Купува ли Москва парламенти - например в България?

Искат да ни върнат през 2017 г. в „Евразия” от „1984“ на Оруел

Хитлер и Сталин превърнаха хората в числа, днес пак искат да ни „цифровизират“

Светослав Светославов

Директорът на Руския институт за стратегически изследвания към президента на Руската федерация Леонид Решетников, бивш голям шеф в Първо главно управление на КГБ, тези дни открито зави, че България принадлежи към евразийското пространство и Русия ще си я върне, както писахме (виж ТУК). Генерал-лейтенантът каза още че „купеният от Запада политически елит“ на страната ни трябва да бъде сменен с проруски. Истината за купуването е точно обратната, твърдят експерти, както ще разкажем по-долу. Ала това е стар трик на КГБ, да огласява лъжи, а истината да обявява за вражеска пропаганда. Голяма част от този наш елит е на разпореждане на Москва и в това именно се състои голямата опасност пред страната ни. Особено след изявлението му.

Думите на генерал-лейтенант Решетников бяха, че

Русия трябва да действа решително с България

Те са явен сигнал към подчинените му у нас за атака срещу държавността ни, в това няма съмнение. Твърди се, че именно Леонид Решетников командва т.нар. русофилски и паравоенни организации у нас.

Той заяви, че на българските президентски избори е сработил факторът „Русия-Путин“, както и „факторът Тръмп".

„Да бъде прочистена България от Запада ще е трудна битка, но предстоят и други битки-парламентарните избори и прочистването от евроатлантическия елит, макар че това ще бъде сложно, каза Леонид Решетников.

Бившият ръководител на информационно-аналитичния отдел на КГБ, а преди това шеф на Балканския отдел (България, бивша Югославия, Гърция), сега го играе православен фундамендалист. Ето само още един щрих за него, та да не се налага да се връщаме към тази персона.

Бившият му подчинен в Института Александър Ситин преди време изнесе потресаващи факти за Леонид Решетников. Ето как го характеризира: „Още по време на работата си на Балканите той стана вярващ. Това обикновено е разбираемо за застаряващите и болни хора, но в неговия случай премина в почти клинична форма. Православието като цяло придава някаква некрофилия и анти-хуманизъм в класическия ренесансов смисъл, проповядвайки приоритет на задгробния живот над земните човешки ценности. При генерала от бившето Първо Главно управление (ПГУ) на КГБ на СССР, комуниста Л. Решетников, това прие крайни форми на увлечение по Белогвардейското движение, Бялата православна идея и духовното и териториално възраждане на Империята.“

Именно за това говорим и днес.

възраждането на Империята

Явно ние сме един от първите на пътя му.

Десетките милиони избити по време на Втората световна война бяха сведени до обикновени числа. Наш дълг е да ги превърнем отново в хора. Тази думи са от книгата

"Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин" на американският историк Тимъти Снайдър от Йейлския университет.

„Всеки жив е имал име. Всеки мъртвец е станал число“, твърди още той в творбата, посветена на жестокото изтребление на 14 млн. души в Украйна, Полша и Прибалтика, извършени от двата най-страшни тоталитарни режима в Европа и света, тези на Хитлер и Сталин. За съжаление, днес в Кремъл отново седи човек, който иска да ни цифровизира, ако трябва да го кажем шеговито, въпреки че точно тази тема не е добър повод за шеги и закачки.

Тимъти Снайдър направи преди около две година един смразяващ анализ. И каза истини, за които не е прието да се говори, въпреки че изважда очите. За нея срамежливо мълчат дори световните лидери, да не си развалят рахата, да не стряскат широките народни маси, с надеждата да се размине и този път. По магически начин.

Снайдър още тогава бе категоричен в извода си, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг - най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.

Той тогава твърдеше, че европейските лидери не го осъзнават, но това към днешна дата е крайно невероятно. Още повече, че Комисията по външна политика на Европейският парламент излезе само преди месец с официална резолюция, в която се казва, че Москва се стреми да разедини Европейския съюз. По-точната дума е „разруши“, но тази пуста дипломатичност и умереност на „старите“ политици от Стария континент е неизкоренима. Те наистина не могат да си представят

мащабите на войната, която се води срещу страните им

Нито това, че мигрантската криза е едно от оръжията й. Все пак декларацията беше остра, без обаче да препоръча някакви по-конкретни мерки. Там се казваше: „Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици.

Там се казваше също, че руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като „Russia Today”), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави.”

"Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума", пишеше и в документа, като се посочваше, че затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.

Самите му автори изглежда също не са докрай наясно с целта на тази безпрецедентна в световната история атака срещу най-авторитетната и икономически могъща общност от държави, която, за съжаление, в известна степен е притъпила съпротивителните си сили след падането на Берлинската стена. Със задаващата се изолационистка и дружелюбна към Кремъл Америка на Тръмп, задачата на европейските лидери да спасят страните си става изключително сложна. Да не говорим за нашата страна.

Евродепутатите призоваваха сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС

не осъзнават за какво става дума.

Каза и една жестока истина за България

Снайдър тогава отдели нашата страна от другите държави, като единствено нея и Хърватска спомена поименно. Ето какво писа една от серията свои публикации, публикувани във водещи медии по света..

. „ Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България“. Той потвърди тази своя констатация в интервю за германския седмичник „Ди Цайт.

Историкът изтъкна и грубите грешки на целия „Западен свят”. Той казва очевидното - Европа не умее да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда ѝ приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. Това да беше единственият кусур на европейската политика, с мед да я намажеш.

Атаките на руската пропаганда стават все по-агресивни, общественото мнение се обработва масирано в цяла Европа. Наши и чужди експерти са категорични, че тази пропаганда е изключително успешна. Доклади по тези въпроси отлежават в сейфовете на поне едно наше министерство. А у нас положението е в пъти по-зле, отколкото в която и да е друга страна, както е във всичко. Още някоя и друга годинка, току виж „здравите сили“, спретнали един

референдум за излизане от НАТО и ЕС

Може даже и да го направят направо закон заради добре обработения и стресиран от мигрантската криза електорат. Или ще го докарат до гласуване в парламента, където да решат въпроса…. Без да им пука , че ще обрекат децата си на страшно съществуване. Не, всъщност техните деца живеят на Запад. Те ще обрекат нашите деца. Не е невъзможно т.нар. референдум на Слави Трифонов да е бил генералната репетиция.

Това, което Снайдър изтъкна е, че в мирогледа на Путин дори не се предвижда възможността свободните индивиди да взимат свободни решения.

Той изтъкна няколко основни причини за бъдещо разцепление на Съюза, направлявано от Москва, които днес са още по-актуални от вчера: „.Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър направи аналогия с книгата с "1984" на Оруел

В едно свое есе в „Тагесшпигел” той сравнява днешна Русия с имагинерния режим там. И казва: „Пропагандата, политическата шизофрения, та чак до „Евразия” като една от световните сили - всичко това го има още при Оруел. “Звучи страшно, но е факт.

Искат да ни върнат през 2017 г. в „Евразия” от „1984“ на Оруел