Полша и Румъния отличници на НАТО, а ние маршируваме по стандартите на Варшавския договор

Трябва ни истинско превъоръжаване, а не "кръпки" на старата съветска техника

Михаил Найденов

Михаил Найденов

Михаил Найденов, експертът по отбрана и международна сигурност, член на Атлантическия съвет на България

България вече 13 години е член на НАТО, но армията й не е модернизирана и е в критично състояние. Къде сме ние в сравнение с другите бивши социалистически държави, с които бяхме заедно във Варшавския договор? Кои ни изпревариха за последните 27 години?

Две са държавите от Източна Европа, които системно и решително градят силна национална отбрана в рамките на НАТО и ЕС и които са постигнали видими успехи. Това са 

Полша и Румъния

Полша е пример за активен съюзник в НАТО с особено сериозно и отговорно отношение към отбраната си. В отговор на действията на Русия след незаконното анексиране на Крим, дестабилизирането на Украйна и хибридната кампания срещу държавите от НАТО, Варшава следва амбициозна програма за модернизация и изграждане на въоръжените си сили. Страната е на път да се превърне в естествен лидер, който да обедини около себе си страните по Източния фланг на НАТО.
Полша е една от петте държави от НАТО, които отделят 2% от БВП за отбрана. Варшава дори възнамерява да увеличи разходите си за отбрана до 2.5% от БВП до 2030 г., което би представлявало най-високият дял в НАТО след този на САЩ.
Плановете на Полша засега са да придобие за 7.6 милиарда долара от американската Raytheon осем модерни и високо ефективни зенитно-ракетни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot.
Освен нови хеликоптери и нови танкове, страната планира да придобие и още 100 модерни бойни самолета, които да заменят останалите съветски МиГ29 и Су-22. Въпросът е 

дали да бъдат  F-16  или F-35

 Варшава вече разполага и с 36  F-16.
 Варшава възнамерява също така да придобие над 1000 дрона за военни цели и пет нови бойни кораба.
Тези планове са част от програма за модернизация на полските въоръжени сили на стойност от 14.5 милиарда долара, обявена в края на 2016 г.  
В следващите няколко години Полша планира да увеличи въоръжените си сили от 100 000 на 150 000 души професионалисти, като към тях се прибавят и още 50 000 доброволци. Полша изобщо не предвижда връщане на наборната армия, а цели да привлече младите хора именно на доброволна служба в армията. В момента военната професия в Полша е достатъчно атрактивна на пазара на труда, така че няма недостиг на достатъчно кандидати за професионални войници. Средната заплата на военен в Полша е по-висока от средната заплата за страната. Преди 3 години полски войник започваше с около 600 евро месечно. 

Румъния също е сред лидерите в НАТО, които моденизират своята армия.

Наскоро Румъния направи поредния си силен ход в посока превъоръжаване с оперативно съвместима с НАТО техника. Подписаха с амepиĸaнcĸия opъжeeн гигaнт Gеnеrаl Dуnаmісѕ за пpoизвoдcтвoтo нa бpoнeтpaнcпopтьopи зa pyмънcĸите въоръжени сили. Ще бъде създадено cъвмecтнo пpeдпpиятиe c румънската дъpжaвнa ĸoмпaния Rоmаrm, ĸoятo щe бъде ocнoвният изпълнитeл на машините. Машините Ріrаnhа 5 щe бъдaт cглoбявaни в зaвoдa Uzіnа Месаnіса в Бyĸypeщ, която през последните години нямаше достатъчно поръчки. Заводът, който е част от Romarm, щe ocигypи пpoизвoдcтвeнитe линии и пepcoнaл, ĸoйтo щe бъде oбyчaвaн в САЩ.  Gеnеrаl Dуnаmісѕ се ангажира също така да инвестира в мecтнитe пpoизвoдcтвeни възмoжнocти. Ето тук можем

 да се поучим от румънския пример

Нещо повече - производството на бронирани машини за българските въоръжени сили може да се осъществи и у нас. А защо не един ден и да започнем да произвеждаме машини за износ? Стига да съумеем да го постигнем. Трябват ни нови способности, а не "кръпки" на старата съветска техника, които продължават да „изяждат“ парите за ново въоръжение
 Румъния работи активно за превъоръжаване и паралелно с това за освобождаване от старото съветско оръжие.
Северните ни съседи вече придобиха една ескадрила изтребители  F-16, като планират да купят още 36 F-16. Румъния възнамерява да придобие новите 36 самолета директно от САЩ, а не от Португалия, от която купи първите 12 самолета F-16. В допълнение към това, Букурещ вече договори със САЩ и покупката на ракети Patriot за 3.9 милиарда долара.
В началото на 2017 г. румънски пилоти на F-16 изпълниха първата си мисия за дозареждане във въздуха от американски самолет KC-135 Stratotanker.  Това означава, че освен за охрана на въздушното си пространство, румънските военновъздушни сили градят способности и за провеждане на сложни съвместни съюзни операции зад граница.

Румъния успешно осъществява мисии по съвместна охрана на въздушното пространство със съюзници от НАТО, като Великобритания предстои да разположи тази година четири самолета "Тайфун" в базата "Михаил Когълничану". Към момента изтребители от Канада патрулират в румънското въздушно пространство.
Впечатляващи успехи демонстрира северният ни съсед, но това са само най-видимите постижения на Букурещ?
Румъния сега е домакин на: 
1. Нова многонационална бригада в Крайова като част от адаптираното предно присъствие на Алианса на Югоизток. Бригадата е изградена с  около 4000 румънски военнослужещи, подкрепени от техни колеги от няколко държави от НАТО, вкл. и България, както и от 900 американски военнослужещи;
2. Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток” в Букурещ; 
3. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО;
4. Елементи от системата за противоракетна отбрана на НАТО. 
Букурещ освен това активно развива способности за

киберотбрана,

като подпомага Украйна в тази сфера.
За тази година Румъния планира да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП спрямо 1,4 % за 2016 г. Букурещ планира да осъществи до края на тази година осем мащабни програми за превъоръжаване за общо 9,3 милиарда евро.
Румъния активно и последователно работи за засилване на присъствието на НАТО в Черно море след незаконното анексиране на Крим от Русия, милитаризацията на полуострова, руските действия в подкрепа на серапатистите в Донбас и политиката на Кремъл за трайна промяна на военностратегическия баланс в региона.
Не на последно място, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наскоро определи Румъния като "пример" и "влиятелен и надежден съюзник" в НАТО. 

А ние къде сме ние, 27 години след разпада на Варшавския договор и 13 години след членството ни в НАТО - там, където са ни поставили хората, които сме допуснали до високите етажи на властта.