На трети март няма какво общо да празнуваме с патриарх Кирил и Руската църква

Кремъл използва БПЦ за цели, несъвместими с българския национален интерес

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев

Малко протокол. Не е нормално руският посланик, пратеник на руската държава, която е отделена от РПЦ, да обявява посещение на Патриарх Кирил. Той не може да дойде у нас по друга, освен по покана на БПЦ и е редно те да си обявят посещения по църковна линия.
Когато източник на новина е руското посолство това означава само едно - посещението е 

натоварено с политическа значимост

 Още едно доказателство, че РПЦ излиза на преден план при провеждането на хибридната война срещу България. Поради това е важно както се разкриват източниците на външно финансиране на българския ислям, така трябва да се осветяват и публични и финансови помощи  за БПЦ от Русия, участието на руските специални служби в този процес, защото това е свързано с потенциално използване на БПЦ за цели, несъвместими с българския национален интерес.
Примерно какви средства наскоро е получила БПЦ от РПЦ? Нали си давате сметка, че тези средства не отиват за храмовете, а 

за личен комфорт на висшия клир

 Обърнете внимание и на "тайминга" - подобни "стимули" съвпадат с рязкото активизиране на позицията на Светия Синод срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и откровенията излагащи достойнството на висшия клир, невежество, изречено от митрополит Гавриил по етимологията на думата „джендър”. Покойният Патриарх Максим, може всякакъв да е бил, но никога не би позволил подобна излагация. 
Не съм сигурен какво посрещане ще има Патриарх Кирил у нас, нищо че идва по добър повод - 140 годишнина. И дали някой не си прави грешно сметката, че покрай мъжете с расата могат да прокарват политика, която ни отдалечава от цивилизационния избор. Моята ценностна система има твърде малко общо с тази, която изповядват Кремъл и РПЦ. Да не говорим, че няма какво да празнувам с РПЦ, която в онези славни времена и години, е била 

против българската екзархия

 и е деен участник в схизмата на Цариградската патриаршия, наложена през 1872 година. 
Какво по точно ще празнува Светият Синод съвместно с руския патриарх? Потисничеството, непризнаването, пренебрежението към духовните нужди на българския народ и независимата българска православна църква?