Как руски медии фалшифицираха и отрекоха обвиненията на прокурор Мълър срещу руската фабрика за тролове

Съществуват неоспорими факти за нарушаването на политическия процес в САЩ чрез „информационна война“

Маргарита Асеновап,,

Маргарита Асеновап,,

Маргарита Асенова, Polygraph.info 

По време на телевизионното отразяване на показанията на специалния прокурор Робърт Мълър пред  Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на 24 юли, кореспондентът на RT International Мурад Газдиев каза: „Докладът на Мълър не предоставя никакви доказателства за връзки на фабриката за тролове с американските избори и намесата в тях“.

Това твърдение е невярно.

Докладът на Мълър не само описва как руската фабрика за тролове - Агенцията за интернет изследвания (IRA) - се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., но 

обвинява в престъпна конспирация 13 руски граждани,

работещи за фабриката за тролове срещу Съединените щати. Само обвинителният акт на голямото жури (съдебните заседатели) съдържа 37 страници с информация, описваща операциите на Агенцията за интернет изследвания, насочени към изборите в САЩ през 2016 г. Тя включва финансови документи и злоупотреби с използване самоличността на американски граждани (вж. Съединените щати срещу Агенцията за интернет изследвания (DDC).

В Доклада на Мълър името на базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания се посочва 10 пъти в повече от 30 страници,  с подробна информация за нейната дейност, целяща да повлияе на изборите в САЩ.

Резюмето на Доклада започва с идентифициране на руски медийни кампании, чиято цел е да ерозират политическия процес в САЩ:

„Агенцията за интернет изследвания (IRA) е извършила първите си операции за намеса на Русия в изборите, които са идентифицирани по време на разследването, като е използвала социална медийна кампания да провокира и разширява политическите и социални противоречия в САЩ. Агенцията е базирана в Санкт Петербург, Русия, и получава финансиране от руския олигарх Евгений Пригожин и компаниите, които той контролира. За Пригожин е широко известно, че има връзки с руския президент Владимир Путин ”, се казва в докладите на стр. 4.

Евгений Пригожин , известен още като 

"готвачът на Путин", е сред 13-те руски граждани,

 обвинени от специалния прокурор Мълър на 16 февруари 2018 година. Агенцията за интернет изследвания (IRA), която руският олигарх основава, е водеща в обвинителния акт на Робърт Мълър. Две компании, които Пригожин контролира -  Concord Management и Consulting LLC и Concord Catering, също са обвинени, че са финансирали операции на IRA, чиято цел е била да се намесва в изборите и политическите процеси в САЩ.

Докладът на Мълър е много конкретен по отношение на ролята, която IRA играе в нарушаването на политическия процес в САЩ чрез „информационна война“ - термин, който очевидно е използван от самата Агенция. В доклада се посочва:

„IRA освен това е използвала акаунти на социални медии и групи в интереси, за да сее раздор в политическата система на САЩ чрез това, което тя нарича„ информационна война ”. Кампанията се е осъществявала по мащабна програма, разработена през 2014 и 2015 г., която да подкопава избирателната система на САЩ, чрез целенасочена операция, която в началото на 2016 г. работи за фаворизиането кандидатурата на Тръмп за президент и омаловажаване на кандидата Клинтън. Операцията на IRA също така е включвала купуването на политически реклами в социалните медии от името на лица и субекти, както и организирането на политически митинги в САЩ. За организирането на тези митинги, служителите на IRA са се представяли като обществени субекти и лица от САЩ и са установявали контакти с поддръжниците на Тръмп и организатори на неговата президентска кампания в Съединените щати. "

Интересното е, че почти половината от страниците за руската социална медия, обвързана с операцията, провеждана от IRA , са били редактирани в доклада на специалния прокурор, тъй като информацията се отнася до продължаващи съдебни дела или продължаващи разследвания от други правоприлагащи органи. Това е лоша новина за такива, като кореспондента Мурад Газдиев, които отричат да съществува връзка между руската "фабрика за тролове" и намесата й в американските избори. Тези случаи изискват предоставянето на повече доказателства пред съда, които още месеци ще ангажират общественото внимание към информационната война, която води Москва.

Прокурорите в САЩ често предоставят само предварителни доказателства, достатъчни за голямото жури (съдебните заседатели) да решат дали да повдигнат обвинение или не, запазвайки основните доказателства за самия процес. Това може да означава, че обвинителният акт на Мълар от февруари 2018 г. срещу Агенцията за интернет изследвания, неговите източници на финансиране и служители, е само началото на разкриването от федералните прокурори на злонамерените дейности на руската фабрика за тролове. В обвинителния акт се казва, че усилията за намеса в изборите в САЩ, наречени

 „проект LaKHta”,

 са изразходвали повече от един милион долара на месец през 2016 за това което той нарича „информативна война“ срещу САЩ. 

Съдебните дела на САЩ срещу Агенцията и нейните служители също могат да бъдат подпомогнати от допълнителни доказателства, събрани от следователи от цял свят, като например скорошният доклад, изготвен възоснова на изследователски проект за ефекта от пропагандата на Оксфордския университет. Докладът, озаглавен „IRA, социалните медии и политическата поляризация в Съединените щати, 2012-2018 г.“, предлага първия подробен анализ на атаката на IRA срещу САЩ въз основа на данните, предоставени от социалните медии на Комисията по разузнаване към Сената.

Polygraph.info развенчава редица твърдения, отричащи намесата на руската фабрика за тролове в президентските избори в САЩ през 2016 г. Едно от най-силните свидетелства за дейността на IRA е интервюто на Polygraph.info с Людмила Савчук, която проникна в IRA с цел да я разобличи. Савчук дори стига до руски съд с съдебен иск срещу фабриката за тролове, но делото завършва неуспешно. 

„Фабриката е просто върха на айсберга. Това, което е под повърхността, е една огромна машина за пропаганда и дезинформация, която се извършва в целия свят,“ каза тя. 

Превод: Faktor.bg