Руски медии: Кремъл брои козовете си в България, чака страната да се върне в нейната сфера на влияние

Българските власти не крият своята заинтересованост, демонстрирайки лоялност към Москва

Руските медии отново заговориха за газопровод, който ще преминава през територията на България. Водят се преговори и за съвместно изграждане на атомна електроцентрала, както и за сътрудничество в борбата с корупцията и тероризма. 
В същото време на предсрочните парламентарни избори победи прозападната партия ГЕРБ.
И така – с кого на първо място ще дружи България – с Русия или със Запада?
Само преди 20 години този въпрос би звучал налудничаво, защото България от XIX век, когато Русия я освобождава от турско робство и слага на престола генерал-лейтенанта от руската армия Абександър Батенберг, винаги е била 

в сферата на влияние на Москва

Тази ситуация продължава и след Втората световна война. България неофициално беше наричана „16-та република на СССР“ и имаше анекдот: „Кокошката не е птица, а българия не е чужбина“ (Курица не птица, Болгария – не заграница). 
Така и беше в началото след разпада на СССР. Руснаците масово си купуваха жилища на черноморското крайбрежие. Някои градове, като Поморие, например, фактически станаха рускоезични. Управляващата тогава БСП правеше с Кремъл планове за сроеж на газопровода „Южен поток“. 
Но в средата на „нулевите“ (обозначение на годините между 2 000 и 2010-та) тази руско-българска идилия приключи. На изборите победи ГЕРБ, която продължи да печели и следващите избори.  Договорът за „Южен поток“ беше замразен под натиска на Евросъюза. 
Но миналата година на президентските избори се случи още един политически завой. 
Изборите за президент спечели кандидатът на БСП, бившият командващ ВВС Румен Радев, който се обяви за сваляне на санкциите срещу Русия, тоест, против предишната политика на България. 
На посладвалите парламентарни избори спечели отново ГЕРБ и, за да сформира правителство влезе в коалиция с националистическата формация „Обединени патриоти“, които се обявяват 

за приоритетно сближаване с Русия, а не с Европа

Съпредседателят на коалицията и вицепремиер Валери Симеонов вече настоява ЕС да свали санкциите срещу Русия.
На пръв поглед се получава нещо като орел, рак и щука. Но всъщност е точно обратното. Политиците са прагматични хора, а България както и преди има интерес, например от потока от руски туристи. Неотдавна министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че Русия е стратегически партньор на България в тази сфера. Само през миналата година страната е била посетена от почти 600 хиляди руски туристи: рекорден показател, с  20% повече, отколкото през 2015 году. 
При това, цифрата включва само тези, които са пътували с агенциите, а колко още руснаци пътуват самостоятелно или имат в България второ, лятно жилище? 

И ще стават още повече, след като бъде въведена електронна виза за руснаците, както обеща посланикът на България Бойко Коцев.
Още един руски коз в България е енергетиката. Както писах по-горе, „Росатом“ ще строи АЕЦ „Белене“. Второ, което е още по-важно, може да бъде реанимиран проектът „Южен поток“. „Газпром“ има много по-големи амбиции отколкото просто да обслужва турския пазар. Руският газов монополист иска да продължи по-нататък – в страните от Южна Европа. 
И само ако погледнем картата, ще видим, че има само два варианта – през Гърция или през България. Атина е съгласна с този проект и вече е подписан договор за доставки на руски газ през Гърция и Италия. Но българският маршрут през Австрия е много по-изгоден. 
Официална София вече изрази готовност за такъв проект, но Кремъл, който няколко пъти се опари с българите, сега иска гаранции, че този път няма да има провал на проекта. И не само от българското правителство, но и от ЕС. 

България иска да балансира между Русия и Запада

Българските власти не крият своята заинтересованост, демонстрирайки лоялност към Русия. Неотдавна българската Комисия по защита на конкуренцията, тоест, антимонополното ведомство, напълно оправда действията на ЛУКОЙЛ. А само преди година и половина премиерът Бойко Борисов говореше за подозрения за ценови сговор при продажбата на бензин на дъщерните компании на руската компания, доминираща на пазара на горива в България.
Но за какво им е да се занимават с това, когато пред носа им се появиха перспективите за огромните печалби от възстантовяването на „Южен поток“?
Още едно потвърждение за завоя на София към Кремъл е и официалното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров. Беше подписано споразумение за сътрудничество с Генералната прокуратура на Русия за борба с тероризма и корупцията, тоест – за връщането на изнесените зад граница финансови активи.
Изглежда, България ще се опитва едновременно да изгражда добри отношения и със Запада, и с Русия – като днешна Молдова, например. 
А и президентът Радев, избран от гласоподавателите на БСП, но завършил военно-въздушен колеж в САЩ, иска да съчетае дружбата с Русия с членството на България в НАТО. 
Той вече заяви, че има намерение да води диалог и с президента на САЩ Доналд Тръмп, и с президента Русия Владимир Путин, като дипломатично заяви:  Де-юре Крим е част от Украйна, но де-факто той е под руско знаме… 

Коментар на versia.ru
Превод: Faktor.bg