Радев, кого наричате шарлатани от ново време?

Нито един български президент не си е позволявал толкова едностранно и пристрастно да защитава само интересите на една партия, и на една чужда империя

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев, лидер на БЗНС

Кого наричате шарлатани от ново време, господин президент? Тези от нас, които вече близо три десетилетия се опитваме да освободим българската история от лъжите, измамите и клишетата на тоталитарната историография, на нас ли искате да залепите тази обида? Как не Ви е срам да използвате поклонението пред героите на Шипка за евтини политически манипулации? "Този див, чутовен връх" , както е казал поетът, вече 141 години напомня на целия български народ, че

свободата не ни е била дарена

Всички ние сме благодарни за всяка помощ и пазим паметта на всички, които са загинали за нашата свобода. Целият български народ пази всички паметници на хилядите руски войници, оставили костите си по нашите земи. И колкото и да се сърди руският патриарх, не е посегателство към тяхната памет да тачим и румънските, украинските, финландските и всички други поданици на тогавашната Руска империя и на Румънското княжество, загинали по нашите земи! Нима някой се е опитвал да изтрие генерали като Гурко, Скобелев и Столетов от сърцата на българите? Крайно време е като нация да израснем и да спрем да вярваме в митовете за "освободители", защото истинската свобода може да е само наше, българско дело! Тя е и право, но и отговорност да ковем сами съдбата си, да търсим достойното си място в света. Шарлатанство, господин президент, са опитите да се изтрият исторически спомени и да се насаждат митове, лъжи и фалшификации. Да не се вземат нужните поуки от тоталитарния режим, да се забравят героите съпротивлявали се на неговото налагане и жертвите, които народът ни даваше десетилетия наред.

Къде бяхте Вие на 23 август,

когато цяла Европа отдаде почит към жертвите на тоталитарните режими? Денят, когато бе подписан зловещия договор Рибентроп – Молотов? Къде бяхте на 21 февруари – денят на признателност към тези, които са се съпротивлявали на нацизма в България? Когато трябва да си спомним за смелите български политици като Никола Мушанов и д-р Г.М. Димитров, които се противопоставят на въвличането на България в Тристранния пакт? Опитвате ли се да изтриете тази важна дата от съзнанието на българския народ? Защото партията, която Ви издигна, тогава се съгласява България да бъде въвлечена в пакта, докато Съветският съюз снабдява нацистката военна машина с ценни суровини и горива, без които тя едва ли щеше да завладее Западна Европа? Наближава мрачната дата 5 септември. Денят, когато Съветският съюз, поддържащ дипломатически отношения с България докато тя е член на Тристранния пакт ни обявява война, въпреки че на власт са дошли най-принципните опоненти на всяко сътрудничество с Райха. Ще заявите ли публично, че войната, обявена ни на 5-ти септември 1944 година, е напълно извън контекста на борбата срещу нацизма? На 23 септември ще се поклоните ли пред бесилото на Никола Петков? Ще почетете ли подвига на горяните?

Шарлатанство, господин президент, е

да се злоупотребява с униформата на български генерал

за преследване на политически цели. Не сме забравили, че Вие като командващ Военно-въздушните сили заявявахте, че няма да приемете решения на Министерския съвет и на Народното събрание! Какво се случва с държава, в която не се спазват принципите заложени в нейната Конституция? Наскоро заплашихте, че следващият път, ако получите шанс да назначите служебно правителство, ще уволнявате поголовно държавни служители, както уволнихте директора на института за Отбрана Тодор Тагарев и много други достойни българи? Така ли ще се постигне нужния професионализъм на държавната администрация? Обичате да говорите за осветляване на всичко, което се случва в държавата, но какъв пример давате Вие? В медиите се появиха съобщения за пътно-транспортна злополука, в която е участвал и Вашият баща. Такова нещастие може да се случи на всеки. Но обществото има право да узнае участвал ли е баща Ви в инцидента, по негова вина ли се е случил той, какво е било поведението му след злополуката и най-вече защо информация за случилото се е прикривана? Вие сте публична фигура и делата на Вашите близки са обект на обществен интерес. Днес, когато скърбим за жертвите на ужасната катастрофа край Своге, българските граждани имат право да получат гаранции, че законите за движение по пътищата важат за всички.

Господин президент, Вие по конституция трябва да обединявате нацията, Вместо това жестоко я разделяте! Нито един български президент не си е позволявал толкова едностранно и пристрастно да защитава само интересите на една партия, и което е още по-лошо - на една чужда държава. Недопустимо е позорното Ви поведение да застрашава българския национален интерес!