и самото заглавие:
„Ами кажете го: Ние сме ЕС, ние сме содомити“.

*Текстът е от фейсбук страницата на автора, публикува се от Faktor.bg с негово съгласие.