Падането на рейтинга на Путин не е добра новина – готви ли нова война?

Ако почувства, че властта му започва да отслабва, тогава може скоро да реши, че е дошло време за още една победа за чужда сметка

Само преди седем месеца президентът на Русия Владимир Путин беше преизбран за четвърти път със 77%. Но ако президентските избори бяха сега, както сочат данните на държавния ВЦИОМ, Путин щеше да получи само 47% и това би означавало, че щеше му се наложи да участва във втори тур на изборите. Тази ситуация е опасна за Русия и за света, пише в Project Syndicate Тихон Дзядко 

Да, разбира се, социологическите проучвания в Русия не винаги отразяват реалния баланс на силите. Но подобен рязък спад на рейтинга е изненадващ, защото руснаците, които добре помнят жестоките наказания за дисидентите в съветските времена, често предпочитат да се изказват позитивно за своите ръководители, ако някой ги пита за мнението им.

Първият път Путин стана президент през 2000 година, защото обеща да повиши жизненото равнище и да възстанови статута на Русия на водеща глобална държава. Тогава му провървя: цените на нефта изведнъж започнаха бързо да растат. Едновременно с това той се зае с възраждането на Съветския съюз, макар и под друго име, но със същия акцент върху конфронтацията с американското световно лидерство и демократизацията в западен стил.

От самото начало 

Путин използва цензурата,

 за да защити властта си, така че всеки успех, включително и поскъпването на нефта, да се възприема като негово лично постижение.  Както заяви през 2014 година председателят на руската Дума Вячеслав Володин: "Има Путин — има Русия; няма Путина — няма Русия".  

Неуспехите, естествено, никога не бяха по вина на Путин. Но когато през 2007 година темповете на растеж на икономиката започнаха да се забавят, а социалното неравенство да расте, Путин произнесе реч на Мюнхенската конференция по сигурността, в която осъди САЩ за тяхното доминиране в световната политика и предположи, че приемането на страните от Прибалтика в НАТО е насочено срещу Русия.

Внезапно стана ясно, че вината за всички проблеми на Русия могат да бъдат прехвърлени върху новата Студена война, която уж е обявена от Запада на Москва. През 2008 година декларацията за независимостта на Косово и войната на Русия с Грузия още повече подсилиха путиновата идея за 

"обсадената крепост"

И въпреки това, през 2013 година рейтингът на одобрение на Путин падна до рекордно ниско ниво — беше по-нисък дори отколкото сега. И тогава Путин измъкна много по-мощно оръжие, отначало метафорично, а след това и буквално. 

През 2014 година след впечатляващото представяне на руските спортисти на Зимните олимпийски игри в Сочи (благодарение на мощната допингова система организирана от държавата) Русия нахлу на територията на Украйна и окупира Крим. Както обявиха държавните медии, Путин е изпълнил своето обещание — да възстанови старото величие на Русия. 

Рейтингът на Путин излетя до 85%. Руските магазини бяха заляти с тишъртки с неговите портрети и надписи "Благодарим за Крим" и "Най-вежливият човек" (освен популярното название "зелени човечета" руският спецназ, който окупира Крим често  е наричан "вежливые люди", вежливите хора). 
За огромното мнозинство руснаци властта на Путин стана напълно неоспорима. Ако техният президент подкрепяше едно или друго решение, дори и най-непопулярното, руснаците с готовност се съгласяваха с него.

Путин последва съвета, който се приписва на Вячеслав Константинович фон Плеве, директор на полицията и министър на вътрешните работи при император Николай II: "За да предотвратим революцията ни трябва една малка победоносна война". 

Впрочем, макар че малката победоносна война на Путин повиши рейтинга му и принуди несъгласните да замълчат, нейните дългосрочни последствия се оказаха твърде тежки, след като Западът въведе строги санкции в отговор на анексирането на Крим.

В резултат рублата се обезцени два пъти, инфлацията се повиши драстично, хората обедняха. Изправено пред остър дефицит на средства руското правителство беше принудено да вдигне пенсионната възраст, но против това решение, прието в края на лятото се обяви 90% от населението. Даже извънредната поява на самия Путин по телевизията не помогна.

Освен това, независимо от подкрепата за Путин, неговата партия "Единна Русия" претърпя неочаквани за нея изборни загуби в руския Далечен Изток. Представители на националистическата, антизападна Либерално-демократическа партия разгромиха кандидатите на "Единна Русия" във втория тур на губернаторските избори в Хабаровския край и Владимирска област.

На изборите в Приморския край кандидатът на Комунистическата партия явно побеждаваше, включително благодарение на протестния вот срещу "Единна Русия", но в крайна сметка за победител беше обявен кандидатът на "единните руснаци". Възмущението беше толкова мощно, че за пръв път в постсъветската история на Русия резултатите от изборите бяха анулирани.

Някои експерти смятат, че поражението на "Единна Русия" на миналите избори е следствие от "умората от властта". Но фактът си е факт: редовите руснаци обедняват, а богатството на приятелите на Путин расте, затова 

декларациите за величието на Русия започват да звучат фалшиво

Гражданите започнаха да си задават въпроса, колко наистина са силни позициите на Русия. Страната, притисната от санкциите и изолирана от Запада, вече не изглежда като велика държава, а като геополитическа отживелица. Официалната пропаганда продължава да обвинява Запада за всички беди на страната, но това вече не убеждава руснаците. А участието на Русия във войната в далечна Сирия, колкото и да помага за засилването на страната в световната политика, не предизвиква такова мощно впечатление, както анексирането на съседен Крим.

Впрочем, ако сме научили нещо през 18-те години през които Путин е на власт, то е, че падането на рейтинга му не е добра новина. Руснаците може и да са се уморили, но Путин - не. И ако почувства, че властта му започва да отслабва, тогава може скоро да реши, че е дошло време за още една победа за чужда сметка.