Превратът на Путин: Новият управляващ елит в Русия е военното разузнаване на ГРУ

Бен Джуда , Политико

Войната в Украйна вече не засяга само Украйна. Този конфликт преобрази Русия-именно така все по-често размишляват европейските лидери и дипломати.

Владимир Путин и неговите ръководители от сферата на безопасността се възползваха от сложната ситуация в Украйна, за да замаскират окончателното укрепяване на своята империалистическа диктатура в Москва.

Сред тези, които смятат, че всичко се е случило точно така и, че Европа още много дълго време и все по-често, ще трябва да възпира заплахите на Русия към други страни, е Радослав Сикорски, който от 2007 година до септември заемаше поста министър на външните работи на Полша.

"Мисля, че с присъединяването на Крим режимът на Путин се преобрази психологически. Това беше моментът, който убеди всички съмняващи се и привлече всеобщото внимание. Така се е случило с Наполеон след Аустерлиц, с Хитлер след падането на Париж. Това беше моментът на окончателната централизация на абсолютно всичко в ръцете на Путин", казва Сикорски.

В миналото той беше много ефективен в Брюксел, доколкото изигра водеща роля във формирането на стратегията на ЕС към Русия и Украйна. Но стреснати от неговите откровени изказвания за Русия, европейските лидери решиха да не го назначат на поста върховен представител на ЕС по външната политика.

А Сикорски казва, че кризата в Украйна дотолкова е отвлякла вниманието на страните от Запада, че те не са забелязали къде по-важни събития, развиващи се на изток.

"Сега се провежда политика на пълно разгръщане към неоимпериализъм. Те се възползваха от всички постъветски и неосъветски атавизми и ги превърнаха в реалност, тъй като значителна част от населението вярва в тях, и това не може да не предизвиква тревога. Именно така те зареждат своя режим с енергия".

Сикорски е откровен, и не само той мисли така. Влиятелни руски ръководители също виждат тъмните страни на режима.

Днес значително е намалено влиянието на пазарните икономисти и лоялните олигарси, с които някога се обграждаше Путин.

Може да се каче, че в неговото обкръжение вече не са останали либерали. Според различни информации, руският президент тясно взаимодейства само с ръководството на специалните служби и Министерството на отбраната.

Някои европейски дипломати даже изказват опасения, че не Путин управлява Русия-до такава степен той е задължен на силоваците от военното министерство и службите за сигурност.

С всяка година неговото обкръжение става все по-малобройно, твърди източник от Кремъл-а единствените, в които се вслушва Путин са военните и спецслужбите.

В Москва се е върнал страхът. Параноята е обхванала руските чиновници и деловия елит.

Хората, които имат достъп до секретна информация вече не носят смартфони. Вместо тях ползват обикновени стари мобилни телефони и изваждат батериите-за да са сигурни че телефонът е със сигурност изключен, когато говорят помежду си за кремълската политика.

Съществува реален страх, че поредното драматично събитие в руската политика ще доведе до вълна на уволнения, арести и даже чистки.

"Новият управляващ елит в Русия е военното разузнаване на ГРУ, инициаторът на действията в Украйна", казва Сикорски, визирайки най-голямото в Русия ведомство за външно разузнаване, което разполага със собствени бойни сили със специално предназначение.

"Отстраняването на старите елити засега още не е започнало, но това е логичната следваща стъпка. Те дадоха воля на патриотарската еуфория. Те направиха това, използвайки психологическото и социалното недоволство на новата и старата интелигенция, и спецслужбите към ненавистната им класа на милиардерите с техните яхти и лондонски имения. Ето защо са така решителни и лоялни".

Карл Билд, доскорошен външен министър на Швеция също смята че реваншисткият екип на Путин се възползва от националистическото опиянение , което доведе до украинската война, за са укрепи своята власт.

Но Билд смята, че новият руски войнствено настроен режим с неговата безкомпромисна линия на поведение е силен-здрав само отвън, а под повърхността е съвсем крехък.

"Те и понятие нямат накъде ще ги отведе бъдещето. Те се страхуват, че Путин ще управлява вечно или, обратно, внезапно ще претърпи крах, защото режимът има много слаби основи. Доколкото ми е известно, военните сега са буквално щастливи. Работата е в това, че те получават, това, което им е нужно-престиж и нови огромни потоци от пари. Но олигарсите са наплашени, а губернаторите – зли: именно те сега губят при разпределянето на големите средства"

Путин пося страх. Хората се боят да излязат от общия строй, заради новата пропагандна схема, наложена от близките на Путин-"шестата колона".

Режимът отдавна очерня опозицията като по учебния обвинявайки я в това, че е руската "пета колона".

Новото изобретение –оруеловската "шеста колона" визира и обвинява всички, които са вътре в режима, но по силата на връзките си със Запада са против политиката на експанзионизъм.

Управляваният от Кремъл идеолог на евразийството Александр Дугин, когото медиите рекламират като проводник на новия консерватизъм, даже нарече тези представители на елита "врагове на Русия, застрашаващи нейното съществуване".

"Олигарсите със собственост в Лондон вече знаят, че са остатък от предишна епоха", казва един от съветниците в Кремъл.

Вътре в чиновническия елит също започват внезапни уволнения на ръководители на спецслужби и генерали, за които се смята, че са нелоялни. 

Междувременно извън стените на Кремъл спецслужбите са решили да довършат започнатото по ликвидация на руската опозиция.

Благодарение на репресиите и внедряванията, сериозна и активна опозиция вече практически не е останала.

Основните опозиционни лидери бяха принудени да напуснат страната, оказаха се в изолация или под домашен арест. Движението на протеста умря.

"Ние смятаме, че голямата част от хората, излезли през 2011 година на демонстрациите в Москва, е емигрирала. И смятаме, че останалите скоро ще ги последват", твърди източник от средите на опозиционното движение.

Сред хората на умствения труд и професионалистите в Москва се усилва страхът, че режимът може да въведе изходни визи. Тази ограничителна практика практически напълно изчезна след разпадането на Съветския съюз. По-вероятно, това са слухове разпространявани от Кремъл, който се старае да изгони от страната останалите либерални активисти.

Но тук има и реалистични елементи: над 4 милиона души, свързани с армията и службите за сигурност, по същество са под забрана и не могат да напускат страната. Преди дни руското правителство отне дипломатическите паспорти дори на депутатите.

"Те бавно затварят границата", обяснява един от съветниците в руското правителство.

Изплашени са и милиардерите. Сред тях вече никой не може да бъде сигурен в това, че ще успее да запази и съхрани богатствата си, ако се изправи срещу Путин.

Това вече не е криза, това вече е норма-национализмът днес е над всяка икономика.

Руските олигарси се опитват да убедят в страховете си британските власти, предупреждавайки съветника на британския премиер Дейвид Камерън, че по нататъшни санкции могат да заставят Путин агресивно да се нахвърли върху по-миролюбивата част от руския елит.

Руските дипломати също се опитват да убедят своите европейски колеги в това, че в Кремъл се случват стълкновения между либералните и консервативните фракции, и че не трябва да бъдат укрепвани позициите на защитниците на твърдата линия.

Но Билд и останалите смятат, че такова противопоставяне, дори и да е съществувало, вече е приключило.

"Аз не вярвам, че Путин може да бъде манипулиран в междуфракционни войни, никога не трябва да забравяме, че Путин принадлежи на консервативната фракция. По същността си той е човек на службите, човек на КГБ", казва Билд.

В последните месеци режимът предприе и не малко усилия по смазването на руските медии. Кремъл подчини на себе си националната телевизия веднага след идването на Путин на власт. Но други източници на информация, с не толкова масова аудитория дълго време не бяха подлагани на намеса от страна на Кремъл.

Интернет работеше безпрепятствено, а солидните вестници бяха цензурирани, но рядко и не грубо. Сега всичко се е променило радикално

Бяха приети редица драконовски закони, позволяващи на режима да арестува всеки, за каквото и да било публикувано онлайн.

Режимът влага огромни средства в съвременни технологии за следене и наблюдение, премества на своя територия всички сървъри, опериращи с руски данни, след което предоставя пълен достъп до тях на специалните служби.

Мнозина смятат, че скоро ще бъде въведена пълна цензура върху интернет, опасяват се от забрана на Facebook, Skype и Twitter.

Междувременно, такива водещи руски вестници, като "Комерсант", се сблъскват с натиск върху редакционната свобода, а "Новая газета" и "Ведомости" подозират, че са заплашени от закриване, заради новия закон, който значително ограничава възможността чужденци да притежават руски медии.

Мнозина в Русия вярват, че Путин нахлу в Украйна защото се страхува от глобализацията-тъй като интернет и засилването на средната класа отслабват основите на режима му.

"Путин разбра, че реформите са твърде трудни", смята Сикорски, "и затова той реши да тръгне по най-краткия път към популярността. Путин разбра, че движението по пътя на реформите противоречи и нанася вреда на интересите на твърде много хора, от които зависи неговата власт.

Но в действителност най-много от всичко той се бои да не се превърне в Горбачов. Путин мисли, че Горбачов е глупак, когото Западът отначало излъга, а после го хвърли под влака. И в това има частица истина".