Корнелия си замина с подвита опашка, а се заканваше да махне главата на Гуцанов на площада

Не мога да приема, че алтернативата на Нинова за водещ политик във Варна е някой си Пилето

Албена Шавел*

БСП Варна е в мъртва хватка. Вълнението е мъртво. Труповете са сигурни. След днешното посещение на Корнелия Нинова(15 юли, б.р.), БСП Варна е фактически унищожена. Авторите на този погром имат имена. Освен председателят на партията следва да добавим и градския председател Борислав Гуцанов. Брилянтен тандем – олицетворяващ системата „гуцановщина“. Те, взаимно се хранят и допълват. И не е случайно, че на днешната среща стояха един до друг.
Всъщност, възтържествува гуцановщината, с която се боря от времето на председателството на Станишев, през Миков и до ден днешен на К. Нинова.
Присъствах на най- ужасното позорище, което БСП Варна, заедно с ИБ на БСП, водено лично от Нинова може да сътвори. Не бих могла да си го представя, дори в най-кошмарните си сънища, че може да се случи нещо подобно.

Малко фактология

Преди няколко дни ми се обади К. Нинова, за да ми каже следното: 
1. Мен ме лъжат за истинското състояния на вашата организация;
2. Решила съм „да махна главата на Гуцанов – на площада“;
3. Ела в София да поговорим, за да изработим „алгоритъма“.
На което аз отговорих:
1. Вярно е, че те лъжат, но ти сама си избра хората, които да ти „пудрят“ главата. Днес, аз ти искам оставката, защото не успя да се справиш с феодално-мутренската система на „гуцановщината“, а минаха 4 години.
2. Аз съм социалист. И не мога да участвам в „махането на главата на площада“, на когото и да е било. Защото това също е „гуцановщина“. Затова си има Устав (основния ни закон) и пълен цикъл на отчетно изборни събрания, с предварително преброяване на реалните членове на партията в града и областта. Политическата оценка за работата на тази организация под ръководството на Б.Г. е задължителна, поне на НС на БСП.
3. Няма да дойда в София. Твоят алгоритъм е грешен, изначално.
И така, тя – Корнелия дойде и се опита да махне главата на Гуцанов, но срещна цялата мощ на системата „гуцановщина“ срещу себе си, без да разбере и дума от разговора ни.

Замина си с подвита опашка

Не познавам друг председател на БСП, който с такава упорита арогатност, почти яростно да върви към собствената си Голгота.
А системата „гуцановщина“ има дълбоки традиции и опит, за да оцелее. Тя знае как. Тя е родена от Ал. Лилов, след това е била хранена с всякакви протекции от Станишев, минала е през плахите опити да бъде извадена наяве от Миков, докато не стигнем до самата Корнелия – боркинята срещу „паралелната държава“, която я държа на трупчета почти 4 години. Умишлено. Тя е минала през всякакви опрощения на ОПКК, водена от М.Манолова. Тя знае всички уставни хватки. 
И, аз съм свидетел на това. „Гуцановщината“ е всеядна. Тя може да „печели“ изгубени битки и да изгуби всякакви избори, когато това и трябва. Последният ярък и крещящ пример е издигането на бившата царистка и „независима“ Клисарова за кмет на Варна, преди 4 години, която се класира ЧЕТВЪРТА, за „чест и слава“ на БСП. „Гуцановщината“ е присъдата на всеки редови социалист, днес.
И така, докато не се стигна до това позорище днес. Съвсем логично. Идва др. Нинова и казва: „ ИБ на БСП, заедно с ОПКК реши да свали политическото доверие от Борислав Гуцанов. Да назначи за временно изпълняващ неговите задължения др. Христо Боев, докато не си изберете нов председател през септември.“
Настръхва ми косата и кожата от предчувствие за още една трагедия, която може да сполети и без това изстрадалата БСП Варна. Защото това решение не само гази Устава ни, но и още куп други закони на България, от административен порядък.
Председателят на градската организация на БСП Варна се избира от градската партийна конференция и само тя може да го освободи.
Но, на Корнелия не и пука за такива подробности…….. Тя е решила ТВЪРДО „да махне главата на Г. на площада“, дори с цената на това партията да бъде вкарана в безкрайни съдебни дела, А ХОРАТА ОКОНЧАТЕЛНО ОБЕЗВЕРЕНИ.
Онемях! Защото разбрах, че „новата надежда“ за

борба срещу корупцията, политическия бандитизъм, мръсните договорки,

 с една дума – гуцановщината, е решила да се „бори“ с нея със средствата на самата гуцановщина.
За има няма 4 години К.Н. се е превърнала в част от самата „гуцановщина“.
ОНЕМЯХ!
Мъртва хватка. Да защитиш Гуцанов, че го „работят“ противоуставно е все едно да защитиш цялата му мутренска схема през последните 10-12 години. 
Да защитиш Нинова е все едно да плюеш на Устава, основния закон на партията на българските социалисти.
Затова, аз ОНЕМЯХ!
Когато не знаеш как да постъпиш, е най-добре да постъпиш почтено! 
Моята почтеност и разбирания за справедливост и другарство не могат да подкрепят две губещи страни, хванали се гуша за гуша в смъртна хватка за БСП Варна. 
Още по-малко мога да приема, че алтернативата на Нинова за водещ политик във Варна е някой си Пилето. ……
Чували ли сте за него? Ако не, скоро ще чуете……
*Албена Шавел е общественичка и активен член на БСП във Варна. Един от явните критици на екипа на Корнелия Нинова и червеното ръководство в морската столица. Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.